Raspisan natječaj za dizajnere, Electrolux Design Lab 2013

| Design |

Fiery, tavica za flambiranje
Fiery, tavica za flambiranje

Međunarodni natječaj za dizajn Electrolux Design Lab 2013. u svojem 11. izdanju, poziva studente dizajna diljem svijeta na osmišljavanje dizajnerskih rješenja temeljenih na izazovima i promjenama koje pred nas donosi budućnost. Temaovogodišnjeg Electrolux Design Laba "Inspirativni dizajn za urbani život", proizlazi iz sve prisutnijeg trenda urbanizacije i migracije stanovništva u velike i prenapučene gradove što ima za posljedicu ograničenost prostora za život i kretanje. Electrolux traži odgovor na pitanje kako nam dizajn može pomoći da budemo pripremljeni i opremljeni za način života koji pred nas postavljaju izazovi urbanizacije.

Ove godine  Electrolux Design Lab poziva javnost na što aktivnije sudjelovanje u procesu stvaranja inovativnih i revolucionarnih proizvoda i rješenja budućnosti, a poprvi puta u svojoj povijesti studentima nudi mogućnost odabira jednog od tri područja unutar zadane teme "Dizajn za urbani život", a to su "društveno kuhanje" (social cooking), prirodan i čist zrak te čišćenje bez napora. Isto tako, ovogodišnji natječaj ne odnosi se samo na tradicionalnu kategoriju industrijskog dizajna u smislu dizajna proizvoda, nego uključuje i dizajn potrošnog materijala nekog proizvoda kao i osmišljavanje usluga vezanih uz zadanu temu.

Electrolux Design Lab

Natječaj iz kojeg su proizašli mnogi inovativni koncepti kao što su Aeroball - lebdeći pročišćivač zraka, Prijenosni čistač mrlja - instant uređaj za pranje rublja i Puž - prenosivi uređaj koji podgrijava i kuha hranu i ove godine studentima nudi priliku za osvajanje vrijednih nagrada kao što su šestomjesečno plaćeno usavršavanje u jednom od Electroluxovih centara za globalni dizajn te novčane nagrade.

“Nama je u Electroluxu iznimno važno promišljanje dizajna koje nadilazi tradicionalne okvire, a posebno nas zanimaju dizajnerska rješenja koja životni stil i okolinu u kojoj žive naši potrošači stavljaju na novu razinu. Ove godine Design Lab nadilazi tradicionalnu kategoriju industrijskog dizajna te traži ideje za proizvode, pribor, usluge i potrošni materijal, a unutar tri glavna područja interesa za kućanstva budućnosti: "društveno kuhanje" (social cooking), prirodan i čist zrak te čišćenje bez napora." - objašnjava Stefano Marzano, voditelj odjela dizajna u Electroluxu.

Electrolux Design Lab

Prijava može biti proizvod, pribor, usluga i potrošni materijal nekog proizvoda. Electrolux Design Lab želi dati priliku studentima različitih područja dizajna da pokažu kreativnost u pronalasku inovativnih dizajnerskih rješenja za kućanstva budućnosti. Najbolje će prijave biti objavljene online kako bi studenti mogli promovirati svoje radove putem društvenih medija te kako bi javnost mogla sudjelovati u odabiru najboljih radova.

Osmero finalista bit će pozvano na sudjelovanje na završnom događanju kako bi prezentirali svoj koncept žiriju sastavljenom od eminentnih profesionalaca. Žiri će razmatrati prijave na temelju promišljenog dizajna, inovacija kao i upotrebljivosti proizvoda s potrošačkog aspekta. Prva nagrada na Electrolux Design Labu 2013. iznosi 5,000 eura te šestomjesečno usavršavanje u jednom od Electroluxovih centara za globalni dizajn. Druga nagrada iznosi 3,000 eura, treća 2,000 eura dok nagrada publike iznosi 1,000 Eura.

Rok prijave za prvu fazu natjecanja u kojoj se predaju koncept i skica je 15. ožujka 2013.