8 kultnih stolica s potpisom Hansa Wegnera

| Design |

Ime Hans Wegner sinonim je za kvalitetan danski dizajn stolica, a njihov naizgled jednostavan izgled zaslužan je da su se danski dizajn i ideje probile u cijelom svijetu. 

Hans Wegner
Hans Wegner

Hans Wegner radio je onako kako i sama priroda diktira. Mislio je prije svega na funkciju predmeta i njegovu uporabnu vrijednost kako bi u potpunosti izvršio svoju zadaću. Ipak, ovaj racionalni pristup krase organski oblici koji često podsjećaju na rast drveća, razvoj grane iz debla u njene tanke vrhove. Dizajnirao je na stotine stolica, a velik dio njih koji su ušli u proizvodnju, i danas su prepoznatljive ikone dizajna. Wegner je, naravno, poznavao proces proizvodnje od samog početka do kraja. I sam je bio vrstan stolar te činio savršenu kombinaciju dizajnera i zanatlije koji neće podbaciti ni u jednom segmentu svoga rada.

Hans Wegner
Hans Wegner

O njegovom pristupu savršeno svjedoči Stolica. Komad namještaja koji baš zaslužuje to ime jer je toliko jednostavan i jasan da nije potrebno ništa drugo reći. Osim toga, predstavlja jedan od najboljih primjeraka svoje tipologije i upravo je to; stolica s velikim S.

"Stolica mora biti lijepa sa svih strana, ne samo s prednje" izjava je ovog poznatog dizajnera namještaja. 

 

Napravljena je tako da je možete gledati sa svih strana. Njezin oblik sugerira fluidnost, lakoću kretnje, a sve to rezultira udobnošću i pravom poslasticom za svakog gledatelja. Najljepši dio je linija njenog naslona koja se lagano kreće i grli tijelo korisnika. Zanimljivi zupci na liniji suptilno podsjećaju na važnost zanata u cijeloj ovoj priči gdje se iz tradicionalnih materijala i načina izrade, izrodilo nešto potpuno novo.