Ukradena slika Vincenta van Gogha iz nizozemskog muzeja zatvorenog zbog koronavirusa

| Art |

Instagram/@michelangelobuonarrotietornato

U ponedjeljak ujutro, iz muzeja Singer Laren u Nizozemskoj, ukradena je slika Vincenta van Gogha.

Lopovi su u muzej provalili u 15:15 te su ukrali sliku The Parsonage Garden at Nuenen in Spring čija se vrijednost procjenjuje na do 5 milijuna funti.

Slika je ukradena u vrijeme dok je Singer Laren zatvoren pod mjerama opreza zbog širenja koronavirusa, a spomenuto povijesno djelo Vincenta van Gogha posuđeno je od nizozemskog muzeja Groninger.

Lopovi su razbili velika staklena vrata na prednjem dijelu muzeja kako bi pristupili zgradi i nestali prije dolaska policije nakon što se upalio alarm.

Na konferenciji za novinare direktor muzeja, Jan Rudolph de Lorm, izjavio je kako je izuzetno ljut zbog događaja te da je isti veliki udarac u ovo jako teško doba. Naime,  navedeno djelo bila je jedina slika Van Gogha u zbirci Groninger muzeja te je prikazivalo ruševine seoske crkve koje je umjetnik promatrao iz očeve kuće.

Policija je pokrenula kriminalističku istragu i traži bilo kakve sigurnosne snimke koje su snimile druge kamere u okolini.

Smatra se kako su lopovi htjeli poslati poruku, odabirom datuma krađe, 30. ožujak, koji se vodi kao umjetnikov rođendan.