I moda je kultura!

| Art |

High Fashion Low Countries

Nije tajna da se u svijetu visoke mode milijuni okreću sami od sebe. No, ono što je postao trend u posljednjih par godina je probitak malih država koje se uz financijsku pomoć svojih kulturnih institucija probijaju na nemilosrdnom tržištu. Najnoviji primjer je hvalevrijedan projekt nizozemske ambasade u Bruxellesu.

Jednostavno nazvan "High Fashion Low Countries" (Visoka moda "niske" države) projekt je koji objedinjuje suvremenu ideju mode. U njemu sudjeluju tri dizajnera iz Nizozemske i tri iz Belgije koji su napravili capsule kolekciju koja kombinira održivost, umjetnički rad, progresivan rad i inovativni dizajn.

Ovim projektom želi se ići dalje od predstavljanja dva puta godišnje pa su uključena i brojna popratna događanja: izložbe, seminari, radionice i studentska natjecanja. Ovogodišnji dizajneri koji sudjeluju u projektu su Lena Lumelsky, Pauline Van Dongen, Katrien Van Hecka, Jantine Van Peski, Celine De Schepper i Natalie De Koning koji će odputovati u novootvoreni Centar mode i dizajna u Bruxellesu i predstaviti svoje finalne radove od 12. - 26. listopada. U galeriji vam donosimo prvih šest komada koji su predstavljeni u Downtown programu Amsterdam Fashion Weeka, a u videu najavu projekta!

High Fashion Low Countries