Brak ili mrak?

| Lifestyle |

Hipotetsko pitanje da li je teže biti u našem društvu žena ili muškarac još uvijek nema odgovora, kao i pitanje da li mogu živjeti muškarci bez žene ili obrnuto. Surfajući nedavno na Googlu pročitala sam podatak da u jednom malom gradu  na ovim prostorima 70% brakova završava prija vremena.

Strogi odgoj mojih roditelja odredio me u svakom pogledu, od životnih stavova do vrijednosti u braku. Nebrojeno puta sam se zadnjih godina pitala i danas se pitam, sagledavajući moderni način života, dinamiku, razna stereotipna razmišljanja, ponašanja, te seksualnosti manje više muškog svijeta kojim smo mi žene na jedan način okružene, ali i uzročno i posljedično povezane, često se pitam što je to brak i kako ga mi žene većinom krivo doživljavamo u smislu njegove apriori održivosti po svaku cijenu živeći u konzervativnoj zemlji u kojoj postoji paradigma održati brak zbog obitelji i djece po svaku cijenu.

Toliko toga je napisano o braku kao instituciji, toliko puno bajki i filmova je režirano, napisano knjiga i tekstova ali stvarnost je zapravo daleko od bajke koju sam i ja sama jednom sanjala... Snovi su uvijek lijepi dok ih sanjaš, ali buđenje je uvijek okrutno, pa tako svi mi s vremenom uviđamo da je ono sto želimo imaginarno, daleko i neostvarivo.

Zašto je to tako? Ovo doista kompleksno pitanje koje su istraživali mnogobrojni svjetski psiholozi i sociolozi, kojim su se bavili eminentni svjetski stručnjaci i teoretičari, a tiče se suštinskog problema razvoda ili istraživanje najčešćih razloga pucanja mnogobrojnih brakova, odnosno iznalaženja uzroka koji dovode do preduvjeta zbog kojih pucaju brakovi. Izgleda da jedinstvenog odgovora nema ali niti pravila ili formule za uspjeh održavanja braka u vremenu u kojem danas živimo.

Na žalost i kod nas i u čitavom zapadnom svijetu permanentno dolazi sve više do međusobnih otuđivanja partnera, udaljavanja koja su posljedica stresa i snažne životne dinamike, borbe za ekonomski opstanak, problema na poslu, zasićenja te pojave i prisutnosti sve više različitih interesa i nepremostivih razlika, a malo tko želi napraviti korak nazad ili ustupak partneru i sebe staviti u neki drugi plan, a postavlja se pitanje zašto i bi kada svi mi imamo samo jedan život, život bez reprize.

Na ovim prostorima još uvijek ili vrlo često nailazimo na odnose koji su vladali u nekim prošlim stoljećima ili odnose koje nalazimo u prirodi gdje je lav vođa čopora, onaj koji donosi hranu, brani čopor dok ženka ostaje s mladuncima očekujući svoga dragog i voljenog „poglavicu“. Vrlo često taj poglavica skrene s puta i pobrine se za još neku ženku, ako joj što zatreba, pa se njegova brižnost i nadasve neiscrpan trud „nažalost“ krivo protumače... Baš smo mi „ženke“ okrutne i zločeste jer želimo jednog muževnog poglavicu, koji čuva ali samo jedno „krdo“, koji bdije nad samo jednom ženkom, koji je samo naš. Žalosno ali istinito, poneke su životinje principijelnije od mnogih muževa, jer u prirodi ipak vladaju prirodni zakoni.

Možda je tu prisutna visoka razina sebičnosti, možda smo i mi žene i majke postale previše posesivne, škrte da podijelimo nešto sto je samo naše i nikako ne možemo shvatiti njihovu beskrajnu potrebu da budu maženi i paženi na nekoliko lokacija, da kao peseki zabilježe teren i na njega se po potrebi vraćaju kada im gnijezdo koje su savili postane premalo za samodokazivanje, jer njihove potrebe i mogućnosti često nadilaze i njih same. Najčešće do totalnog kraha dolazi kada se žene a u prirodi ženke oglase rikom.... Da, baš tako je u stvarnosti, svi brakovi funkcioniraju do trenutka dok vlada slijepilo zaljubljenosti, ali kada ono popusti, kada se progleda ispod ružičastih naočala tada nastaje početak kraja balade o kojoj smo sanjali. Svi se tada krenu čudom čuditi, od kuda pravo ženi da se javi i da progovori, a poglavica doma donosi sve potrebno, ponekad i više od toga.

Jake žene, odlučne, principijelne, sposobne da žive same, uspješne u svim segmentima društva, od znanosti do biznisa, od radnih pogona do kuhinje, kojih je danas sve više, izazov su samo pametnim, sposobnim i vrijednim muškarcima jer samim tim oni pokazuju svoju moć neusporedivo veću od one koja se cijenila u nekim drugim vremenima.