Vikend maraton: filmski klasici koje vrijedi opet pogledati

| Art |

Vikend maraton: filmski klasici koje vrijedi opet pogledati

Postoje filmovi koji nas dotaknu na poseban način i ostave u našoj svijesti utisak toliko dubok da ga pamtimo godinama, ili nas pak samo dobro zabave ili nasmiju , što nikako nije manje vrijedno. Među takvim klasicima teško je odrediti one najbolje, no izdvojit ćemo ih nekoliko koje ste zasigurno već pogledali, barem jednom, ali su toliko dobri da ih iznova možemo gledati nebrojeno puta. 
Iako bez specijalnih efekata i svega što nam pruža današnja kinematografija ovi se filmovi ističu kvalitetnim pričom, vrhunskom glumom i nevjerojatnim idejama i mašti redatelja. 

Casablanca (1942) Official Trailer - Humphrey Bogart, Ingrid Bergman Movie HD

Casablanca je američka ratna romansa snimljena 1942. u režiji Michaela Curtiza s Humphreyem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Temelji se je na neobjavljenoj kazališnoj predstavi pod nazivom "Svi dolaze kod Ricka" koju su napisali Murray Burnett i Joan Alison što je ujedno i bio originalni naziv filma. Ukupno šest suradnika je radilo na zajedničkom scenariju od kojih se ističu Julius J. Epstein, Philip G. Epstein i Howard Koch. Film je bio nominiran za 8 Oscara a osvojio ih je ukupno 3 uključujući i onaj za najbolji film. Iako je snimljen 1942. javno se počeo prikazivati tek početkom 1943. godine.
U ranim godinama Drugog svjetskog rata, marokanski primorski grad Casablanca bio je privlačan za ljude iz svih krajeva svijeta, posebno iz okupirane Europe. Mnogi su u prolazu i pokušavaju izaći iz Europe; samo nekolicina njih pokušava da zaradi novac. Većina njih su kockari, izbjeglice, nacisti, pripadnici pokreta otpora ili iskusni prevaranti koji pronalaze svoj put do Rickovog Café Americain, elegantnog noćnog kluba u vlasništvu američkog iseljenika Ricka Blainea (Humphrey Bogart). Iako je on nekada bio dovoljno idealist da sebe dovede u opasnost da se suprotstavlja fašizmu, on je sada ogorčen i ciničan, izjašnjavajući se za neutralnost i samostalnost: "Ja se neću žrtvovati ni za nikoga."

Citizen Kane (1941) Official Trailer #1 - Orson Welles Movie

Citizen Kane je film Orsona Wellesa iz 1941. Priča prati život i karijeru Charlesa Fostera Kanea, čovjeka čija je karijera u izdavačkom svijetu počela kao idealistička društvena djelatnost, ali se postupno pretvorila u nemilosrdnu potjeru za moći pod svaku cijenu. Prepričana većinom kroz sjećanja, priča se otkriva kroz istraživanje novinskog reportera koji pokušava otkriti misteriju koja se krije iza magnatove posljednje riječi, "pupoljak".
Građanin Kane smatra se jednim od najinovativnijih djela u povijesti filma. Američki filmski institut proglasio ga je 2007. najboljim američkim filmom svih vremena. Glavni junak filma, Kane, stvoren je prema uzoru na novinskog magnata Williama Randolpha Hearsta.
Medijski magnat Charles Foster Kane (Orson Welles) na samrti izgovara riječ "pupoljak". Posmrtni dokumenti u novinama opisuju događaje u njegovom javnom životu. Urednik dnevnika naloži reporteru, Thompsonu (William Alland) da razotkrije Kaneov privatni život i osobnost, posebno da otkrije značenje koje se krije iza njegove zadnje riječi. Reporter intervjuira mnoge njegove prijatelje i suradnike, a priča o Kaneu se razotkriva u seriji prisjećanja.

The Wizard of Oz (1939) Original Trailer - Judy Garland Movie

The Wizard of Oz obiteljski klasik snimljen davne 1939. Djevojčica Dorothy Gale (J. Garland) odrasta bez roditelja na farmi svog strica Henryja (C. Grapewin) i strine Em (C. Blandick) u Kanzasu. Iako provodi sretno djetinjstvo uz ljude koji je vole najviše na svijetu, Dorothy muče i problemi. Naime, njezin se vjerni psić Toto nađe na meti gospođice Gulch (M . Hamilton) koja posjeduje pola okruga. Kad odluči uzeti Tota, jer ju je ugrizao, Dorothy pobjegne sa svojim ljubimcem, ali se nađe usred tornada i izgubi svijest...
Probudi se u nepoznatoj zemlji i shvati da se bez čarolije neće moći vratiti kući. Dorothina je kuća, podignuta u tornadu, ubila Zlu vješticu Istoka koja je zlostavljala narod te joj se njezina sestra Zla vještica Zapada (M. Hamilton) odluči osvetiti.

To Kill a Mockingbird Official Trailer #1 - Gregory Peck Movie (1962) HD

To Kill a Mockingbird je američka drama iz 1962. godine koju je režirao Robert Mulligan. Film je adaptacija istoimene knjige autorice Harper Lee u kojem su glavne uloge ostvarili Mary Badham kao Scout i Gregory Peck kao Atticus Finch.
Godine 1995. film je registriran u nacionalni filmski registar. Također se nalazi na 25. mjestu najboljih američkih filmova svih vremena prema izboru Američkog filmskog instituta. Godine 2003. godine Američki filmski institut proglasio je Atticusa Fincha najvećim filmskim junakom 20. stoljeća. Film Ubiti pticu rugalicu označio je glumačke debije za Roberta Duvalla, Williama Windoma i Alice Ghostley.
Mladi filmski protagonisti, Jean Louise "Scout" Finch (Mary Badham) i njezin brat Jem (Phillip Alford) žive u izmišljenom gradiću Maycombu tijekom 30-tih godina prošlog stoljeća. Priča filma pokriva tri godine tijekom kojih Scout i Jem prolaze razne promjene u svojim životima. U početku oni su nevina djeca koja dane provode igrajući se jedno s drugim i špijunirajući Arthura "Booa" Radleyja (Robert Duvall) kojeg godinama nitko nije vidio budući da on nikad ne izlazi iz kuće zbog zlih glasina koje o njemu kruže. Njihov otac, Atticus (Gregory Peck) je gradski odvjetnik i snažnih je uvjerenja da se prema svim ljudima treba postupati pošteno, da treba okrenuti drugi obraz i da treba zauzeti stav za ono u što vjeruješ. Također svojoj djeci dopušta da ga zovu njegovim imenom. Kroz njegov rad, Scout i Jem se susreću s rasizmom i predrasudama koje prevladavaju njihovim gradom te odrastaju brzo i bolno.

Psycho Trailer

Psycho je američki psihološki triler iz 1960. godine kojeg je režirao Alfred Hitchcock, a u kojem su glavne uloge ostvarili Anthony Perkins i Janet Leigh. Film je snimljen prema scenariju Josepha Stefana koji se temelji na istoimenom romanu iz 1959. godine autora Roberta Blocha. Roman je donekle inspiriran ubojstvima u državi Wisconsin koje je počinio serijski ubojica i pljačkaš grobova Ed Gein, a koji je živio 80-tak kilometara od Blocha.
Okosnica radnje filma je susret između tajnice Marion Crane (Leigh) koja se, nakon što je pobjegla s novcem svojeg šefa, skriva u zabačenom motelu i vlasnika tog motela, poremećenog Normana Batesa (Perkins) te kasnijih posljedica njihovog susreta.