Kanye West x Adidas Originals: Je li Kanye ovaj put uspio?

| Fashion |

Kanye West x Adidas Originals: Je li Kanye ovaj put uspio?

Od objave kolaboracije, kolekcija Kayne Westa za Adidas Originals nestrpljivo se iščekivala. Njegov zadnji modni pokušaj koji je prošetao pistom dobio je zaista loše kritike, no kako sada radi pod okriljem sportskog brenda, očekivanja su bila velika. Prvo su na tržište puštene tenisice Yeezy 750 Boost (o kojima možete više pročitati ovdje), za koje saznajemo da su se na dan revije (putem sustava online rezervacije) rasprodale ravno u minutu. Ostali će morati pričekati Valentinovo, kada će u prodaju u probranim Adidas dućanima ova tenisica biti puštena i u službenu prodaju, no broj modela će biti nevjerojatno limitiran.

Sinoć je Kanye u sklopu New York Fashion Weeka prikazao svoju prvu kolekciju za Adidas Originals za sezonu jesen/zima 2015., i dogodila se ista situacija kao kod tenisica - osjećaji su bili podijeljeni. Prije svega modne insajdere oduševila je činjenica da je Yeezy Season 1 bio umjetnički performans u suradnji s Vanessom Beecroft, suvremenom umjetnicom s kojom Kanye surađuje već godinama. Modeli su atipično u sljedovima prikazali komade iz nove kolekcije, dok je cijeli dojam bio vrlo krut, militaristički i post-apokaliptičan. Kanye je želio prikazati vojsku nekih novih klinaca, svih boja kože i građe tijela, kako ruše granice i ispisuju nove - i to mu je apsolutno uspjelo. Uz to, veliki hype podigao se i oko predstavljanja njegove nove pjesme, "Wolves", koja se savršeno uklopila u prezentaciju. Naglasak je bio na cjelokupno djelo i ideju, ne samo na odjeću.

Kanye West x Adidas Originals: Je li Kanye ovaj put uspio?
Kanye West x Adidas Originals

S druge strane prikazana odjeća je podijeljena na muške i ženske odjevne komade, no vrlo je androgena i može se "posuđivati" među spolovima. Kolorit je vrlo taman i neutralan, a predstavljen je niz praktičnih odjevnih komada u njegovoj reinterpretaciji - poput parke, trenirke, kaputa, grudnjaka, tenisica... Napokon smo mogli vidjeti i sve tenisice iz kolekcije i vjerujemo da će Yeezy 750 Boost jedine biti zapamćene kao hit, iako izvrsno izgledaju i tenisice koje krojem podsjećaju na Nikeov model Roshe Run, prikazan u crnoj i špricanoj crno-bijeloj varijanti. Žene su nosile izvrsne čizme i gležnjače od brušene kože za koje vjerujemo da će se rasprodati. Od asesoara su predstavljene čarape, ali i torbe i ruksaci koji su svakako jedni od najboljih komada u kolekciji. Glomazni su i eye-catching, pa vjerujemo da će biti izvrsni komadi za editorijale.

Muški dio kolekcije isticao se po oversize komadima s masivnosti u gornjem dijelu tijela, a ženski po minimalističkim komadima koji u jednu ruku naglašavaju obline, no istovremeno i ruše koncept ženskoga tijela. Ono što na prvi pogled muči je ženski proziran bodysuit. Na dijelovima se ne može razlučiti je li on samo dio "instalacije" i daje veći naglasak na odjeću (što je svakako dao) u maniri Beecroftice i njenih performansa ili je komad koji će završiti na prodaji, a povezali bi ga s Margielinim izričajem. Kanye je izjavio kako sve dolazi u prodaju, no i dalje je taj detalj ostao pomalo u magli. Najveći pogodak revije je apsolutno odličan outwear. Bilo da se radi o kaputima (koji daju jedan osjećaj serije "Tribe"), balonerima, jaknama ili bomber jaknama, komadi izgledaju vrsno krojeni i jedni su od onih koji će se pamtiti.

Kanye West x Adidas Originals: Je li Kanye ovaj put uspio?
Kanye West x Adidas Originals

Ovo je svakako kolekcija na koju se treba "odspavati". Prije kritike važno je sagledati sve elemente, a ova priča dolazi u život tek kada se pogleda i prezentacija upotpunjena glazbom. Tek tada Kanyetova vizija (koja je podjednako neobična za njega koliko i za Adidas) može biti shvaćena. Ono što će mu mnogi zamjeriti je prije svega avangardni pristup sportskoj kolekciji koji se neće svidjeti njegovom prosječnom fanu, ali i artsy-edgy pristup koji ne pokazuju najširi spektar njegova dizajnerska talenta. Sljedeći problem je činjenica da je predstavio ono što nosi. Iako djelomično i je ideja "puku" približiti njegov izričaj, pa da se, citiramo, klinac s kvarta može osjećati da nosi odjeću kakvu on nosi, previše modela možemo povezati s poznatim dizajnerima poput Christophea Decarnina i Balmainove faze iz 2010., izričajem Ricka Owensa, spomenutog Margiele i mnogobrojnih japanskih dizajnera.

Na kraju svega složit ćemo se da prikazano nije loše, štoviše makne li se prosječnoj osobi čudna prezentacija, ima izvrsnih i vrlo nosivih komada, no ono što moramo imati na umu je da je ovo kolaboracija za poznati brend koja se ne bi smjela tretirati drugačije od Pharrella za Adidas ili Rite Ore za Adidas - razmišljamo li tako, dao je i više nego je to bilo očekivano. Međutim, ono što Kanye treba je vodstvo vrlo iskusna dizajnera koji će njegov "košmar" od previše kreativnih ideja u glavi posložiti tako da će biti jasan, čist i ekonomski isplativ. U nastavku pogledajte video revije s novom pjesmom, a sve modele iz kolekcije možete vidjeti u našoj galeriji. 

Yeezy Season 1