10 najljepših podzemnih kuća

| Design |

„Hobbite Home“ (Vals, Švicarska)
Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

S rastom svjetske populacije iz godine u godinu i neprestanom željom da se pokaže i dokaže inovativnost i originalnost, bilo je samo pitanje vremena kada će ljudi početi graditi svoje domove pod zemljom poput hobita iz Tolkienovih priča. Iako je čovječanstvu takav oblik gradnje kuća, takozvanih zemunica, poznat još od davnina, sada su ipak daleko sofisticiranije i elegantnije te ono najvažnije - krasi ih prefiks „eko“. Ovih 10 prekrasnih podzemnih kuća sigurno će vas potaknuti da razmislite o izgradnji jedne. Ili barem o kampiranju u prirodi. 

1. „Cave house“ (Festus, Missouri)

Ova moderna i energetski učinkovita kuća od 1400 kvadratnih metara izgrađena je unutar špilje koju sačinjava kamen pješčar. Unutrašnjost kuće spaja moderan interijer s prirodnim nezavršenim zidom kamena pješčara. Zahvaljujući pametnim dizajnom i geotermalnim grijanjem, nema potrebe za klimom ili bilo kojim oblikom sustava koji bi grijalo ili hladio kuću. Prethodno je špilja služila kao skate park i otvorena koncertna dvorana, a prodana je vlasnicima preko eBaya.

„Cave house“ (Festus, Missouri)
„Cave house“ (Festus, Missouri)

2. „Malator“ (Druidstone, Wales)

„Malator“ kuću jedni nazivaju velškim arhitektonskim remek-djelom, dok drugi Teletabis kućom. Bazični dizajn ove suvremene kuće veoma je jednostavan, samo s jednom sobom odijeljenom s zidovima živih boja, a vanjski se izgled kuće savršeno stapa s okruženjem.

„Malator“ (Druidstone, Wales)
„Malator“ (Druidstone, Wales)

3. „Hidden House“ (Lower Silesia, Poljska)

Podzemnu kuću poput ove zasigurno bi voljeli imati nogometaši. Krov kuće obložen je travom i do njega je moguće doći jedino pomoću stuba koja se nalaze unutar kuće.

„Hidden House“ (Lower Silesia, Poljska)
„Hidden House“ (Lower Silesia, Poljska)

4. „The Underground House“ (Great Ormside, Cumbria, Engleska)

Privatna i mala obiteljska kućica na dva kata sagrađena na starom kamenolomu gotovo da i ne koristi ni jedan energetski oblik koji je potrebno dodatno novčano financirati.

„The Underground House“ (Great Ormside, Cumbria, Engleska)
„The Underground House“ (Great Ormside, Cumbria, Engleska)

5. Sedum House“ (North Norfolk Coast, Velika Britanija)

Iako se većina kuće nalazi pod zemljom, ova je kuća dizajnirana kako bi bila maksimalno eksponirana sunčevoj svjetlosti. Ekološki osviještena, energetski efikasna i jedna od rijetkih kuća koja se koristi sustavom opskrbljivanja vode pomoću kišnice.

„Sedum House“ (North Norfolk Coast, Velika Britanija)
„Sedum House“ (North Norfolk Coast, Velika Britanija)

6. „Flower Petals“ (Bolton, Velika Britanija)

Bivši kapetan Manchester Uniteda, Gary Neville, imao je plan sagraditi ovu nadasve ekološku prihvatljivu podzemnu kuće, no gradska uprava Boltona mu to nije dozvolila. Bila bi to energetski učinkovita kuća od 750 kvadrata s 4 sobe i savršenim stapanjem s okolišem. Dizajnirana je u obliku latica kako bi sunčeva svjetlost dopirala u sve prostorije.

„Flower Petals“ (Bolton, Velika Britanija)
„Flower Petals“ (Bolton, Velika Britanija)

7. „Stone Desert Home“ (Grčka)

Ova podzemna pravokutno strukturirana kuća također je ekološki osviještena – koristi prirodne izvore svjetlosti i topline, a hlađenje provodi uz pomoć bočnog vjetra koji struji unutar prostora. Izgrađena je u obronku između dva brežuljka i savršeno se stapa s pustinjom kojom je okružena, a krase je i tradiconalni grčki elementi. Kuća je vidljiva samo u centru, tako da bismo mogli proći pored nje misleći da je napola zakopana ruševina.

„Stone Desert Home“ (Grčka)
„Stone Desert Home“ (Grčka) 

8. „Estate Lättenstrasse“ (Dietikon, Švicarska)

Devet kuća međusobno povezanih stepenicama zasigurno su jedna od najvećih podzemnih nekretnina na svijetu. Osim što ove „zemljane kuće“ koriste tlo kao izolaciju od kiše, visokih temperatura, vjetra i abrazije, imaju i podzemne garaže za svoje limene ljubimce.

„Estate Lättenstrasse“ (Dietikon, Švicarska)
„Estate Lättenstrasse“ (Dietikon, Švicarska)

9. „Hobbite Home“ (Vals, Švicarska)

Grad Vals poznat je po svojim termalnim kupkama i nevjerojatnim prizorima koji ga okružuju. Ovaj je dom idealno mjesto za odmaranje jer se nalazi u neposrednoj blizini kupališta. Osim prekrasnih prizora koji ga okružuju, u kući je uvijek zimi toplo, a ljeti hladno.

„Hobbite Home“ (Vals, Švicarska)
„Hobbite Home“ (Vals, Švicarska) 

10. „Cave Dwelling For Rent“ (Kandovan, Iran)

Smješten u Iranu u podnožju planine Sahand, 700 godina stari stanovi isklesani su u prirodnim vulkanskim stijenama. Svi su stanovi obnovljeni i suvremeno opremljeni te spremni za novog vlasnika ili najamnika.

„Cave Dwelling For Rent“ (Kandovan, Iran)
„Cave Dwelling For Rent“ (Kandovan, Iran)