Novo modno štivo koje morate pročitati!

| Fashion |

U travnju će svjetlost dana ugledati novo zanimljivo štivo "How to Read Fashion: A Crash Course in Styles, Designs, and Couture" autorice Fione Ffoulkes u izdanju prestižne izdavačke kuće Rizzoli. Knjiga prati razvoj mode i razne trendove koji su utjecali na odijevanje posljednjih 200 godina, a obogaćena je ilustracijama koje olakšavaju razumijevanje modnog vokabulara.  

Sadržaj ove knjige zanimljiv je ne samo poznavateljima mode već i laicima koji mogu pronaći nove zanimljive informacije. Na primjer, damama može biti zanimljiv podatak da se kraljica Viktorija prva udala u bijeloj haljini i tako postavila standard za sve buduće mladenke.  

Ffoulkes je tijekom istraživanja bila posebno oduševljena muškom odjećom i istaknula je da: “Vojne uniforme i sport godinama imaju ogroman utjecaj na materijale i stilove. Volim kako se Jean-Paul Gaultier i Paul Smith igraju sa ovim tradicionalno muškim elementima, kombinirajućiujući čipku i cvijetne uzorke s military stilom ili kožnom jaknom”.

U knjizi je pokazan utjecaj starih trendova na suvremene jer dizajneri često inspiraciju nalaze upravo u prošlosti, stari stilovi se iznova i iznova prerađuju i vraćaju u modu. Moda i njen razvoj nisu jedini aspekti na koje se osvrće ova knjiga. Ffoulkes je imala za cilj pokazati i da je jedan od načina razumijevanja i razlikovanja kultura upravo preko odjeće i izgleda koji su karakteristični za njih.