Što nam govore bubuljice na našem licu?

| Beauty |

Editor's pick by Anamaria Butković

Anamaria Butković, urednica Fashion i Beauty rubrike na Wall.hr portalu

Za sve one koji muku muče s prištićima i aknama (a i za sve ostale koji povremeno dobiju bubuljicu na nekom određenom dijelu) donosimo mapu lica koja ukazuje na određene probleme koje nismo ni naslućivali, a imaju veze s točnim položajem akni na licu.

Uz ove jednostavne savjete možda zauvijek riješite svoje probleme bez odlaska kozmetičaru ili dermatologu, a možda saznate i da vam vaše tijelo suptilnim znakovima ukazuje na neki problem u organizmu. Na mapi lica locirajte mjesto gdje stalno ili često dobivate prištiće, a u nastavku saznajte što vam vaše tijelo time zapravo želi reći... Sljedeći put kada vam se na licu pojavi nova akna promotrite ovu mapu. Ovo je generalni vodič kako bi znali o čemu se radi, ali nemojte odmah dizati paniku da imate (primjerice) problema s jetrom i slične stvari ako dobijete jedan prištić. Vodite računa o svome tijelu i čistoći -  i zapamtite da za svaki problem postoji rješenje.

Zona 1 & 2 - čelo: Probavni problemi

Jedite manje procesuirane hrane i ''junk fooda'', smanjite količinu masnoća nekakvom laganijom dijetom te pojačajte unos vode u organizam i ubacite svježe krastavce u prehranu.

Zona 3 - između obrva: Jetra

Smanjite unos alkohola, masne hrane i mliječnih proizvoda. Ovo je zona u kojoj se pojavljuju i alergije na hranu pa pazite na sastav onoga što jedete. Vježbajte do 30 minuta svaki dan i pobrinite se da dovoljno spavate jer se tada i vaša jetra odmara.

Prazne i loše kalorije mogu imati štetan učinak na naše raspoloženje
Prazne i loše kalorije mogu imati štetan učinak na naše raspoloženje

Zona 4 & 5 - oko očiju: Bubrezi

Bilo kakva pojava oko očiju, pa i tamni krugovi, ukazuju na dehidraciju. Pijte vode!

Zona 6 - nos: Srce

Provjerite svoj tlak i količinu vitamina B. Smanjite unos začinjene i gorke hrane te unos mesa. Pronađite načina da smanjite kolesterol konzumirajući orašaste plodove, avokado i ribu. Kako ovaj dio lica prirodno ima nešto šire pore, pazite da vašoj kozmetici nije istekao rok trajanja ili da začepljuje pore.

Zona 7 & 8 - uši: Bubrezi

Opet voda! Smanjite unos gaziranih pića, kave i alkohola jer vode ka dehidraciji.

Moët & Chandon šampanjac
Moët & Chandon šampanjac

Zona 9 & 10 - obrazi: Dišni sustav

Pušite li? Skloni ste alergijama? Ovo je problematično područje za obje stvari. Ako to nije slučaj, onda vodite računa da se tijelo ne pregrijava, jedite hladniju hranu, smanjite unos šećera i udišite više svježeg zraka. Izbacite meso, mliječne proizvode, alkohol, kofein i šećer te u organizam unosite više povrća. Postoji još jedna bitna stvar o kojoj rijetko razmišljamo, a to su mobilni telefoni i jastučnice – držite ih čistima jer uzrokuju najviše akni na ovom području.

Zona 11 & 12 - oko usana: Hormoni

Ovo je dominantna zona za stres i hormonalne promjene. Iako se čini nemoguće utjecati na to, ipak možete učiniti razliku s dovoljno sna, kvalitetnim unosom tekućine, konzumacijom lisnatog povrća te održavajući kožu čistom. U pravilu se ženske hormonalne akne pojavljuju tijekom ovulacije.

Zona 13 - brada: Želudac

Pojačajte unos vlakana i pijte biljne čajeve kako bi vam se poboljšala probava.

Zona 14 - vrat: Bolest

Prištići na ovom području mogu biti znak da se tijelo bori s nekakvom bakterijom kako bi izbjeglo bolest.