Sarah Burton oživjela je duh Alexandera McQueena

| Fashion |

Ima li boljeg zadnjeg dana pariškog tjedna mode od Mc Queena, Louis Vuittona i Elie Saaba, sve sami velikani, pravi šećer za kraj. Iako će teško dostići njegovu genijalnost, Sarah Burton već je se dokazala kao Mc Queenova nasljednica, a opet nas je iznova uspjela iznenaditi s novom kolekcijom za proljeće/ljeto 2013.

Sarah je inspiraciju pronašla u vrijednim pčelicama pa su tako modeli nosili moderniju verziju štitnika za pčelare koji u Mc Queen verziji postaju nešto poput šešira. Boje koje je Sarah koristila u kolekciji su razne nijanse boje meda, tako da u kolekciji prevladava žuto-smeđa, zlatna i bakrena boja, tu su neizostavne žuta i crna koje simboliziraju boje pčele i crvena za koju smo si mi zamislili da simbolizira cvijet. Kako bi najbolje pokazala izvor svoje inspiracije, posjetitelji su pred kraj revije imali i prilike vidjeti i filmić o pčelama John Mayburya.

Alexander McQueen proljeće/ljeto 2013

I u McQueenovoj kolekciji primjećujemo korištenje puno materijala te volumena. Tu su kruti korzeti, bogate balske haljine i nešto što bi se moglo nazvati peplum krojem, ali to bi bila uvreda za ovu mosnu marku jer je peplum trend totalno prekomercijaliziran.

Rezultat ove pčelinje inspiracije je ženska silueta u obliku pješčanog sata što najbolje pokazuje kako se Sarah inspirira radom svojeg mentora i prethodnika, velikog modnog genijalca Alexandera McQueena, tu su i bogate romantične krinoline, neobične skulpturalne cipele, bogati i teški nakit koji je napravljen od istog materijala kao i remenje i razni dodatci na odjeći.

Iako će možda šira javnost reći da je ovo totalno nezanimljivo i nenosivo, ono zaista ocrtava nasljeđe jednog velikog modnog genija i veliko je remek-djelo. Čini nam se kako Burton modnu reviju doživljava jednako kao i njen prethodnik, kao mjesto gdje daje svoje mišljenje, gdje ispoljava svoju kreativnost, pokazuje osnovu svoje inspiracije, što nas u današnje vrijeme velikog kompromisa nosivosti dizajnera jako raduje.

Alexander McQueen proljeće/ljeto 2013