Vodimo vas na film Blackhat s zgodnim Chrisom Hemsworthom u glavnoj ulozi

| Art |

Prije nekoliko godina nekolicina računalnih stručnjaka naišli su na računalni kod kakav još nije viđen, ne samo da je kod bio pažljivo konstruiran i kompleksan, on je bio i pravo oružje i već je iskorišten za izazivanje kvara na postrojenju za obogaćivanje urana u Iranu. Tzv. malver nazvan Stuxnet našao je put kroz složenu računalnu infrastrukturu i preuzeo kontrolu nad automatskim procesima, a bio je neprimjetan. Čak su se pojavile sumnje da je rezultat istovjetnog napada bila i katastrofa u nuklearki Fukushima. Svakako je bilo razvidno da se događa nešto novo, nešto stvoreno da izazove kaos.  To je privuklo pozornost slavnog redatelja Michaela Manna, koji se odmah primio istraživanja, uz komentar: „Želite li snimiti film o kradljivcima, nećete gledati druge filmove o kradljivcima, već ćete naći kradljivca i provesti vrijeme s njime.“

Film Blackhat

Tako je započela priča s trilerom Blackhat na koji vas vodimo u suradnji sa Cinestar kinima, priča o hakeru koji se pokušava riješiti prošlosti i naći novu budućnost u vrlom novom svijetu kibernetske povezanosti.

U filmu imamo priliku vidjeti niz atraktivnih lokacija u Aziji i Americi, a glavni protagonist je Nicholas Hathaway (Chris Hemsworth). On i njegovi američki i kineski partneri će pokušati identificirati i uloviti opasne kriminalce specijalizirane za kibernetski kriminal s mrežom koja se prostire od  Los Angelesa, preko Hong Konga, Peraka i Malezije do Jakarte, a kad ljudi koje progoni postanu svjesni da im je na tragu, cijela priča postat će osobna.

Viola Davis je Carol Barrett, specijalna FBI agentica zadužena za osnivanje grupe koja će ući u trag kriminalcima, Tang Wei je Chen Lien, bistra inženjerka koja će postati Hathawayeva ljubavnica, a Wang Leehom je kapetan Chen Dawai, Lienin brat i njegov najbolji prijatelj i bivši cimer. 

Film Blackhat

Filmska priča govori o hakiranju nuklearke Chai Wan prilikom čega je ugrožen sustav hlađenja što prijeti grijanjem jezgre. Nema ucjena ni zahtjeva i motiv je misterij, a istovremeno u Chicagu je hakirana burza roba. Specijalna agentica Carol Barrett predlaže suradnju s kineskim kolegama, budući da su upadi povezani, a šefica kineskog tima Chen zahtijeva trenutno oslobađanje osuđenog hakera Nicholasa Hathawaya. Hathaway će se odjednom iz skučenog zatvora naći u otvorenom kaosu i na slobodi, bez trenutka da se prilagodi, ali pomoć će mu pružiti sestra najboljeg prijatelja, mlada inženjerka Chen Lien. Hathaway, Lien i Chen te Barrett i Mark Jessup kreću u lov poput duhova, jer kako bi ulovili zlikovce moraju ostati nevidljivi. Tragovi vode od Chicaga, preko Los Angelesa i Hong Konga do Jakarte, ali neprijatelj ih postaje svjestan, dok Hathaway i ekipa shvaćaju da iza svega leži mračniji i manje predvidljiviji plan od onog što su pretpostavljali.

Film Blackhat

Mann objašnjava kako je Hemsworth postao Hathaway:  „Prvi sam ga put vidio u filmu Thor i bio je sjajan.  Pričao sam s Ronom Howardom s kojim je radio na filmu Rush i on je imao samo riječi hvale te mi je pokazao snimljeni materijal.  Chris je bio izvanredan te sam ga poželio upoznati.“

Film Blackhat

Ovaj film je zanimljivo pogledati jer upozorava na sve veću opasnost ovisnosti o tehnologiji, hakerski napadi mogu dovesti do gašenja elektrana, vodovoda, interneta i ratova. Upravo na to i upozarava redatelj Mann koji je nakon razgovora s brojnim hakerima i savjetnicima za sigurnost ostao nemalo šokiran:  „Otkrio sam da mada mi mislimo da živimo u sigurnosti naših privatnih života, to uopće nije tako. Živimo u nevidljivom egzoskeletu podataka i međupovezanosti. Sve je mreža. To je kao da živite u kući i svi prozori i vrata su otvoreni, a nalazite se u opasnom kvartu.” 

Film Blackhat

Ukoliko želite pogledati ovaj triler o hakerskim napadima, Wall.hr portal u suradnji sa Cinestar kinima vam daruje dva puta po dvije ulaznice u Cinestar kinu Zagreb (Branimir Centar) koju možete iskoristiti od 5. do 11. veljače 2015. godine. Sve što trebate napraviti je biti fan Wall.hr portala na Facebooku te podijeliti ovaj članak na svojem profilu (na opciji public i preko Wall.hr Facebook fan stranice) uz rečenicu "Wall.hr me vodi na film Blackhat u Cinestar Zagreb". Dobitnika ćemo objaviti sutra, u četvrtak, 5. veljače u 15:00h. Dobitnika ćemo proglasiti slučajnim odabirom aplikacijom Random.org. U nastavku pogledajte video trailer za ovaj zanimljivi film, a u našoj galeriji nalazi se više fotografija.

Blackhat