Nova era modne kuće Balenciaga

| Fashion |

Nicolas Ghesquière punih je petnaest godina pisao povijest kuće Balenciaga i pokazao se kao više nego dostojan nasljednik njenog osnivatelja. Ideju modne inovacije, koju je sam Cristobal Balenciaga revidirao iz kolekcije u kolekciju, Ghesquière je shvatio kao svoju kreativnu misiju, stvaravši kolekcije koje su zaluđivale modne znalce. Ipak, u studenom prošle godine ljubavi između uprave kuće i njenog kreativnog direktora došao je kraj. Nagađanja o nasljedniku epilog su dobila javnom objavom kuće, koja je za novog glavnog dizajnera kuće postavila mladog i talentiranog miljenika i štićenika Anne Wintour, Alexandera Wanga.

Dizajner, koji je ime izgradio na tzv. uličnoj odjeći, asimetričnim ležernim kreacijama sa sportskim elementima i modnim dodacima sa hrpom zakovica i metalnih pločica, jučer je predstavio svoju prvu kolekciju. Vatreno krštenje odvilo se u salonu kuće Balenciaga, na intimnoj prezentaciji za odabrane modne urednike.

Mramor je simbolično bio kamen temeljac dizajnerovog rada za Balenciagu - kao uzorak se protezao kroz kolekciju u kojoj je Wang koristio samo dvije (ne)boje, crnu i bijelu. U potrazi za inspiracijom posegnuo je duboko u arhive kuće. Rezultat su bili krojevi koje je u modu uveo Cristobal Balenciaga, obrađeni na Wangov street couture način. Njegovi prorezi i metalne aplikacije, upakirani u Balenciagine siluete, pomirili su njujoršku oštrinu s pariškom elegancijom i rezultirali dosta suzdržanom, ali ipak pamtljivom kolekcijom. Posebno su nas se dojmile kreacije koje su otkrivale leđa modela, te kombinacije s hlačama od baršunaste čipke.

Anna Wintour je očekivano svoje oduševljenje podijelila odmah poslije revije, pohvalivši dizajnerovu odluku da igra na sigurno. Obožavatelji Ghesquièreovog stila su mu to pak zamjerili. Inovativnost je ipak osobina kojom je Cristobal Balenciaga od Diora zaradio titulu "učitelja svih dizajnera", i to je smjernica kojom bi se njegovi nasljednici morali voditi, bio je čest komentar kritičara.

Mi ćemo Wangu priznati solidnu kolekciju i prognozirati dobru prodaju i viđenost na street style izvješćima. O njegovoj budućnosti u kući ćemo suditi tek nakon što vidimo što nam to sprema za predstojeće sezone. Dotad, uživajte u fotografijama prve kolekcije Alexandera Wanga za modnu kuću Balenciaga.