Najčešće zablude o zaštiti kože

| Beauty |

Sigurni smo kako već polako brojite dane do godišnjeg odmora i uživanja u sunčanim danima na plaži i na otvorenom. Poznato je kako sunce ima brojna ljekovita svojstva i dobro je za svakoga jer je prirodni izvor vitamina D koji sprečava osteoporozu, depresiju, rak prostate, rak dojke, utječe na dijabetes i pretilost. Naravno, previše sunca može biti štetno i oštetiti našu kožu i zdravlje. Svakodnevno nesvjesno radimo greške prilikom izlaganja suncu. Malo smo istražili i otkrili najčešće zablude o zaštiti i njezi te izlaganju vaše kože suncu pa smo odlučili podijeliti s vama mali vodič pravilne zaštite kože:

ZABLUDA: Ponovnim nanošenjem proizvode produljuje se zaštita od sunca.

Efekt zaštite ne može se produljiti. Zaštitni faktor određuje količinu vremena kojeg možete provesti na suncu bez opasnosti za vašu kožu. Redovito nanošenje tijekom dana omogućuje kvalitetno održavanja zaštite. Iako proizvodi za sunčanje održavaju kožu hidratiziranom tijekom 24 sata, zbog kupanja i znojenja te brisanja ručnikom,  svakako savjetujemo redovito nanošenje svaka 2-3 sata.

ZABLUDA: Sat vremena koža može provesti izložena suncu bez da izgori

Ovisno o tipu kože, osoba može provesti 5-30 minuta na suncu bez da izgori i dobije opekline, ali i ako ne izgorite, prilikom direktnog izlaganja najjačem suncu može doći do oštećenja vaše kože. Zbog toga je izrazito bitno da se uvijek mažete kremom te da izaberete odgovarajući faktor zaštite od sunca  koji naznačuje stupanj zaštite od sunčevih opeklina. Kako se SPF povećava, količina UV zračenja koje uzrokuje opekline i koje dopire do kože se smanjuje.  Važno je odabrati zaštitno sredstvo za sunčanje koje vam najviše odgovara kako biste mogli uživati samo u najboljemu od sunca.

ZABLUDA: Tijekom izlaganja na suncu ne moram brinuti o hidrataciji kože

Znate li koliko je važno da vam koža na suncu bude dovoljno vlažna? Izlaganje UV zrakama isušuje kožu, što nije samo rezultat znojenja. Stoga je bitno odabrati proizvode koji su obogaćenim dodatnim ovlaživačima. NIVEA Protect & Moisture nudi razinu ovlaživanja koja se može usporediti s losionom za tijelo i koja vašu kožu hidratizira tijekom 24 sata. Uživajte u bezbrižnim trenucima na plaži i pružite svojoj koži potrebnu hidrataciju.

ZABLUDA: Moramo se namazati barem jedan sat prije izlaganja suncu kako bi se pravilno zaštitili.

Postoje proizvodi koji pružaju trenutno zaštitu od sunčevih opeklina i preranog starenja kože. "Trenutna zaštita" znači kako propagirana UVA i UVB zaštita počinje djelovati odmah nakon nanošenja proizvoda tj. nema potrebe čekati određeno vrijeme dok proizvod prodre u kožu. Tako ste slobodni odmah nakon nanošenja proizvoda izaći na sunce. Proizvod nanesite prije izlaska iz kuće jer će i na putu do plaže UV zračenje doprijeti do vas. Zahvaljujući poboljšanoj formuli, NIVEA SUN Protect & Moisture učinkovito i trenutno štiti vašu kožu, održavajući je mekom i podatnom.

ZABLUDA: Viši zaštitni faktor sprječava tamnjenje i lijep preplanuti ten kojem svi težimo

Viši zaštitni faktor smanjuje utjecaj UV zraka i bolje štiti našu kože. Koži u tom slučaju treba malo više vremena da razvije prirodni ten, no tamnjenje je samim time manje štetno. Također, ako vaša koža kroz dulje vrijeme tamni, sam efekt preplanulosti i tamne puti će biti dugotrajniji i vaša će se koža manje ljuštiti. Postoje proizvodi koji doprinose tamnjenju vaše kože i ubravaju ga. NIVEA SUN je razvila novi proizvod koji aktivira prirodni proces tamnjenja kože: Protect&Bronze koji pridonosi tamnjenju ujedno štiteći i hidratizirajući vašu kožu.

ZABLUDA: U hladu ne trebam nanositi kremu za sunčanje.

I u hladu je potrebno nanositi kvalitetnu zaštitu od štetnog UV zračenja. UV zrake prolaze kroz različite materijale i reflektiraju se od površina i samim time vaša koža u hladu nije zaštićena bez odgovarajuće kreme. Oblaci mogu filtrirati UV zrake, ali to ovisi o tipu i gustoći oblaka. Sivo i oblačno nebo može filtrirati oko 20% UV zračenja. Ako tome pribrojite reflektirajuće površine (voda i pijesak), mogli biste čak i tijekom oblačnog dana biti snažno izloženi sunčevim UV zrakama. Jeste li znali kako trava reflektira 6% sunčeve svjetlosti? Stoga, koristite zaštitu od sunca i kada se bavite zimskim sportovima!

ZABLUDA: Kada potamnim smijem smanjiti razinu zaštite

Dok je naša koža sposobna sama se zaštititi od sunca time što tamni, prirodni SPF ekvivalent koji se razvija prilično je nizak u usporedbi s proizvodima za zaštitu od sunca - uglavnom manji od 6. Stoga, ne znači da ste dobro zaštićeni ako ste potamnili. I tada je potrebna kontinuirana, odgovarajuća zaštita tijekom praznika/vremena koje se provodi na suncu.

ZABLUDA: Nakon sunčanja ne moram koristiti proizvode za njegu kože

Sunce, voda i vjetar isušuju kožu. Nakon dana na suncu, koža je opterećena i osjetljiva te traži više vlažnosti i hlađenja, kao i umirujuće sastojke, kako bi se brzo oporavila i regenerirala. Nakon dana provedenog na suncu, koža može biti suha i vruća te zahtjeva intenzivnu njegu. NIVEA After Sun Lotion sadržava dovoljnu količinu vlage i sastojaka koji umiruju kožu te je dodatno hidratiziraju i hlade nudeći potpunu njegu i obnovu kože nakon provedenog vremena pod suncem.