Kako odabrati pravu boju kose za svoju nijansu kože?

| Beauty |

Editor's pick by Anamaria Butković

Anamaria Butković, urednica Fashion i Beauty rubrike na Wall.hr portalu

TOP boje kose za jesen!
TOP boje kose za jesen!

Odlučiti između plave, smeđe i crvene je i ovako dovoljno teško - bez da smo uopće pomislili na cijeli spektar nijansi koji postoji unutar ovih boja. I onda još morate razmisliti o tome kako te nijanse izgledaju na vašoj koži.

Naravno da pomaže kad imate neko osnovno znanje o tome kako hladne i tople nijanse izgledaju te za početak otkriti svoj podton kože. U nastavku prođite kroz mali vodič tonova te odaberite nijansu koja savršeno odgovara baš vama!

Otkrijte svoj podton kože

Prije nego što se odlučite za boju kose, trebate utvrditi koji su vaši podtonovi kože. Većina ljudi spada u jednu od ove tri kategorije: topli, hladni ili neutralni tonovi. Otkriti gdje se vi nalazite zna biti teško, ali postoji nekoliko trikova koji pomažu: 

1. Potražite specifične boje. Hladne nijanse kože imaju roze i maslinaste podtonove, dok tople nijanse imaju žute i zlatne. A što ako ste kombinacija? Vjerojatno ste neutralan ton.

2. Usporedite se sa zvijezdom. Kada tražite inspiraciju za novu boju kose, odaberite osobe sa sličnom bojom kože i očiju kao i vi.

3. Provjerite svoje zapešće. Vidjet ćete roze, crvene, plave, zelene i žute boje. To se odnosi na vaše vene koji su velik indikator tona. Ako su vam vene plave ili ljubičaste, onda ste hladnog podtona. Ako su zelene, onda ste topliji podton. 

Kako brinete mogu posvijetliti kosu?
Kako brinete mogu posvijetliti kosu?

Najbolje pravilo za odabir boje kose koja će komplementirati vašoj koži

Odaberite ton koji se suprotan podtonu vaše kože. Dakle, topliji podtonovi biraju hladnije boje - i obrnuto. Ako imate neutralnu kožu, imate sreće jer na vama sve dobro izgleda.  

Plava boja hladnog podtona uključuje platinum, ledeno, srebrno, bež i pješčano plavu. Hladne plave nijanse su odlične za osobe izuzetno svijetle puti s crvenim tonovima u koži. Ako imate plave ili zelene oči, ovakva plava će ih još više istaknuti. Plava boja toplog podtona uključuje zlatno, medenasto i karamel plavu. Svijetla koža s hladnim podtonovima izgleda puno bolje s toplim podtonovima. Također, ove nijanse izgledaju bolje na maslinastoj koži. 

Crvena boja s hladnim podtonovima uključuje sve prave crvene i nešto tamnije crvene nijanse. Možda zvuči nelogično, ali crvena boja izgleda odlično na crvenkastoj koži tj. koži koja u sebi ima crvene tonove. S druge strane, na maslinastoj koži crvena bi boja mogla izvući prežute tonove. Smeđa boja s hladnim podtonovima poput nijanse tamne čokolade i lješnjaka univerzalno odgovara svima! 

Crvena boja s toplim podtonovima odlična je na svijetloj i neutralnoj koži, dok je smeđa boja s toplim podtonovima bolja na srednje tamnoj koži, a posebno lijepo izgleda na korijenu koji je prirodno taman.