Grande Madirazza - dingač riserva - Vino koje pije i papa

| Wine and dine |

Dingac - riserva Madirazza
Dingac - riserva Madirazza

Ime vina: Grande Madirazza - dingač riserva
Godina berbe: 2005.
Proizvođač: Vina Madirazza
Lokacija: Potomje, Pelješac, Hrvatska
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: juneći biftek (slabije pečen) s bijelim tartufima
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 197 kuna

Vinarija Madirazza smjestila se na poluotoku Pelješcu u mjestu Potomje. Utemeljio ju je Ante Madirazza, a u radu su angažirani sinovi Zvonimir i Tonči. O distribuciji i plasmanu vina brine Bruno Marković.

Podrum Madirazza obrađuje četiri hektara vinograda na najboljim mjestima na položaju Dingača te još šest hektara u Pelješkom polju. Vinarija Madirazza proizvodi široku paletu vina: dingač, postup, plavac mali, rukatac, pošip te prošek, a danas ću se osvrnuti na dingač reservu Grande Madirazza.

U razgovoru s Tončijem Madirazzom saznao sam da je ovo vino njihova top-etiketa, dakle, najbolje što imaju. Grožđe dolazi s najboljih položaja Dingača, bere se ručno, a količina po trsu ne prelazi 0,80 kilograma. Nakon vinifikacije, vino odležava četiri godine u barrique bačvicama, te potom još šest mjeseci u boci prije puštanja na tržište.

Važno je spomenuti da je ovo vino bilo servirano ovoga ljeta papi Josephu Ratzingeru za vrijeme ručka sa 120 nadbiskupa u Zagrebu. Dingač se papi toliko svidio te je naručio još dodatnih 100 boca za potrebe Vatikana.

Vino ima lijepu rubinsko crvenu boju s ciglastim notama na rubovima, bistro je i gusto. Na mirisu je intenzivnost izražena, a kompleksnost djelomično bogata i vrlo je fina kakvoća. Dominira suha šljiva koja se miješa s džemom od ribizla, slijedi još i nota čokolade te malo vanilije pomiješane s cedrovinom. Nakon svega još mi se javlja i mala nota šafrana i malo crnog papra.

Vino je suho, toplo te mekano, s druge strane je djelomično svježe, tanično i vrlo ukusno. Na okusu je uravnoteženo, izražene intenzivnosti, mineralno te ima lijep i vrlo dugačak završetak.

Mislim da će čaša nakon što je ispraznimo, još barem pola sata mirisati na vino zbog njegovih izuzetnih ekstrakata. Ovaj plavac ima robusno tijelo, finu kakvoću, harmonično je i smatram da može trajati barem do 2020. godine.

Ante Madirazza, Suzy Josipovic i Bruno Madirazza
Ante Madirazza, Suzy Josipovic i Bruno Marković

Autor: E. Pedrec

Zagreb, 28.4.2012.