Tko su ovogodišnji dobitnici Oscara?

| Art |

Jennifer Lawrence i Anne Hathaway

Sinoć je u Los Angelesu 85-ti put održana svečana dodjela nagrade Oscar, a glamura, ali i iznenađenja nije nedostajalo ni ovaj put. I dok će modni kritičari još neko vrijeme raspravljati o najbolje i najgore odjevenim glumicama na dodjeli, mi vam donosimo listu pobjednika koji su zauvijek obilježili kinematografiju.

Ben Affleck
Ben Affleck

Između devet nominiranih filmova, najprestižnijeg Oscara, za najbolji film, osvojio je "Argo" Bena Afflecka koji je ranije osvojio Oscara i za najbolje adaptirani scenarij. Najboljim redateljem proglašen je Ang Lee za fantastični "Pijev život".

Jennifer Lawrence i Anne Hathaway
Jennifer Lawrence i Anne Hathaway

Iako je maestralno odigrala ulogu mlade udovice u filmu "U dobru i u zlu", mlada glumica Jennifer Lawrence iznenadila je prisutne osvojivši Oscara za najbolju žensku glavnu ulogu. Daniel Day-Lewis osvojio  je Oscara za najbolju mušku ulogu za film "Lincoln" i tako postao prva osoba u povijesti koja je tri puta osvojila Oscara u toj kategoriji.

Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis

Ulogu za najbolju mušku sporednu ulogu očekivano je odnio Christoph Waltz za film "Odbjegli Django" za kojeg je i redatelj Quentin Tarantino dobio Oscara za najbolji originalni scenarij. Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu osvojila je Anne Hathaway za "Jadnike", a veoma hvaljeni film "Ljubav" očekivano je osvojio Oscara za najbolji strani film. Adele je osvojila Oscara za najbolju pjesmu iz istoimenog filma "Skyfall".

Adele-Skyfall