Briga o vrtu tijekom ljeta – 2. dio

| Lifestyle |

Ljeto je vrlo užurbano godišnje doba u vrtu. Dobro izorganizirajte dan kako bi tijekom ljetnjih mjeseci vaš vrt izgledao kao iz magazina, ali i kako bi imali dovoljno vremena da uživate i opuštate se u njemu. 

Održavanje travnjaka i žive ograde

Ljeti, travnjake je potrebno kositi malo više nego inače, na visinu od 5 do 6 cm, kako bi prevenirali gorenje trave usljed velikih vrućina i isušivanje tla. U vrijeme velikih vrućina travnjake je potrebno obilno zalijevati kako bi zadržali zelenu boju. Nemojte dozvoliti da trava požuti pa da je tek onda zalijete, ovo je izuzetno stresno za biljke i iscrpljuje zalihe gnojiva u tlu. Ako se trava ipak osuši, uklonite je kako bi izbjegli širenje eventualnih bolesti. Travnjake navodnjavajte ujutro kako bi uskladištili dovoljno vode. S prehranjivanjem travnjaka sačekajte kasno ljeto.

Živu ogradu tijekom ljeta redovno šišajte kako bi imala svoj predefiniran oblik i veličinu. Orezivanje nekog cvjetajućeg grmlja imati će za posljedicu da grmlje cvjeta veći dio ljeta.

Povrće u vrtu

Ukoliko u svom vrtu uzgajate povrće sigurno znate koliko posla imate ljeti. U proljeće ste dosta truda potrošili na uređenje vrta i sadnju proljeća, dok ljeti trebate sve biljke da održite zdravim kako bi mogli ubrati plodove svoga rada. Pazite na pojavu bolesti i štetočina. Ako volite salatu, mrkvu, repicu… u ravnomjernim intervalima ih ponovo sijte kako bi ih uvijek imali svježe na svom stolu. Redovno berite dospjele krastavce, paradajz, paprike. Povrće ostavljeno da propada na biljci nije lijepo na pogled, odaje utisak napuštenog vrta, a truli plodovi privlače štetočine. Već u kasno ljeto je vrijeme da počnete s pripremom vrta za sadnju drugih kultura.