Prošetajte se Rimom čuvenim filmskim putevima

| Travel |

Većina nas percepciju o svjetskim gradovima dobije na temelju filmova koje pogleda. Naravno, tada se u nama razvije i neopisiva želja posjetiti upravo te gradove i doživjeti sve ono što smo vidjeli na filmu. Ono što je zanimljivo je činjenica koliko zapravo živimo u našem imaginarnom svijetu pa zaboravimo da dolaskom u taj grad nećemo doživjeti filmsko iskustvo.

Neki gradovi su poprilično ravnodušni o svom statusu zvijezde filmova poput primjerice Pariza. No, tu su i drugi gradovi koji su ponosni na svoje uloge u svjetskoj kolektivnoj mašti i pozitivno ih slave. Jedan od takvih je upravo i Rim čiji dio predstavljamo u nastavku!

Poznate filmske lokacije u Rimu
Poznate filmske lokacije u Rimu

Rim je prepun info ploča koje su postavljene po cijelom gradu, a koje vas vode ili prezentiraju mjesta na kojima su se snimile neke od kultnih scena svjetske kinematografije. Vašu šetnju započnite u "Piazzi del Popolo". Krenite prema jugu kroz "Via del Babuino" i skrenite u prvu ulicu lijevo. Upravo ta ulica je "Via Margutta" jedno od skrivenih blaga Rima..

Poznate filmske lokacije u Rimu
Poznate filmske lokacije u Rimu

...i mjesto gdje je Gregory Peck živio (na br. 51) u klasiku Roman Holiday iz 1950, filmu koji je od Audrey Hepburn napravio zvijezdu. U istoj ulici, na br. 110, redatelj Federico Fellini godinama je živio sa svojom suprugom, glumicom Giuliettom Masina.

Poznate filmske lokacije u Rimu
Poznate filmske lokacije u Rimu

Ova lijepa kuća u srcu Rima odredište je mnogih, a Federico Fellini je bio jedan od vlasnika najvećeg stana u njoj. Nastavite li šetati "Via Margutta" ulicom da se vratite na "Babuino" i nastavite samo ravno prema "Piazza Spagna" gdje se nalazi "Piazza Spagna" i poznate španjolske stepenice. 

Na vrhu stepenica nalazi se poznata crkva koja je pozicijom ekvivalent pariškom Montmartreu. Zbog stepenica, pogleda, romantike i vizualnog dojma mnogi ovaj dio uspoređuju s Montmartreom.

Poznate filmske lokacije u Rimu
Poznate filmske lokacije u Rimu

Gotovo svaki film sniman u Rimu ima scene na ovoj poziciji. Roman Holiday ima scenu s Miss Hepburn koja uživa u sladoledu, a film The Talented Mr Ripley s Matt Damonom dogovara sastanak u poznatom "Cafe Dineli".

Na vrhu stepenica, ispred crkve skrenete li desno ulazite u "Via Sistina", a lijevo u "Via Crispi". Skrenete li lijevo izaći ćete na "Porta Pinciana", a potom desno ulazite u "Via Veneto". To je nekada bila jedna od najelegantnijih rimskih ulica, a danas je u rukama Rusa i bliskoistočnih doseljenika.  

"Via Veneto" je prepoznatljivo mjesto gdje je Marcello Mastroianni osmislio "latinskog ljubavnika" u kultnom filmu "La Dolce Vita". Popijte kavu i u "Cafe de Paris" koji sadrži jednu od najvećih zbirka Fellinijevih fotografija. 

Poznate filmske lokacije u Rimu
Poznate filmske lokacije u Rimu

Na kraju "Via Veneto" skrenite desno u "Via Vittorio", a potom još jednom desno u "Piazza Barberini" da bi ušli u "Via del Tritone". Pređite ulicu i skrenite lijevo u "Via della Stamperia" gdje se u kultnom filmu Roman Holiday ošišala Audrey Hepburn (na br. 85).

Ova ulica završava na čuvenoj "Trevi Fountain", omiljenom mjestu svih holivudskih producenata. Ovo mjesto upravo je najpoznatije po filmu "Three Coins in a Fountain", a potom i istoimenoj pjesmi Franka Sinatre.