Hrvatski dizajneri zauzeli Dioklecijanove podrume u Splitu

| Fashion |

Montura Split 2014

Prva večer desetog po redu, splitskog modnog događaja, Montura Fashion Destination 2014 održana je sinoć u slikovitim Dioklecijanovim podrumima pred dupkom punim gledalištem. Sve redom poznata dizajnerska modna imena sinoć su predstavili svoje proljetno/ljetne kolekcije koje uskoro idu i na sniženja splitskoj publici koja je punim gledalištem još jednom potvrdila da je gladna mode.

Montura, Monika Sablić i Arileo
Montura, Monika Sablić i Arileo

Dizajnerica Monika Sablić prikazala je nadopunjenu kolekciju koju je nedavno prikazala na Dreft Fashion Weeku s kojom je podsjetila kako su haljine nosile naše majke. Naglasak je bio na kroju kao iz prošlih vremena baš kao i na ženstvenost. Monika kroji haljine po zanatu, naglašava struk,  s puf rukavićima pridodaje romantiku, ali bira cvjetne i čipkaste tkanine što još više pridonosi dojmu.

Publici se posebno svidjela inspiracija Parizom i francuskim šikom u kolekciji Arilea. Bračni par Pirić je izgradio svoj prepoznatljivi stil u kojem bira fine tkanine i igra se s krojevima hlača te asimetrijom. Boje su plus, a metalni dodaci dolaze već kao potpis.

Montura,
Montura, Mak, Anamaria Asanović i 88 Score 88

Da kombinezon ne mora biti samo tijesno krojena odjeća, već da može igrati i ulogu haljine naučila je publika vidjevši dvanaestak modela Modne kuće Mak koje i ovaj put potpisuje Teo Perić. Kombinezoni su iz ateljea Mak stigli uglavnom u bijelim tonovima, a svaki u svojoj verziji – od elegantnog do sportskog.

Anamarija Asanović je dva puta izašla na Monturinu pistu, prvi put s razigranim, lepršavim i printanim kombinacijama ženstvenih modela, a drugi put sa sportskim brandom 82 SCORE 88 kojeg splitska dizajnerica potpisuje s Vesnom Jelić. 82 SCORE 88 postaje prepoznatljiv s logom-  strelicom pogođene mete u ženskim i muškim sportskim kombinacijama.

Montura,  Monika Krklec i Lella design
Montura, Monika Krklec i Lella design

Morana Krklec je donijela minimalističku kolekciju u kojoj ipak ima detalja u krojevima. Ne koristi previše boja, ali miješa teksture i čistim linijama dodaje zaokrete u kroju suknji i hlača.

Lella design je jedini brand koji je na Monturu stigao iz Dubrovnika. Večernje haljine posute ljuskicama ili šljokicama veličaju žensko tijelo. Kad ne koristi svjetlucave materijale Džemila Dilberović u Lella designu raspojasano koristi til.

Montura,  Luka couture i Lokomotiva
Montura, Luka couture i Lokomotiva

Lokomotiva Lane Puljić i Luke Grubišića je u Podrume 'dovezla' urbane djevojke koje njeguju ženstvenost i biraju krojeve haljina i kombinacija za šetnju po gradskim ulicama. Lokomotiva nudi rješenja za dnevne izlaske, dok je Luka Grubišić svojom couture modnom markom, Luka couture u najboljem svjetlu predstavio raskoš kroja i materijala u svojim tipičnim puf-suknjicama.

Montura - Marina design, Fjaba, Martina Felja i Ivica Skoko
Montura - Marina design, Fjaba, Martina Felja i Ivica Skoko

Nova Marina design prilazi publici na novi način. Njezin minimalizam je našao kompromis s prozirnim tkaninama i moglo bi se reći da autorica Marina Obradović uspješno pomiruje svoj minimalizam i komercijalniju stranu mode.

Uz modernističke vizije žena u proljeću i ljeti Fjaba i Martine Felje, ženstvenost se naglasila u kolekciji Ivice Skoke koji je kreacije osmislio baš za Monturu. Puno čipke, aplikacija i cvijeća uz lepršave tkanine učinile su Skokine kreacije poželjnim za ljetne večeri pred nama.

Montura,  Twins i Ledenko
Montura, Twins i Ledenko

I na koncu recimo da je ova, deseta Montura bila u znaku 'ručnog rada slavonskih baka' TWINSi, odnosno Damir Begović i Domagoj Štimac su i ovaj put donijeli još jedno osvježenje u Dioklecijanove podrume.

Valja svakako još istaknuti kolekciju ženske i muške obuće Ledenko, koja je na Monturinu pistu 'ušetala' u svim bojama.