Kojih 8 namirnica ne ide u hladnjak?

| Wine and dine |

Dolazi nam ljeto, tržnice su prepune svježeg voća i povrća, ali neke od njih ne smijemo držati u hladnjaku:

 1. Rajčice – u hladnjaku gube okus i boju. Držite ih na hladnom, ali ne u hladnjaku. Ako prezrele, upotrijebite ih za sataraš ili šalšu.
  Rajčice
  Rajčice
 2. Dinja i lubenica – stoje na sobnoj temperaturi jer tako čuvaju antioksidanse. Tek kad je narežete može u hladnjak i to čak na 2 -  3 dana.
  Dinja
  Dinja
 3. Krumpir – na jako niskoj temperaturi gubi škrob, držite ga na hladnom i mračnom mjestu izvan hladnjaka.
  Krumpir
  Krumpir
 4. Luk – od vlažnosti zraka u hladnjaku postaje pljesniv i kašast. Tek kad ga odrežete, ostatak možete spremiti u vrećicu u ladicu s povrćem.
  Luk
  Luk
 5. Češnjak – svjež okus češnjaka zadržat ćete spremanjem u hladnom, suhom i provjetrenom prostoru. Hrvatska je poznata po vjenčićima češnjaka koje pletu mnoge seoske žene još i danas, a mnogi turisti ga kupuju kao hrvatski suvenir. Kad načnete češanj češnjaka, potrošite ga u roku 10 dana.
  Češnjak
  Češnjak
 6. Jabuke stavite u zdjelu na stol. Voće u kuhinji donosi pozitivnu energiju, a i lijepo ih je za vidjeti. Tek ako ih ne jedete u tjedan ili dva, produžite im vijek trajanja stavljajući ih u hladnjak.
  Jabuke
  Jabuke
 7. Bobice – svježe ubrane bobice jedite sa sobne temperature, ukusnije su. Tek za duže trajanje stavite ih u hladnjak, ali suhe. Svaka vlaga dovest će do pljesni. Isperite ih samo prije jela.
 8. Breskve, marelice i šljive – dopustite im da sazriju na sobnoj temperaturi, a najbolje jedite odmah. Ako ih stavljate u hladnjak, obavezno ih pojedite u nekoliko dana. U hladfnjaku brzo propadaju.
  Breskve
  Breskve