Najbolja uskrsna pogača Ružice

| Wine and dine |

Uskrsna pogača

 Ovaj recept za uskrnu pogaču dobila sam od Eme, sestre moje najbolje prijateljice Vesne i čisti je spektakl. Od kad sam ga dobila prije par godina, sve druge sam stavila sa strane i radim po tom. Donosim ga i vama, bit ćete oduševljeni:

USKRSNA POGAČA RUŽICE by Ema, Zadar

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta, s dizanjem germe 20-ak minuta

Vrijeme dizanja tijesta:  što dulje, to bolje, 5 – 12 sati  

Vrijeme pečenja: 1 sat

Temperatura pećnice: 150C

  • 1 kg glatkog brašna
  • 16 dag omekšanog putra
  • 10 žumanjaka
  • 25 dag šećera
  • ¼ l mlakog mlijeka (2,5 dl)
  • 7 g germe (kvsca)
  • 2 korice naranče
  • 2 korice limuna
  • 2 žlice ruma
  • 1 žlica maraskina
  • 1 žličica soli (ne puna)

Ostalo:

  • 1 tamna čokolada (nasjeckana na kockice) – prema želji
Uskrsna pogača
Uskrsna pogača

U zdjeli, na toplome, umutite sve sastojke zajedno.

*(Ako imate svježu germu, prvo je dignite pa stavite u zdjelu, a ako imate suhi kvasac, direktno ga stavite sa svim sastojcima u zdjelu.)

Stavite smjesu na toplo da se digne (da nadođe).

Zagrijte pećnicu na 150C.

Premijesite smjesu, izvaljajte je, rasporedite komadiće čokolade po tijestu, zarolajte je, režite na komade i slažite na masni papir u kalup ili oblikujte u oblik koji želite (krug, pletenicu, ružice...)

Premažite cijelim jajetom i stavite peći u unaprijed zagrijanu pećnicu sat vremena.

Uskrsna pogača
Uskrsna pogača