Top 10 ultimativnih hitova obožavanog Davida Bowiea

| Art |

David Bowie (Instagram / ilustracija Patrice Murciano)

"I don't know where I'm going from here, but I promise it won't be boring." - David Bowie 

Teško nam se oprostiti od glazbenog genija, rock'n'roll kameleona, Ziggy Stardusta i Thin White Dukea, poznatijeg kao Davida Bowiea, čiji će trag na ovome svijetu ostati neizbrisiv i nezamjenjiv. Glazbeno-modna ikona prošlog, ali svakako i ovog stoljeća, nakon 18 mjeseci teške, ali hrabre borbe s karcinomom, preminula je 10. siječnja te svijet zavila u crno. S tugom, ali i srećom jer smo činili sitan komadić njegove opsežne glazbene karijere, prisjećamo se njegovih najboljih glazbenih trenutaka iz kojih smo izdvojili "Fame" i "Let's Dance", njegova jedina dva američka hita koja su zauzela 1. mjesta na glazbenim ljestvica, te klasike poput “Starman”, “Oh! You Pretty Things” i “Life on Mars?” . Iako je gotovo nemoguće napraviti top 10 najboljih hitova Davida Bowiea, ovo je popis kojeg ćemo zasigurno često neprestano iznova preslušavati - i baš kao što je David obećao, neće nam nikada dosaditi.

David Bowie

Kako ne bismo izdvojili samo stare hitove, donosimo i hit koji se nalazi na zadnjem Bowievom albumu "Blackstar", objavljenom 8. siječnja ove godine, za koji je i snimio spot. "Lazarus" zajedno s 6 preostalih pjesama na albumu opasno konkurira u kategoriji "Album godine".

Spot za pjesmu "Lazarus" režirao je Johan Renck, isti redatelj koji je zaslužan i za prvi spot "★" (Blackstar), odnosno singl kojim je najavljen istoimeni album. Ni ovoga puta ne izostaju mračni elementi. "Netko može samo sanjati o suradnji s nekim takvog uma kao što je Bowie. Intuitivan, razigran, misteriozan, dubok... Nakon ovakve suradnje nemam želju raditi spotove znajući da proces neće biti ispunjujuć poput ovoga. Praktički sam dotaknuo sunce.", rekao je redatelj poznat i po režiji hit serije Breaking Bad.

"Lazarus" - 'Blackstar' (2016)

"The Man Who Sold the World" - 'The Man Who Sold the World' (1970) 

"Five Years" - 'Ziggy Stardust' (1972)

"Modern Love" - 'Let's Dance' (1983)

"Rebel, Rebel" - 'Diamond Dogs' (1974)

"Ziggy Stardust" - 'Ziggy Stardust' (1972)

"Young Americans"- 'Young Americans' (1975)

"Heroes" - 'Heroes' (1977)

 "Moonage Daydream" - 'Ziggy Stardust' (1972)

"Changes" - 'Hunky Dory' (1971)

"Space Oddity" - 'Space Oddity' (1969)