Matcha čaj je najbolji izbor protiv prehlade

| Wine and dine |

Instagram / @matchapowder

Matcha, tradicionalni čaj iz Japana, prvi put proizveden u Kini u 6. stoljeću, ima ohrabrujući i smirujući učinak. Zato je upravo matcha zdrava alternativa kavi.

Tijekom zimskih mjeseci, ovo trendy piće dobiva dodatnu pozornost budući da je ova superhrana jedan od najboljih lijekova za neugodnu prehladu i gripu. Stoga podarite svom imunološkom sustavu jedan matcha čaj dnevno.

Matcha ima veću nutritivnu vrijednost od ostalih zelenih čajeva. To je uglavnom zbog posebne metode uzgoja. Neposredno prije žetve, lišće je prekriveno crnim mrežama. Tako biljka može rasti u hladovini što potiče razvoj sastojaka koji igraju veliku ulogu u njegovom poticajnom i istovremeno detoksikacijskom učinku. Prvi i glavni odgovorni za to su tein i teanin, ali i tanini i katehini. Matcha čaj je također poznat po svom EGCG-u, odnosno supstanci koja se nalazi uglavnom u biljkama iz polusjene.

Instagram / @matcha_maiden

Uz detoksifikacijski učinak, matcha čaj smatra se pravim vitaminskim pojačalom. To je uglavnom zbog njegove ekstrakcije. Ovdje, za razliku od crnog čaja, čitav čajni list obrađuje se u prah, koji ima visok sadržaj vitamina. Vitamini B1, B2, karoten i vitamin C osiguravaju da imunološki sustav ojača i da je upala inhibirana. Osim toga, njegovi proteini osiguravaju energiju tijelu i dodatno pojačavaju imunološki sustav. Dobro je znati i da građevni blokovi ovih bjelančevina, poput aminokiselina, potiču metabolizam i osiguravaju da matcha čaj pomaže i pri gubitku težine. 

Instagram / @matchaeologist