30 wallovih najboljih zagrebačkih restorana

| Wine and dine |


Izboru ponajboljih, najkreativnijih, najfinijih, onih koji se najviše trude i onih u kojima se najbolje jede zagrebačkih restorana u 2016. pomogli su mnogi gastro stručnjaci, ljubitelji fine papice i wall.hr team: Rene Bakalović, Matija Babić, Sanja Buterin, Mato Matić, Domagoj Jakopović Ribafish, Rade Debak, Ana Tkalac Verčić, Sanja Muzaferija, Suzy Josipović Redžepagić, Sarah Josipović, Dean Sinovčić, Vesna Orlovac, Anamaria Butković i Tea Filipović. Već sutradan objavljujemo listu najboljih zagrebačkih bistroa jer smo ipak nekako morali odvojiti manju i jednostavniju ponudu od one kompliciranije i obilnije, a onda slijede i ponajbolje zagrebačke slastičarnice i picerije. Također moramo napomenuti da je redoslijed naše liste samo ukupan zbroj našeg žirija i s obzirom na različitost koncepata, nije usporediv.

1. Time (Petrinska 7) - azijski fuzijski restoran koji se jednostavno mora doživjeti. Bilo kao restoran, bar ili klub. Jedan od najboljih zagrebačkih restorana koji je zahvaljujući modernom konceptu postao i najpopularnije mjesto u gradu. Uvijek pun, svaki dan u tjednu i za ručak i za večeru, a tijekom večere, čak dva puta mijenja goste. Iza pola noći restoranski prostor zajedno s barom postaje urban klub sa sjajnim DJ-ima za nezaboravne zabave. Fantastičan mediteransko - azijski fuzijski jelovnik s izabranim i najkvalitetnijim namirnicama potpisuje dvojac Chef Vid Nikolić i Chef konzultant Marin Rendić uz pet sushi majstora na čelu s sushi Chefovima Alenom Košćakom i Reneom Cehmanom te šest kuhara. Čisti "must have" spektakl je sladoled pripreman pred vama uz pomoć tekućeg dušika koji se jednostavno ne može s ničim usporediti, a za što je zaslužan mladi slastičar Robert Hromalić za kojeg će se još svakako čuti.

Restoran Time

2. ResTač (Vrhovec 140) restoran vrhunske istarske i kontinentalne hrvatske kuhinje je u stvari obiteljski restoran u kojem se jede kao doma, domaće, sezonski i uvijek fino. Za to su a priori zaslužni pobornici tradicije, supružnici Vesna i Tihomir (Tač) koji su, osim izvrsnom hranom, svojom ljubavi, prisnošću, ljubaznošću i osobnošću osvojili svoje goste. Vesna kreira jelovnik, a često i kuha sama te pravi svoj ajvar, kruh, kolače, krvavice, pečenice, dimi pršute, pancete i bunceke.

ResTač

3. Dubravkin put (Dubravkin put 2) - po mnogim izborima najbolji moderan zagrebački restoran, pogotovo kada je riječ o večerama (degustacijski meniji). Osim ambijenta bez konkurencije (zelenilo i šuma u centru grada, bez buke, park za djecu), Chef Priska Thuring kuha sjajno. Ako joj se prepustite, slijede vrhunska kreativna jela. Dodatno, Robert Bašić radi najbolje slatkiše u gradu. A najveće zasluge naravno idu vlasnici Danieli Gajski koja ga je preuredila 2010. godine i uvela wine bar sa sjajnim izborom vina, većinu njih na čaše te potpuno različitim menijima za ručkove i večere.

Dubravkin put
 
Dubravkin put

4. Carpaccio, Teslina 14 (strogi centar, pješačka zona, velika terasa) – zahvaljujući suvlasniku i voditelju restorana Vladi Lisku, Carpaccio je iz početne talijanske trattorije izrastao u jedan od vrhunskih restorana s autentičnim talijanskim jelima, vrhunskim lokalnim i uvijek svježim namirnicama, jedan od rijetkih koji su puni i za ručak i za večeru.

Carpaccio

5. Tekka (Radnička cesta 37b) – vrhunski japanski restoran, po nekima najbolji i u gradu i šire. Konstantno vrhunske kvalitete, a od nedavno i nove sjajne proširene ponude poput New style sashimija, hobotnice Tekka style te Kobe beefa, a sve zahvaljujući daleko najboljem zagrebačkom ugostitelju Mariu Minderu, vlasniku Tekke i dugogodišnjem voditelju Takenoka čija je jedina strategija biti najbolji sushi restoran u državi. Kuhinju vodi Chef Tomislav Pirš koji je dio tima (ex. Takenoka) već 12 godina, a sommelier je Nevenko Bukovac. 

Tekka

6. Takenoko (Masarykova 22) - kultno zagrebačko okupljalište zaljubljenika u japansku kuhinju nakon 15 godina, ove je godine preselilo na novu adresu u veći i moderniji prostor u centar grada. Dugogodišnji Chef Motohiko Mochizuki, zajedno s Mariom Obrovcem, nametnuo je visoke standarde u praćenju svjetskih trendova u pripremi i serviranju hrane te na kartu stavio mnoge novitete poput ikre morskog ježa, Wagy beffa i ramen soup. Pun i za ručak i za večeru.

Takenoko novi restoran
Takenoko

7. Mano 1 i 2 (Medvedgradska 2 i Radnička cesta 50). Iako mnogi više hvale Mano 2 (2013.) i sjajnu kuhinju provjerenog Chefa Hrvoja Kroflina, ne smijemo ni zaboraviti originalni Mano (2005.) koji je uvelike promijenio i osvježio zagrebačku gastronomiju, a u kojem danas kuhinju vodi sjajan mladi Chef Hrvoje Nakić. Najzaslužniji je svakako Zlatko Đaković, vlasnik oba restorana koji je oduvijek imao viziju i sjajan koncept, počevši od nekadašnje Atlante do današnjih kultnih Mana 1. i 2. Čak trideset osam vrhunskih dobavljača govore o posvećenosti i odabiru najkvalitetnijih namirnica.

Mano2

8. Apetit City (Obrtnički prolaz 10/ Masarikova 16) Jedno od najboljih mjesta u centru za neformalni ručak. Zahvaljujući vlasnici Sanji Cabalier, inače odrasloj u restoranu njenih roditelja, poznatom bečkom ribljem restoranu Kornat, Apetit City pozicionirao se kao urbani gradski moderan restoran koji nudi sjajnu srednjoeuropsku kuhinju s mediteranskim dodirima (ponekad i neko fenomenalno iznenađenje poput brudeta od liganja).

Restoran Apetit City
Apetit City

9. Baltazar (Nova ves 4) - jedan od najstarijih zagrebačkih restorana, čak 30 godina dokazuje i pokazuje istinsku konstantnu kvalitetu i to sve zahvaljujući neprikosnovenom vlasniku Slobodanu (Bobi) Čimburu koji opet sve zasluge pripisuje svom savršeno uigranom teamu na čelu s Chefom Filipom Popovićem.

Baltazar

10. Zinfandel's, Hotel Esplanade (Mihanovićeva 1) na čelu sa sjajnom Anom Grgić, prvim ženskim Chefom cijele Esplanadine kuhinje. Iako samozatajna, talentirana i šarmantna Ana je veliki profesionalac i gastro umjetnik. Nedavno je predstavila novi jelovnik čije je svako jelo pomno kreirala. Okusi predstavljaju svojevrsnu modernu interpretaciju hrvatske kuhinje, a svaki tanjur je malo umjetničko djelo na tanjuru.

Zinfandel's

11. Bistro Apetit (Jurjevska 65), iako se zove Bistro, Apetit je ozbiljan restoran baš zbog objašnjenje činjenice u uvodu teksta. Od prošle godine s Chef Patronom Tomom Gretićem, a od 1.12. s novim executive Chefom Teom Ivaniševićem (Tomovim učenikom), Apetit se koncentrira na internacionalnu kuhinju, s uvijek svježim sezonskim namirnicama.

Bistro Apetit

12. Vinodol (Teslina 10) U strogom centru grada, restoran Vinodol s prekrasnom velikom tihom i zaklonjenom terasom poznat je svakom dobrom zaljubljeniku u finu, domaću zagrebačku papicu, s velikim porcijama, vrijednost za novac, uvijek lokalnim i svježim namirnicama. U zadnje vrijeme, Vinodol sve više raste i ulazi u sam vrh zagrebačke gastronomije, ponajprije zahvaljujući Chefu konzultantu Mariju Čepeku.

Vinodol

13. Noel (Ulica popa Dukljanina 1) Chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug, koji su proljetos otišli iz bistroa Apetit, uz pomoć investitora otvorili su u prostoru bivše Pete četvrtine restoran koncepta „fine dinning“ uz bogatu vinsku kartu. Najambiciozniji zagrebački restoran, s gastronomski izrazito pretencioznom kuhinjom, iako su na pravom putu, još mora opravdati svoj status vrhunskog restorana haute cuisine konstantnom kvalitetom usluge.

Restoran Noel

14. Bonaca (Trakošćanska ul. 41) Jedan od najboljih ribljih restorana u gradu, gdje se zaista može guštati u svježoj morskoj ribi, školjkama, ali i raznim kontinentalnim jelima koje priprema Chef Ivan Marković.

Bonaca

15. Voncimer  (Ulica kralja Držislava 3) po nekima i prvi na listi, zasigurno je jedan od interesantnijih novijih restorana u gradu, pogotovo od kada je njegovo kormilo preuzeo Ukrajinac Chef Konstiantyn Lukianenka i bračni par Tetiana i Andrei Ostrogliad.

Voncimer

16. Okrugljak (Mlinovi 28) Legendarni obiteljski restoran koji dugi niz godina nudi klasično dobru zagrebačku hranu, gotovo bez konkurencije. S obzirom na veliki kapacitet gostiju, najčešće mjesto obiteljskih i prijateljskih proslava i okupljanja.

Okrugljak

17. Trilogija (Kamenita 5)- Na jelovniku uvijek sve svježe, s Dolca. Pohvala bogatoj vinskoj karti koja sadrži čak 110 etiketa iz cijelog svijeta.

18. Atlanta Bocca Marai (Miramarska cesta 22) ovaj mediteranski restoran drži istu kvalitetu hrane od samog otvaranja. Chef kuhinje Danica Tunjić vodila je kuhinju i stare Atlante u Tkalčićevoj još od 1996. te je 2009. prelaskom restorana na novu adresu nastavila voditi i novu kuhinju, ovaj puta s proširenim jelovnikom na novitete inovativne visoke fusion kuhinje.

Bocca Marai

19. Bota Šare/Oyster & Sushi bar Bota (Ulica kralja Zvonimira 124). Nepretenciozan novoobnovljeni restoran s uvijek svježom ribom. Ljubazni konobari, opuštena atmosfera i vrlo razumne cijene. Po mnogima najbolja tuna u gradu, bez konkurencije… u svim oblicima, a najbolja u tartaru. 

Bota Šare

20. Balon (Prisavlje 2) – Definitivno jedna od najljepših zagrebačkih terasa na kojoj sjedeći ljeti nemate dojam da ste u gradu, već na nekom sjajnom izletištu. Ponuda hrane je raznovrsna, uvijek ukusna, pogotovo stejkova, tjestenina i rižota, a posebnost restorana je svakako jelovnik organski uzgojene hrane te ponuda eko pića.

Balon

21. Oxbo Urban bar&grill (Ulica grada Vukovara 269a) Restoran koji se nalazi u Hotelu Double Tree by Hilton nudi zaista vrhunska jela, pogotovo ona mesna. Naime, u Oxbu se može pojesti najbolji steak u gradu, Black Angus odrezak s Creekstone farme. Chef Goran Brnčić bira samo najbolje i najkvalitetnije namirnice jer mu je jedini moto – restoran gdje se nudi i jede samo – najbolje. Pohvala ide i novootvorenoj vinoteci u sklopu restorana te novoj prekrasnoj ljetnoj terasi s pogledom na najljepši park u gradu.

OXBO Urban bar i grill

22. Asia T House (Vlaška ulica 9) je po raznovrsnosti jela jedan od najboljih azijskih (fusion) restorana u gradu, iako i sva ostala 4 Asia restorana vlasnice Chen Tong su uvijek kvalitetna i dobra, ovaj se ipak nalazi na nešto višoj razini jer spaja i kombinira jela svih kineskih regionalnih kuhinja s tajlandskom, vijetnamskom, korejskom gastronomijom te nudi široki izbor sushija i sashimija, a sve od svježih i kvalitetnih namirnica. Osvježenje je i dućan kineskih namirnica u sklopu istog restorana te sjajna ljetna terasa na Europskom trgu.

Asia t-house
Asia t-house

23. Izletište Zelenjak (Zelenjak 35), od 1967. tradicionalno jedan od najboljih i najkvalitetnijih zagrebačkih obiteljskih restorana s najljepšom ljetnom terasom, retro stolnjacima i vrhunskom domaćom klopom, velikim, jako velikim porcijama i klasično najboljom govedskom juhom s domaćim rezancima. Da ne zaboravim sjajan roštilj (na ugljen), domaće kiselo zelje, ajvari, sjajne štrudle od trešanja i tople bučnice. Nekad vodili i kuhali mama Jaka i otac Mirko, a danas vode tri brata Ivica, Pero i Zdenko, a kuha Ivičina supruga Ljubica.

Izletište Zelenjak - domaći rezanci za juhu
Izletište Zelenjak - domaći rezanci za juhu

24. Pri zvoncu (Ul. Vrbik XII 1) ugodan domaći ambijent restorana rustikalno je uređen, fantastična ljetna terasa u zelenju, a hrana izvrsna, pogotovo roštilj i peka koji su otvoreni i vidljivi, cijene su vrlo povoljne, pogotovo svakodnevnih gableca, usluga brza.

Pri Zvoncu

25. Lašćinska klet – Ferenčina (Bijenička cesta 176), klasična zagrebačka kuhinja. Najbolja domaća juha, punjeni lungići i savršena čokoladna torta. Mjesto na kojem tradicija znači izostanak bilo kakve prilagodbe i promjene. Svako toliko, posebno kada se zaželite osjećaja domaće kuhinje našeg podneblja, ovo je mjesto najbolje u gradu.

Laščinska klet - Ferenčina
Laščinska klet - Ferenčina

26. Dva goluba (Maksimirska cesta 4) restoran koji ima tradiciju domaće zagrebačke/hrvatske hrane još od 1935. godine, poznat i po dobrim juhama, pekama i roštilju, u zadnje vrijeme sve se više spominje kao mjesto gdje se zaista dobro i povoljno jede.

Dva goluba
Dva goluba

27. Bistro Marenda Niko (Kunišćak 24) Kod Nike se uvijek dobro jede. Brzo, jeftino i fantastično. Domaća dalmatinska klopa, uvijek svježe ribe, janjeće tripice, skradinski rižoto, buzare od brbavica i dagnji, ali ima i ponešto od kontinentalne kuhinje. Svakodnevno se dnevna ponuda ispisuje kredom na ploču. Vlasnik je Dalmatinac iz Šibenika - Nikica Mihić koji ujedno i kuha, iako je glavna kuharica mama Tanja.

Marenda
Marenda

28. Klub Maksimir (Oboj 1) ili kako ga još zovu Marunica, na samom rubu maksimirske šume u zelenilu klub Maksimir vlasnika Maria Marunice nudi hrvatsku kuhinju, vrhunska tradicionalna jela poput peke, roštilja na drveni ugljen, brudeta i pašticade, a posebna pohvala domaćem kruhu i slasticama.

Klub Maksimir

29. Mex Cantina (Savska cesta 154) je najpoznatiji i najveći meksički restoran, autentično uređen, sa širokom ponudom originalnih meksičkih jela. Ljubitelji ljutih meksičkih specijaliteta uživaju u raznim enchiladama, nachosima, tacosima i odležanim steakovima te meksičkom pivu i koktelima, a nezaboravne su i crne palačinke s višnjama i sladoledom.

Mex Cantina

30. Royal India (Kaptol 27) autentičan indijski restoran, s originalnim indijskim začinima, okusima i mirisima. Savršen biryani, jelo od riže s raznim dodacima, pakore, smotuljci od tijesta punjeni graškom i krumpirom te samose punjene povrćem, sjajne juhe i obavezno indijski kruh naan.

Royal India