Dita Von Teese predstavila 3D-printanu haljinu

| Fashion |

Poznata plesačica burleske i po nekima modna ikona Dita Von Teese prije par dana predstavila je  haljinu nastalu novom i vrlo korisnom tehnologijom, 3D-printom. Ova haljina iz printera nastala je suradnjom dizajnera Michaela Schmidta i arhitekta Francisa Bitonta. Schmidt je javnosti poznat zbog suradnje s ekscentričnom Lady Gagom za koju je osmislio sada već slavnu „bubble“ haljinu od mjehurića sapunice, dok je Bitonti arhitekt koji je poznat po tome što dizajn povezuje s novim tehnologijama, inovacijama i novim, neobičnim materijalima.

Dita von Teese u 3D-printanoj haljini

Kako donosi Mashable, ova suradnja rezultirala je 3D-printanom haljinom stvorenom u potpunosti virtualno, a napravljenom od stvrdnutog najlona u prahu. Schmidt je cijelu haljinu dizajnirao na svom iPadu, a s Bitontom je komunicirao putem Skypea kako bi osmislili 17 jedinstvenih dijelova haljine i čak 3000 pregiba koji omogućuju haljini kretanje s tijelom. Haljina je stvorena u suradnji s dizajnerskim studijem Shapeways, specijaliziranim za 3D print. Najveći izazov u stvaranju haljine bio je rad s materijalima koji nisu rastezljivi i savitljivi kada su isprintani. Nakon printanja dijelovi haljine su obojani u crno i na njih je aplicirano preko 13.000 Swarovski kristala.

Haljina će ići na turneju i biti će izložena u muzejima, no kako je Schmidt naglasio „ni jedna je žena osim Dite nikada neće nositi“.  Što se nas tiče, ne treba nam Ditina haljina, već čekamo taj magični 3D printer da si sami možemo osmisliti haljinu i prije večernjeg izlaska isprintati i sastaviti, pa ima li boljeg?