Više od tisuću građana Zagreba pridružilo se "Pokretu za radost"

| Art |

 

Pokret za radost širi optimizam i dobro raspoloženje!
Pokret za radost širi optimizam i dobro raspoloženje!

 Više od 1200 građana Zagreba prihvatilo je poziv Coca-Cole u Hrvatskoj, Kineziološkoga fakulteta i portala Rekreacija.hr te besplatno isprobalo neke od 27 aktivnosti održanih u okviru cjelodnevnoga sportsko-rekreacijskog događanja Pokret za radost. Građani Zagreba tako su se pridružili najvećoj europskoj kampanji promidžbe tjelesne aktivnosti i zdravlja NowWeMove te njezinu središnjem događanju Move Week 2015.

Andrej Dojkić, Nika Fleiss i Mario Valentić
Andrej Dojkić, Nika Fleiss i Mario Valentić

Radionice su tom prigodom posjetili i gradonačelnik Milan Bandić, povjerenik za mlade i sport iz Ureda predsjednice Tomislav Madžar, poznati kineziolog Mario Valentić, skijašica Nika Fleiss, košarkaš Goran Giriček, plivač Gordan Kožulj, voditeljica Iva Šulentić te mnogi drugi priznati sportaši.

Goran Giriček, Iva Šulentić i Gordan Kožulj
Goran Giriček, Iva Šulentić i Gordan Kožulj

Pokret za radost također je i naziv projekta koji Coca-Cola u Hrvatskoj provodi posljednje tri godine u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu u cilju promicanja važnosti redovitoga kretanja te poticanja građana na vježbanje i rekreaciju. 

„Svjesni pritiska modernoga užurbanog stila života, ovim smo događanjem željeli građanima omogućiti da u okviru projekta Pokret za radost besplatno isprobaju različite vrste rekreacije i odaberu onu koja je za njih najprikladnija. Osobito mi je drago da je projekt okupio veliki broj partnera jer najuspješniji društveno odgovorni projekti proizlaze upravo iz suradnje javnoga i privatnoga sektora”, rekla je Slavica Tomić, voditeljica odnosa sa zajednicom Coca-Cole HBC Hrvatska. 

Gradonačelnik Milan Bandić s organizatorima
Gradonačelnik Milan Bandić s organizatorima

Sportsko-rekreacijsko događanje Pokret za radost održano na Kineziološkome fakultetu počelo je zabavnim programom u 10 sati i traje sve do 19 sati. Svi zainteresirani koji su se prethodno prijavili za besplatne radionice mogli su uz stručnu pomoć profesionalnih trenera isprobati neku od čak 27 različitih tjelesnih aktivnosti.

Na borilačkome podiju tako se vježbalo hrvanje, aikido, taekwondo, brazilski jiu jitsu, hapkido, kali/eskrima, kuk sul do, yiquan i tai chi chuan. Na plesnome podiju učili su se koraci za balet, breakdance, hip hop, mažoret, zumbu, salsu, swing, sambu i trbušni ples, dok je podij za fitness bio namijenjen je ljubiteljima različitih vrsta treninga: pilatesa, metode Ground Force, ritmičke i korekcijske gimnastike, mini trampolina, Rio fitnessa, joge, utega kettlebell i plesa oko šipke.

Preko 1200 građana pridružilo se radionicama
Preko 1200 građana pridružilo se radionicama

„Pokret za radost besplatne sportsko-rekreacijske radionice dio su NowWeMove kampanje, kojoj je cilj do 2020. zajedničkim djelovanjem potaknuti 100 milijuna ljudi u Europi na više kretanja. Porast tjelesne neaktivnosti u Europi uzrokuje preko 500 000 smrtnih slučajeva godišnje i preko 80 milijardi eura zdravstvenih troškova. Vjerujemo da projekti poput ovog doprinose smanjenju poraznih statistika“, izjavila je Natalija Mitrić, izvršna direktorica portala Rekreacija.hr, ključnog move agenta u Hrvatskoj.

Svima koji nisu bili sigurni što bi od mnoštva ponuđenih aktivnosti bilo najprikladnije za njihovu trenutačnu kondiciju, ponuđeno je besplatno mjerenje tjelesne spreme, a potom i savjeti stručnjaka s Kineziološkoga fakulteta kako se najbolje aktivirati.

Brojni priznati sportaši podržali su Pokret za radost
Brojni priznati sportaši podržali su Pokret za radost

"Analiza rezultata mjerenja tjelesne spreme provedenoga u okviru projekta pokazala je da je velik dio građana izložen većem riziku od pojave različitih bolesti, čemu je značajno pridonio manjak tjelesne aktivnosti. Vjerujemo da ovakve akcije potiču građane na kretanje, a tjelesna aktivnost ujedno znači i put prema boljem zdravlju, što je i jedan od ciljeva našega fakulteta. U suradnji s privatnim sektorom možemo mnogo lakše obuhvatiti i educirati veći broj građana o učincima zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti te ih potaknuti na vježbanje čime će se zasigurno bolje osjećati", istaknula je prof. dr. Lana Ružić, prodekanica za znanost Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cjelodnevni program na Kineziološkome fakultetu bit će završen proglašenjem pobjednika 11. utrke Urban Challenge, prave pustolovine centrom Zagreba. Pokret za radost događanjem otvoren je ovogodišnji Move Week koji će trajati do 27. rujna, a u organizaciji aktivnosti kojima se potiču građani na kretanje pridružili su se i gradovi Split, Šibenik, Rijeka, Pula, Osijek, Samobor i Zaprešić.

Start utrke Urban Challenge
Start utrke Urban Challenge