Završio Zagreb Wine Gourmet Weekend

| Wine and dine |

Max&Co. revija

Na festivalu se predstavilo 150 izlagača s više od 200 brendova vrhunskih vina i delicija, održano je 6 panel rasprava, 10 kulinarskih radionica, 8 vođenih eno gastro radionica, 2 radionice namijenjene prvenstveno vinarima, 8 dokumentaraca, 3 ekskluzivne večere i 10 masterclass radionica

Zagreb Wine Gourmet Weekend, međunarodni festival vina i gastronomije koji se održavao od 13. do 15. travnja u prostorima Gliptoteke HAZU i Centra Kaptol, u tri je festivalska dana privukao više od 5.000 posjetitelja.

U atraktivnim prostorima Gliptoteke HAZU brojnim posjetiteljima tijekom tri festivalska dana predstavilo se 150 domaćih i stranih izlagača s više od 200 brendova vrhunskih vina i delicija, dok je u prostorima obližnjeg Centra Kaptol održano čak 6 zanimljivih panel rasprava s gostima najviše svjetske reputacije, 10 kulinarskih radionica s vrhunskim domaćim i stranim chefovima, 8 vođenih eno gastro radionica, 2 radionice namijenjene prvenstveno vinarima u organizaciji Zagrebačke banke, 8 kvalitetnih dokumentaraca, 3 ekskluzivne večere, 10 posebnih masterclass vinskih radionica, i naravno sve to uz obilje dobre muzike i brojnih party-ja među kojima je bilo i simpatično predstavljanje nove capsule kolekcije modne kuće Max&Co.

Bogati program festivala privukao je više od 200 akreditiranih domaćih i stranih novinara, među kojima su bili i novinari uglednog New York Timesa, jedne od najvećih svjeskih agencija Reuters i kineske novinarske agencije CNC World.

Zagreb Wine Gourmet Weekend uspio je na jednom mjestu okupiti i brojne goste svjetske reputacije. Najpoznatiji su Ivo Jeramaz, glavni enolog jedne od najpoznatijih američkih vinarija Grgich Hillsa, inače nećak kultnog Mikea Grgicha, Dominic Symington iz najslavnije obitelji proizvođača premium porta, David Gates iz slavne kalifornijske Ridge vinarije te Lynn Sheriff, predsjednica najelitnije udruge vinskih stručnjaka Institute of Master of Wine koja okuplja tek 300-tinjak osoba. Zagreb je ugostio i predstavnike dvije možda najznačajnije francuske vinarije – iz bordoškog Chateau Palmera Bernarda de Laagea de Meuxa, a iz kuće pjenušaca Billecart Salmon samog Denisa Roland-Billecarta. Od zvijezda gastronomije publiku su svojim performansom oduševili Flying Culinary Circus, četvorica norveških kuhara koji su trenutno najveća svjetsku kulinarska senzacija, a svojom prezentacijom jednog od najboljih restorana na svijetu The Fat Ducka oduševio je Dimitris Leivadas, restoran menadžer The Fat Ducka. U sklopu Zagreb Wine Gourmet Weekenda odabrano je i WOW vino, najbolje vino po odabiru ženskih članica udruge WOW čiji se izbor po prvi puta održao upravo na ovom festivalu. Prvi WOW Grand prix tako je osvojilo vino Kozlović Santa Lucija malvazija 2008.

„U organizaciju Zagreb Wine Gourmet Weekenda uložili smo mnogo truda i iznimno smo ponosni na uspjeh festivala i pozitivne komentare i posjetitelja i izlagača i gostiju. Digitel Grupa, kao organizator, želi da Zagreb Wine Gourmet Weekend postane prvo i centralno mjesto promocije najkvalitetnijih hrvatskih vinara, uljara i proizvođača delicija, mjesto susreta najboljih iz industrije iz Hrvatske i svijeta, mjesto najbolje turističke promocije hrvatske gastronomske ponude i, na kraju, ali ne najmanje bitno, mjesto najbolje zabave svih koji vole dobro vino i kvalitetnu hranu. Iznimno smo zadovoljni što smo već ove godine imali tako uspješan festival i što smo 'visoko postavljenu ljestvicu' s lakoćom preskočili“, rekao je Dražen Lazić, direktor Zagreb Wine Gourmet Weekenda.

Autor: I.P.Datum: 18.4.2012.