Suptilni seksipil otvorio 23. Cro A Porter

| Fashion |

Suptilni seksipil otvorio 23. Cro A Porter

Prva večer Cro A Portera održala se u dvorani Jadran Filma, a predstavili su se sljedeći dizajneri: Nebo, Vedrana Mastela, Arileo, Manuel Maligec, Marina Jerant i Manuela Lovrenčić i Boris Pavlin.

NEBO

Suptilni seksipil otvorio 23. Cro A Porter
Nebo

Njihova povratnička kolekcija dala nam je naslutiti u kojem smjeru će se "ispočetka" razvijati ovaj nekad vrlo popularan brend, a sinoć su još jednom opravdali svoj status na sceni. Kolekcija je otvorena lepršavom puderastom haljinom, a dalje se razvijala u vrlo ženstvenim dnevnim kombinacijama, pa sve do glamuroznih večernjih haljina s ekstravagantnim detaljima. Jedna od prednosti Neba (i razlog zašto bi ga mlade generacije koje možda nisu svjesne njihove dugovječnosti na sceni mogle voljeti) je ta što je njihova moda jedan dobar miks klasike i trendova; Imamo crno/bijelu/puder kombinaciju koja je vrlo bazična, a s druge strane i neke od većih svjetskih trendova današnjice poput pepluma, haljina s vibrom 90-ih te dubokih dekoltea. Najboljim djelom ove vrlo dobro promišljene kolekcije je svakako lepršavi dio - komadi izgledaju toliko jednostavno a efektno, prozračno, istovremeno elegantno i seksipilno... Jednostavno zovu za blagim ljetnim povjetarcem koji bi onda zaokružio cijelu priču. Zaista izvrsna kolekcija.

VEDRANA MASTELA

Suptilni seksipil otvorio 23. Cro A Porter
Vedrana Mastela

Novo lice Cro A Portera je Vedrana Mastela, dizajnerica koja cijeni ulični štih u kombinaciji s avangardnim prizvukom. Na pisti je predstavila buntovnice u tamnom koloritu, tip djevojke koja ne treba relaciju, da se popularno izrazimo, "guzice i sise" da bi se osjećala seksipilno. Ona to suptilno radi dužinom suknje, otvorima na bokovima i golim trbuhom. Njen stil je underground, cool i nepretenciozan, a prije svega i vrlo mladenački. Zanima nas kako će se dizajnerica dalje razvijati.

ARILEO

Suptilni seksipil otvorio 23. Cro A Porter
Arileo

Marija i Jurica Pirić zaista znaju kako odjenuti ženu da se u prostoriji ne ističe pretjeranim komadom odjeće, već da je njena sama pojava elegantna, graciozna i prigušeno seksipilna te je zato i privlačna. Njihov potpis je jasno vidljiv u svim njihovim kolekcijama, a konzistentnost te mjere je svakako pohvalna. Ova kolekcija odiše lagodnim popodnevnim šetnjama na suncu i večerama pod zvjezdanim nebom; Jednom rečenicom ona je nepretenciozno chic i to je njen najveći adut. Kolekcija je prikazana u narančastoj, svijetlo plavoj i boji pudera, a karakteriziraju je duboki dekoltei, ogoljena leđa i prorezi na nogavicama. Tu i tamo dočeka nas samo tračak dekonstrukcije, jedan interesantan pomaknuti rukav ili izrez, koji uz detaljno izrezbarene pelerine daju genijalnu dozu svježine i suvremenosti. Njihovi kombinezoni ne mogu razočarati, i to ćemo uvijek govoriti, no kolekcija je u cijelosti više nego vrijedna pažnje.

MANUEL MALIGEC

Suptilni seksipil otvorio 23. Cro A Porter
Manuel Maligec

Kod Manuela volimo to što nam sebe daje u glavu; Njegova moda je fierce, on dizajnira za ženu koja je ta ambiciozna "kučka" u društvu, ona nema trunke nesigurnosti u sebi i pršti od karaktera, a mislimo da time hrani dušu domaćih fashionista koji su navikli na taj pariški prigušeni seksipil, bajkovite kreacije ili pak čistu avangardu. No ovaj zlatni dečko je sasvim svoj i ne boji se to pokazati. Ova sasvim bijela kolekcija ima čvrstu glavu i rep, a njegov potpis je ponovno samo kvalitetno nadograđivan. Kao i uvijek, koristio je kvalitetne materijale među kojima su se pronašli i krzno, koža i čipka. Sada se poigrava s oversized dolčevita ovratnicima, prozirnošću i remenjem za tijelo (poznatijim globalno kao body harness), kao i suptilnom dekonstrukcijom i asimetrijom koji daju samo dodatan wow efekt njegovim ženstvenim komadima. Otvorio je reviju fantastičnim oversized kaputom, a zatvorioje  kombinacijom veste i lepršavih hlača, a zaključak ostaje isti: Manija ne može nositi beskarakterna osoba, a bome niti djevojka koja ne drži do svog tijela - njegov rad je jednostavno prekompleksan za to. Šaljemo pohvalu dizajneru za još jednu izvrsnu kolekciju.

MARINA JERANT I MANUELA LOVRENČIĆ

Suptilni seksipil otvorio 23. Cro A Porter
Marina Jerant i Manuela Lovrenčić

Sve ono što smo dosad hvalili kod predstavljenih dizajnera imale su i ove dvije dame: Lepršavost, dekonstrukcija, izrezi, kragnice, naglašen struk, prozirni materijali, izvrsni kaputi, seksipil... No to jednostavno nije zaživjelo na pravi način. Kolekciju možemo podijeliti u dva dijela - plavi, lepršavi i s printom te bijeli, metalik i kruti, samim time jasno je i laiku da je kolekcija nekoherentna. Drugi je dio ujedno i neusporedivo bolji od prvoga, koji je prevelik miks svega i neugodno napadan; Drugi dio je ipak staloženiji, jednostavniji i smisleniji, iako također polovično uspješan. Bez obzira na sve, imamo još jednom potrebu naglasiti ljepotu outweara, a posebno je dobar jednostavan bijeli kaput s metalik detaljima.

BORIS PAVLIN

Suptilni seksipil otvorio 23. Cro A Porter
Boris Pavlin

Šećer na kraju je bio dizajner čiji rad izgleda poput delikatne kocke šećera. Naime, nakon prošlosezonske revije koja je bila posvećena macho muškarcima, Boris se vratio svojim princezama. Nažalost, jedino što razlikuje njegove nove princeze od prethodnih je interesantna frizura i već legendarno, prva haljina. Čak nam je postalo simpatično kako Boris baš svaku reviju otvori s 1-3 modela koji se sasvim razlikuju od ostatka kolekcije, i ti modeli su uvijek jedni od najboljih modela koje prikaže. Nemojte nas krivo shvatiti, njegov delikatan ručni rad neopisivo cijenimo, no dolazi do problema kada se više ne može razlučiti što je stvorio u posljednjih mjesec dana, a što prije 5 sezona. Ponovno vidimo sve njegovo umijeće u sitnim vezovima po haljinama, sjajne detalje i čipku, a sve ima jedan vrlo romantičan prizvuk. Uz prvu haljinu, pohvalili bi i zlatne haljine do koljena i bijelu dugu haljinu na tanke naramenice. Sve u svemu, možemo zaključiti da je revija bila "Pavlinovska".