Koje su to namirnice jeftine, a zdrave?

| Wine and dine |

Zdrave namirnice
Zdrave namirnice

Svi smo svjesni činjenice da živjeti zdravo nije nimalo jeftino. Bio proizvodi, domaći proizvodi na placu i sve što se “zeleni”, a nije iz vlastitog vrta, znatno je skuplje od recimo gaziranog pića, grickalica ili smrznute pizze. Drugi put kad idete u dućan, ponesite sa sobom naš popis i budite spremni za ljetne mjesece koji su pred nama. A možda Vam čak ostane i za godišnji odmor!

Losos u konzervi

Prepun je omega 3 kiselina i pomaže u snižavanju kolesterola. A nije ni skup za razliku od svježeg lososa. Kombiniraju ga većinom s umacima i tjesteninom, a začudili biste se koliko kombinacija postoji!

Pileća prsa

Sastoje se od takozvanih dobrih proteina koji ne samo da su dobri za Vaše zdravlje nego Vas i drže satima, umjesto da se bacite na grickalice.

Banane

I kalijem bogate banane na popisu su jeftinih namirnica koje su dobre za vas! Jedite ih sirove ili pečene u raznim kombinacijama s kruhom i kolačima.

Grah

Proteini i vlakna u grahu ne mogu Vam škoditi. Napravite juhu i paprikaš, a za one koje ne vole grah, tu su zamjene u obliku slanutka ili pak crnog graha.

Jaja

“Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje” poslovica je koju slušamo od malena. Iako, jaja ne podrazumijevaju samo doručak. Mogu biti vrlo hranjiv obrok u bilo koje doba dana. Dodajte luk, špinat i malo sira i imate ukusan omlet spremnan u par minuta.

Konzervirana rajčica

Konzervirane rajčice koriste se u nizu recepata za umake, juhe, variva i čili. Brzo, a jeftino!

Mrkva

Bugs Bunny nije bio blesav kada je po cijele dane žvakao mrkvu. Skuhajte je u juhu, stavite u umak ili variva ili pak jedite sirovu s nekim dipom.

Smrznuto voće i bobice

Smrznute bobice i voće mogu biti divna poslastica tijekom cijele godine. Ako ne patite za svježim voćem, odmrznite ih, stavite u mikser, dodajte jogurt i imate smoothie idealan za ovo doba godine.

Grožđe

Najbolji antioksidansi koje nam priroda nudi. Sve ostalo je suvišno!

Jabuke

Vjerovali ili ne, ali jabuka dnevno bitno odgađa naše buduće posjete doktorima. Također odličan antioksidans, a čini čuda u sprečavanju starenja i odgađanju znakova iste.