Teo Perić, Lokomotiva, Matija i Zigman za kraj CAP-a

| Fashion |

Sinoć je u Zaprešiću završio još jedan lokalni modni događaj, Cro-a-porter. Zadnju večer uz revije Lokomotive, Matije Vuice i Zigmana imali smo prilike gledati možda i najbolju reviju u zadnja tri tjedna, onu Tea Perića za Mak. I ostale sinoćnje revije mogli bi nazvati solidnima pa bi ovu večer ukupno mogli prozvati najboljom, ali ne zato što su sinoć dizajneri pokazali najbolje od domaće mode, već zato što ostali dizajneri nisu pokazali apsolutno ništa novo, zanimljivo ni kreativno.

Možemo reći kako se sve ono modno što smo vidjeli na ovom zaprešićkom izdanju ovog modnog događaja može svesti na malo pepluma, puno petar pan (bubi) kragnica, malo kože, malo čipke, malo trasha i malo nečeg solidnog. Komentar na onaj ne-modni dio odnosi se na činjenicu da gosti do ovih modnih revija putuju dobrih 45 minuta i lijepo odjeveni (jer ipak prilika to zahtjeva, barem bi trebala) ulaze u shopping centar gdje se tako prešetavaju ispred zbunjenih mama i kćeri u trenirkama koje su otišle u brzi vikend-shopping. No s obzirom na to da su sjedala bila popunjena, iako se to na prvi pogled ne vidi, čini se kako Hrvati itekako vole modu.

TEO PERIĆ ZA MAK

Teo Perić za Mak

Definitivno najbolja kolekcija koju smo mogli vidjeti u zadnje vrijeme. Ovaj splitski modni dizajner koji je oduvijek savršeno baratao krojevima i konstrukcijom ponovo je pokazao što uz financijsku sigurnost može učiniti. Kombinacija Tea Perića i modne kuće Mak jednostavno je besprijekorna, Teo sa svojim osjećajem za modnom i jasnom modnom vizijom i Neda Makjanić Kunić, očito vrlo sposobna poslovna žena koja Teu pruža potpunu podršku u njegovim željama i zahtjevima za kvalitetnim materijalima rade zaista dobar posao.

Teo Perić i dalje kreira za poslovnu ženu i dovoljno je pametan da se ne približava i dodvorava mlađim djevojkama koje se u njegovoj odjeći zamišljaju kad "narastu" i postanu uspješne poslovne žene, sa stilom i mjerom. Njegova kolekcija najbolja je iz nekoliko razloga, već spomenutih krojeva i konstrukcije te vrlo dobrih materijala koji su kako smo vam već prenijeli zadnjih dana velika boljka domaćih dizajnera. No to nije sve pa je važno spomenuti kako je Mak kolekcija i vrlo dobro zaokružena priča. Reviju je otvorila prekrasna cvjetna duga haljina koja nam je uz odlične kapute najbolje viđeno ove večeri. Imali smo prilike vidjeti već pomalo prožvakani trend bubi kragnica kao i mašne što u ovoj priči nije nimalo nagrdilo cjelokupni dojam. Kaputi Tea Perića su ono što će svatko poželjeti imati u svom ormaru, a vidjeli smo i vrlo dobre kombinezone, odijela sa suknjama i haljine, a sve naglašeno remenom s možda ipak malo nepotrebnom mašnom.

LOKOMOTIVA by Lana i Luka

Lokomotiva by Lana i Luka

Ono što nas je možda najviše zanimalo ove večeri što će nam pokazati zagrebački dizajner Luka Grubišić pojačan svojom djevojkom Lanom Puljić. Ovaj novopečeni modni dvojac predstavio je i ono što je najavio – nosivu, mladenačku, zanimljivu i pristupačnu kolekciju. Luka prethodnih sezona nije imao sreće s modnim kritikama te je možda revoltiran ne shvaćanjem domaćeg modnog puka s njegovom vizijom zagrebačke visoke mode odlučio pokazati svoju interpretaciju trendova.

Luka je oduvijek savršeno baratao materijalima kao i krojevima te slavio ženstvenost pa se Lokomotivina prva kolekcija prije svega može nazvati kvalitetnom. Većina kolekcije je u crnoj boji s nekoliko „upada“ roze i neobične zeleno-plave. Lokomotiva je prikazala odlične kapute koji su definitivno najjača karika ove kolekcije, zatim zanimljive haljine kao i vrlo dobar brokatni dio kolekcije iz koje bi izdvojili i najbolji komad ove kolekcije, a to je brokatna haljina s kragnom. Jedini prigovor ovoj kolekciji bi bio što je Lokomotiva poput pravih izgrađenih modnih marki predstavila reviju od čak 46 modela pa se na trenutak činilo kako bi se iz nje moglo napraviti dvije odlične, ali ipak različite kolekcije. Vjerojatno je ipak ovaj prvi put bilo teško pomiriti sve Lanine i Lukine želje pa su odlučili udovoljili objema. Sve u svemu, nadamo se da će Lana i Luka tako nastaviti dalje jer od njih jako puno očekujemo.

MATIJA VUICA

Matija Vuica

Matija je iako ne stručno i modno obrazovana već samom svojom dugogodišnjom, uspješnom modnom karijerom zaslužila respect. Ipak se njene haljine nalaze u ormarima većine Hrvatica koje hodaju na onih nekoliko crvenih tepiha koje imamo u Hrvatskoj. Najveća pohvala Matiji ide za jasnu viziju, zaokruženu priču s glavom i repom te očitom inspiracijom pronađenom u istoku.

Na prvu, svaka će se žena otopiti nad njenim haljinama jer takve smo mi žene, malo svile, malo šljokica i kristalića i sretne smo. No poznato je kako se Matija oduvijek inspirira stranim dizajnerima pa je tako i ovaj put bio očit utjecaj Eliea Saaba, Richarda Tiscija (Givenchy), Zuhaira Murada kao i nekih drugih svjetski poznatih dizajnera. Ipak, Matiji to ne možemo previše zamjeriti jer je to kod nje odrađeno na simpatičan način.

Realno, njene haljine su prekrasne i ne bi se bunili kad bi nam ih netko poklonio iako ih ne bi nikada nigdje mogli odjenuti. No Matija je pametna žena i jako dobro zna da se na pisti nekada treba pokazati nešto drugačije od onog što se prodaje, samo da bi se privukla pozornost pa će ih za svoje klijentice sigurno prilagoditi i učiniti nosivijima. U kolekciji su prevladavale duge svilene haljine u boji pijeska, sivoj, bordo i crnoj boji u kombinaciji s prozirnim materijalima, kristalima i čipkom.

ZIGMAN

Zigman

Vrisak prilikom najave ovog dizajnera otkrio je kako je publika većinom čekala ovu reviju, a je li dočekala ono što je očekivala, ostaviti ćemo vas da procijenite sami. Zigman, simpatičan riječki dečko uvijek spreman za show sinoć je predstavio svoju tako reći komercijalnu kolekciju. Po nama, komercijalna kolekcija nije uvijek nužno i loša, no nekada nije dobro napraviti preveliki kompromis u kojem se previše izgubiš. Bilo je tu svega i svačega, vesti, majici, kratkih suknjica, blještavih hlača, haljina, uskih, širokih, kratkih dugih u pretežito tamnim i zagasitim bojama, većinom sivoj. Zigman je prikazao definitivno nekoliko odličnih komada, tu uglavnom mislimo na majice i veste, a pokazao je i nekoliko uskih seksi haljina koje je publika od njega i očekivala jer ipak odijeva divu Severinu za nastupe. Te su pak haljine ipak bile malo prekratke za naš ukus pa smo imali osjećaj da se Zigman jednostavno jako dobro zafrkava s modom, a i publikom.

Svi znamo da Zigman ima jako dobre ideje i kada bi ih nekako sve uspio pomiriti pod zajednički nazivnik uz korištenje puno kvalitetnijih materijala nego ih koristi (tu je dakako potrebna financijska injekcija), ne znamo gdje bi mu bio kraj. Ova Zigmanova kolekcija neće biti ona koje ćemo se uvijek rado sjećati, ali će sigurno pronaći brojne kupce, a to je ono i čemu služi – da se proda.