Chanel haute couture

| Fashion |

Chanel Fall 2012 Couture Collection

Drugi dan tjedna visoke mode u Parizu dočekali smo i uvijek najzanimljiviju reviju, onu Chanela. Veliki Karl opet je sve isplanirao do savršenstva, mjesto radnje već je tradicionalno bilo Grand Palais, a tema revije „New Vintage“. Iako je Karl nakon revije objasnio zašto ga je ta tema inspirirala i nagnala da joj posveti kolekciju nama je sve bilo prilično jasno iz samog naziva. Znamo da je vintage vječna inspiracija s obzirom da se moda uvijek vraća, iako ne mislimo da Karl jedan od onih koji inspiraciju moraju tražiti u nekim starim vremenima. Upravo zato tu je predznak „new“. Karl tašt kakav je odlučio je stvoriti kolekciju koja će u budućnosti biti vintage baš kakav želimo i za koji ćemo dati puno više novaca nego za aktualne kolekcije. Kako su danas posebni komadi koje je dizajnirala sama Coco tako će neke sljedeće generacije ludovati za komadima Kaiser Karla. Sviđa nam se ova Karlova premisa. Sam Karl je sve objasnio riječima: „U modi, budućnost traje šest mjeseci. Vintage je depresivan, ali novi vintage je nešto što će tek doći, to je priprema za nešto što može trajati“.

Ova kolekcija hommage je vremenu neponovljive Coco Chanel i to razdoblju oko 1932. godine. Grand Palais i dosad zatvoreni Salon d'Honneur bili su uređeni do najsitnijeg detalja, pa je tako prostor krasilo preko 6500 kamelija, a strop i zidovi bili su oslikani u stilu prostora gdje je Coco održavala svoje haute couture prezentacije za klijentice. Sjedilo se pomalo neobično oko bijelih ljetnih stolova, a gosti su mogli uživati u makronima i malim torticama.

Što se tiče kolekcije ona je uzbudljiva kao i uvijek, ono što smo vidjeli imalo je očitu dozu Chanelovog DNK-a. Kostimići i tvid baza su ostavštine velike dizajnerice pa su i logična baza ove kolekcije, dolaze u sivoj, rozoj, crnoj, srebrnoj. Iako bi laici na prvu pitali zašto je to couture, očito je da je u svaki predmet utrošeno mnogo sati ručnog rada i da takvi komadi ne mogu izaći na traci. Osim kostima, imali smo prilike vidjeti prekrasne sjajne kapute i haljine, od nešto kraćih koktel izdanja do onih koje svi volimo više, dužih. Unatoč nekoliko hlača, drugi dio revije prikazao je svečaniji dio kolekcije i haljine koje možemo zamisliti na crvenim tepisima, a posebno su nam za oko zapele roze hlače sa perlicama i šljokicama koje samo kod Karla izgledaju kao couture. Za kraj, Lindsey Wixson prošetala se u bijeloj vjenčanici sa donjim dijelom prekrivenim perjem koja nam je doslovno oduzela dah. Kolekcija koju si definitivno možemo u budućnosti zamisliti kao cijenjeni vintage.