Avangardnim dizajnom započeo CAP

| Fashion |

Sinoć je nakon dvije izložbe, one Borisa Pavlina i revijalne XD Designa Ksenije Vrbanić, započeo i revijalni dio Cro-a-portera, događaja započetog u svibnju 2003. godine. Ove sezone podijeljen u dva dijela, prvi u Laubi gdje se predstavljaju po nekima dizajnerski jači, avangardni dizajneri i drugi dio koji se odvija u zaprešićkom shopping centru gdje se predstavljaju oni malo komercijalniji dizajneri pristupačniji masama. Čini nam se kako je glavni razlog ovoj podijeli nezadovoljstvo određenih dizajnera predstavljanjem u nimalo luksuznom prostoru shopping centra koji prema nama ne priliči jednom modnom događanju.

Sam dio Cro-a-portera smještenog u Kući umjetnosti Lauba oduševiti će ljubitelje ne-klasične i one možda zanimljivije, rekli bi pravije mode koju za CAP team brane Madam Demode, Tamara Bombardelli, Renata Svetić, Dioralop, Ivona Martinko, Jelena Aleksić, Etna Maar i Tomislav Bahorić.

Ono što je neosporna činjenica je da Lauba koja je umjetnički prostor podiže razinu CAP-a koja je zadnjih nekoliko sezona u padu pa je predstavljanje avangardnijih dizajnera definitivno modno zanimljiviji dio CAP-a.

Iako su u četvrtak, događanje trebali otvoriti drugi dizajneri, zbog dana žalosti povodom smrti predsjednika sabora, revije od četvrtka prvo su prebačene za petak, a zatim i za nedjelju pa ćemo tako danas gledati modni duo Boudoir i humanitarnu suradnju UNICEFA i domaćih modnih dizajnera koju smo predstavili ovdje, dok nas u nedjelju čeka ostatak avangardnijih dizajnera.

S obzirom na izostanak poznatih osoba koje očekujemo u barem malo većem broju u dalekom Westgateu čini nam se kako avangardni dizajn i nije tako popularan među domaćim celebritijima .

Revija Julara koja je trebala otvoriti sinoćnji revijalni dio CAP-A iz nekog razloga nije održana pa se tako sinoćnje modno druženje svelo na svega tri kratke revije.

TAMARA BOMBARDELLI i MADAM DEMODE

Madame Demode

I ove su sezone oduševile ljubitelje mode, čak i više no prošle. Predstavile su jednostavnu kolekciju, crno bijelih boja, zanimljivog kroja i plastičnih dodataka na dva modela koji su se jako dobro uklopili u cijelu priču. Ono što je definitivno na svima ostavilo trag su torbe Tamare Bombardelli koje su dizajnerice predstavile uz kolekciju.

Jednostavni krojevi koji čine jako elegantne i nosive komade poput haljina, jakni, hlača ii tunika obilježili su ovu kolekciju koja je definitivno jedna od boljih, ako ne i najbolja prve večeri.


RENATA SVETIĆ

Renata Svetić

Renata Svetić dizajnerica je koju dugo vremena nismo imali prilike vidjeti na modnim pistama i svoj come back napravila je upravo na jubilarnom CAP-u. Predstavila je nekoliko komada u boji koji su se činili kao savršen početak, no kasnije su se počeli redati modeli koji su izgledali kao da nisu iz iste kolekcije pa se dobio nesretni dojam kao da je mnogo toga samo nabacano. Ostaje osjećaj kako se iz nekih modela i dijelova kolekcije moglo napraviti nekoliko samostalnih priča i vrlo zanimljivih kolekcija.

Moglo se primijetiti da i frizure neodoljivo podsjećaju na frizure koje je prošle godine predstavila Borna Rajić u sklopu svoje revije – Aloha zimskom mrazu!

DIORALOP

Dioralop

Najiščekivanija revija večeri, ali o tome jeli i najbolja – mišljenja su podijeljena. Dioralop u sastavu Andreja Bistričić i Maja Merlić neosporno su izvrstan duo koji je ove sezone morao opravdati prošlogodišnji uspjeh, no jesu li uspjele ostaviti ćemo na vama da procijenite.

Za razliku od prošle kolekcije gdje su dominirale tamne boje i printevi, sada smo imali prilike pogledati jednu svjetliju priču ispričanu na neobičan način, religioznim motivima. Židovski motivi – Davidova zvijezda nešto je što bi moglo mnogima i zasmetati jer se nameće kao pomalo nejasno poigravanje religijom. Čini nam se kako Dioralop ipak nije ispunio visoka očekivanja koja je nametnuo prijašnjim revijama te samim time i nije uspio nadmašiti prošlosezonsku kolekciju.

Moda koja bi definitivno prošla u Londonu na žalost rijetko ili gotovo nikako ne može (bar ne još) zaživjeti na našim ulicama bez da netko ne pomisli da smo pripadnici pokreta Hare Krišna.

Fotografije kolekcija pogledajte u našoj galeriji.