Čudo prirode: šarena jezera u Indoneziji

| Travel |

Kelimutu je mali, ali vrlo poznati vulkan u središtu otoka Flores u Indoneziji koji se smjestio u blizini malog gradića Moni. Na vrhu vulkanske planine smjestila se skupina od tri kraterska jezera koja su posebna po tome što su u različitim bojama. Iako su dio istog grebana i nalaze se na istoj planini od istog vulkana s istim sastavom tla i smješteni su doslovno jedan uz drugi, jezera svako malo mijenjaju boje od crvene, smeđe, crne, tirkizne, zelene i plave i to u potpunosti neovisno o ostalima. Pravo čudo prirode.

Specifične boje i gusta magla koja okružuje vulkan zaradili su Kelimutu ugled nadnaravnog. Naime, stanovništvo lokalnih sela vjeruju da duhovi njihovih mrtvih odlaze na vječno počivalište na jedno od tri jezera ovisno kakvi su bili na Zemlji, nešto poput sustava Raj-Pakao-Čistilište. Sasvim slučajno, jezera nose i znakovita imena Tiwi Ata Mbupu (Jezero starih ljudi), Tiwu Nua Muri Kooh Tai (Jezero mladića i djevojka) i Tiwu Ata Polo (Jezero zlih duhova ili Začarano jezero).

Kelimutu jezera

Vjeruje se da jezera mijenjaju boju kao rezultat raznih kemijskih reakcija koje se događaju zbog minerala koje sadrže, a koje pokreće plinovita aktivnost vulkana. Šarena jezera popularna su turistička destinacija i bila su izvor manjih podrhtavanja tla i erupcija kroz povijest, a jednom su se našla i na rupijama, nacionalnom novcu Indonezije.

Šarena jezera nas malo podsjećaju na naše Crveno i Plavo jezero, zar ne? Samo fali treće...