10 zapovijedi konturiranja i posvjetljivanja!

| Beauty |

Editor's pick by Anamaria Butković

Anamaria Butković, urednica Fashion i Beauty rubrike na Wall.hr portalu

Kad govorimo o konturiranju i posvjetljivanju, ili popularno highlightanju, postoji tanka granica između naglašavanja svojih prirodnih crta lica i doslovno crtanja jednog potpuno novog lica. Sljedećim savjetima otkriti ćemo kako naglasiti jagodice, vizualno stanjiti nos i suptilno oblikovati vaše lice.

1. Promijenite način konturiranja
Kim Kardashian
Konturiranje je tehnika sjenčanja kako bi se naglasile i definirale crte lica. Nekada, konturiranjem su se smatrali slojevi i slojevi (i još slojeva) tamne, mračne šminke i oštrih tamnih rubova na licu. Vrijeme je da izbrišemo te slike iz sjećanja! Konturiranje u 21. stoljeću podrazumijeva naglašavanje jagodica, vizualno smanjenje nosa, izduživanje lica i ostale male vizualne trikove! Jednostavno rečeno, konturiranje više nije urezivanje tamnih linija u obraze.
 
2. Nabavite odgovarajuće proizvode
SEPHORA COLLECTION Silk Blush Bronzer Duo
SEPHORA COLLECTION Silk Blush Bronzer Duo
Samo vam trebaju dva: matirajući bronzer i svjetlucavi highlighter. Vizažisti jako vole konturirati s kremastim proizvodima poput korektora (birajte do dvije nijanse tamnijeg od vaše prirodne puti) ili tamnijim puderima za lice, zato što se na taj način lakše stope na licu i izgledaju prirodnije. Ako vam se pak više sviđa konturirati s proizvodima u prahu, birajte prozračnije teksture koje će licu dati nježniji izgled. Vrste proizvoda koje ćete koristiti ovise samo o vama, ali ostanite im dosljedni! To znači da koristite sve kremaste proizvode ili one u prahu - i to vrijedi za kompletnu šminku, od pudera do rumenila. Miješanjem različitih proizvoda nećete postići željeni izgled, a ni šminka se neće neprimjetno stopiti.
 
3. Uzmite u obzir vašu boju kože
Sve što jako odudara od vaše kože izgledat će umjetno. Ako ste svjetlije puti, za konturiranje koristite proizvode koji su jednu nijansu tamniji od vaše prirodne boje kože. Za još prirodniji izgled, birajte proizvode sa sivkastim podtonovima, a izbjegavajte crvenkaste ili narančaste tonove (što je slučaj s većinom bronzera).
 
4. Zaboravite na svjetlucave proizvode
Highlighter bi trebao biti boje vaše kože, s malim dodatkom svjetlucavih čestica. Izbjegavajte sve što ima jake šljokice u sebi jer na koži može izgledati grubo i neprirodno. Vizažisti najčešće biraju tekuće posvjetljivače, i to one s rozim podtonom za svjetliju put, a za tamniju put one svjetlucavo zlatne ili smeđe podtonove. Tekući highlighteri, teksturom su sličniji vašoj koži pa zato i izgledaju prirodnije. 
 
5. Izaberite odgovarajući pribor
 
"FAN" četkice
Ako koristite kremaste proizvode, vaši prsti su vaš najbolji alat! Oni zagriju proizvod pa se tako bolje topi i stapa neprimjetno s vašom kožom. Ako radite s proizvodima u prahu, četkice prirodne dlake su odgovarajući izbor. Preporučujemo takozvanu, "fan" četkicu, čiji vam oblik omogućuje bolju kontrolu nad proizvodima i s njome sigurno nećete pretjerati!
 
6. Naučite gdje treba sjenčati
 
Želite istaknuti jagodične kosti? Najbolji način da pronađete crte lica koje treba istaknuti jest napučiti usta kao da šaljete pusu. Zatim, taj udubljeni dio osjenčate, koristeći četkicu ili prste, od vanjskog ruba lica prema unutarnjem, ali zaustavite se nekoliko centimetara od ruba usana - i pazite da je proizvod dobro stopljen s ostatkom šminke. Kako bi stanjili nos, nanesite konture uzduž svake strane nosa počevši od obrva pa sve do samog ruba nosnica i dobro ih stopite sa svojom bojom kože. Za konturiranje nosa najbolje je koristiti manje četkice poput onih za sjenila ili korektor.
 
7. Strateški posvjetljujte
Highlightanje je osobito važno jer nakon konturiranja dovodi svjetlost nazad na vaše lice. Ali, kao i sa svime, i s posvjetljivanjem treba biti oprezan i ne pretjerati. Najbolji način stavljanja highlighta, bez da pretjerate s istim, jest korištenje - prstiju. Na taj način utapkavajte proizvod uzduž jagodica, a ono malo proizvoda što vam ostane na prstima nanesete ispod obrva, na centar brade i na vrh nosa.
 
8. Saznajte koji je vaš oblik lica
Različiti oblici lica
 
Ni jedno od ovih pravila konturiranja i posvjetljivanja nije univerzalno, ona sva ovise o vašem obliku lica. Djevojke okruglog lica konturiraju ispod jagodica i na taj način izdužuju lice. Ali ako i ovako imate usko lice, na taj način ćete ga još više izdužiti. Radije konturirajte uzduž čela i malo na bradi, tako ćete omekšati stroge crte lica i vizualno dobiti obliji izgled.
 
9. Pazite na stapanje boja
Stapanje je najvažniji aspekt konturiranja. Čak i ako ste pretjerali, nema toga što se prstima ili četkicom ne može popraviti, samo je bitno dobro miješati boje na licu dok ne dobijete odgovarajući ton. Jako je bitno da nježno držite četkicu! Držeći kist prema kraju drške dobiti ćete mekši, besprijekorni izgled.
 
10. Ne zaboravite rumenilo
Dior rumenilo
Dior rumenilo
Jako rumenilo dat će vam prestrog izgled, ali bez rumenila izgledat ćete jednolično i umorno. Za svjetlije tonove kože preporučujemo kremasto breskvasto ili nježno rozo rumenilo, a na tamnijoj kožu više će odgovarati nježno rumenilo boje šljive.