Kako liječiti proširene vene? Koji je najbolji način?

| Beauty |

Noge (o proširenim venama)
Noge (o proširenim venama)

Proširene vene čest su problem. One su posljedica venske insuficijencije, tj. popuštanja zalistaka unutar vena, zbog čega se krv vraća u niže dijelove nogu te dolazi do zastoja u cirkulaciji. Budući da nema protoka, raste tlak u venama i cijeloj nozi što ima za posljedicu proširenje vena, a zbog nedostatka kisika javljaju se bolovi u mišićima, propadanje kože i potkožnog tkiva te otvaranje rana koje ne mogu zacijeliti.

Računa se da oko 50% žena i oko 20 % muškaraca imaju proširene vene, tj. vensku insuficijenciju. U liječenju se koristi više načina, od operacija do minimalno invazivnih zahvata. Svaka od tih metoda ima dobrih i loših strana, a informacije koje su dostupne široj javnosti često su nepotpune pa je pacijentima teško izabrati što je za njih najbolje. Osim toga, te su informacije često ovisne i o iskustvu pojedinog liječnika. Naime, sve metode koje se koriste u liječenju, a posebice one novije, nisu dio standardne edukacije liječnika pa zbog toga znanje o tome primarno ovisi o individualnom iskustvu.

Preko stotinu godina izvode se operacije vena u svrhu liječenja varikoziteta. To je dobro poznata tehnika koja je dio redovite edukacije liječnika i izvodi se u većini zdravstvenih ustanova. U osnovi se svodi na kirurško odstranjivanje velike natkoljenične vene koja je često glavni izvor problema. Prednost ove metode je da je dostupna u velikom broju zdravstvenih ustanova, no dobro je poznato i to da se na ovaj način ne može riješiti više od 70% slučajeva, odnosno u velike većine pacijenata se problem nakon nekog vremena vrati. Osim toga, radi se o kirurškom zahvatu sa svim rizicima i neugodnostima. To podrazumijeva bolničko liječenja, opću anesteziju, postoperativni tretman i rizik popratnih komplikacija. Kad se to uzme u obzir kao i činjenicu da postoji visoki postotak recidiva neovisno o spretnosti kirurga, kirurško liječenja nije najbolji način rješavanja venske insuficijencije koji bi se mogao preporučiti pacijentima.

Sklerozacija varikoziteta kojom se u proširene vene ubrizgava sklerozirajuća otopina je već godinama vrlo popularan zahvat. Radi se ambulantno, minimalno je invazivan, no glavni nedostatak je da se time ne može riješiti problem, jer se skleroziraju proširene vene koje su posljedica, a ne uzrok problema.

Laserska ablacija, radiofrekventna ablacija i  ablacija parom, novije su i vrlo popularne metode koje se rade u lokalnoj anesteziji, kroz dnevnu bolnicu. Popularne su i među liječnicima jer se brzo mogu naučiti, a postoji i značajna marketinška potpora proizvođača opreme. Međutim, rezultati nisu u osnovi bitno bolji od kirurških metoda. Naime, i ovim se zahvatima „uništavaju“ samo neke vene, uglavnom velika natkoljenična vena i to samo ako su ravne, tj, nemaju značajnijih zavoja (konvoluta). Dakle, ide se na „slijepo“, a poznato je da većina pacijenata ima više insuficijentnih vena.

Proširene vene - prije i poslije tretmana UGS metodom

UGS - najbolja neinvazivna i bezbolna metoda!

UGS metoda radi se tako da se pod kontrolom ultrazvuka s Doppler efektom pronađe vena koja je uzrok problema te se u nju injicira otopina lijeka čime se izaziva lokalna upala s posljedičnom fibrozom. To je prirodni proces kojim završava upala što dovodi do trajnog zatvaranja bolesne vene i preraspodjele krvotoka na zdrave vene čime se uspostavlja normalna cirkulacija, nestaju proširene vene, promjene na koži, bolovi i težina u nogama. Ova metoda ima niz prednosti. Osim što je posve neinvazivna, nije potrebna nikakva anestezija, jer je sam zahvat bezbolan, pacijent je odmah pokretan, a u koliko zahvat izvodi iskusan liječnik ima odlične rezultate i može riješiti gotovo svaki problem. Glavni nedostatak ove metode je činjenica da ne postoji standardna procedura, jer se kod svakog pacijenta i svake vene mora drugačije pristupiti pa učinak kao i rizici nuspojava ovise u potpunosti o iskustvu liječnika. Zbog toga je vrlo teško govoriti o metodi kao takvoj i komparirati učinak različitih liječnika. Nadalje, iako je na prvi pogled jednostavna zapravo se teško može naučiti u kraćem periodu, što je razlog činjenici da nije jako popularna među liječnicima. No, u koliko je radi netko s puno godina iskustva i puno učinjenih zahvata, onda je to zasigurno metoda prvog izbora. 

Proširene vene - prije i poslije tretmana UGS metodom kod dr. Yaira Galilia u Poliklinici K-centar

Jedan od najboljih svjetskih liječnika 13. i 14 ožujka u Zagrebu!

Važno je napomenuti da je ova metoda dostupna u Hrvatskoj, a jedan od najiskusnijih liječnika u svijetu s učinjenih preko 60.000 zahvata u proteklih dvadeset godina je dr. Yair Galili, stručni suradnik Poliklinike K-centar u Zagrebu.

poliklinika k tretman za proširene vene
Proširene vene - prije i poslije tretmana UGS metodom

Upravo zbog toga što se radi o stručnjaku koji je do sada napravio najviše zahvata u svijetu, UGS metoda po dr. Galiliju je sigurno najbolji način rješavanja problema proširenih vena.

Više o ovoj metodi možete pročitati na www. K-centar.hr ili na telefon + 385 1 6391 561 gdje se možete i naručiti na zahvat, a dr. Galili je u Zagrebu 13. i 14. ožujka kada i radi zahvate.  Za pacijente koji se naruče za zahvat do 10.3. odobrava se i popust od 10%.