Tate Modern okreće se konceptualnoj umjetnosti

| Art |

The Unilever Series: Tino Sehgal
The Unilever Series: Tino Sehgal

Nama osobno nikad nije bila jasna moderna konceptualna umjetnost no čini se da u svjetskim razmjerima ona uistinu postaje trend. Dvije godine nakon što je Marija Abramović opčinila posjetitelje MOMA-e svojim performanceom 736 satnog natjecanja u buljenju nazvanog "The Artist is present" (Umjetnik je prisutan), očito je da je ovo bio veliki korak u konvencionalnom pogledu na umjenost. Sličan vid izražavanja preselio se u londonski Tate Modern gdje umjetnik Tino Sehgal nastavlja istraživati ​​kreativnu interakciju novom live umjetničkom instalacijom.

Sehgalov rad mami posjetitelje na trčanje s jednog na drugi kraj dvorane dok ih gledatelji promatraju s mosta i balkona iznad njih. Nismo sigurni da li Sehgal pokušava dokazati da u današnjem digitalnom hermetičkom svijetu i dalje tražimo  opipljivu interakciju ili je samo dodao umjetnički štih u standardno prihvaćenoj tišini muzeja. Baš kao i kod Abramović, njegova poruka čarobno povezuje sudionike i promatrače. Energija koja ih pokreće jednostavno je neobjašnjiva!
Ova neobična instalacija bit će aktualna do kraja listopada, a sve dodatne informacije možete saznati na web stranici: http://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/unilever-series-tino-sehgal-2012

Također, donosimo vam i video zapise gdje možete usporediti ove dvije izložbe:

Marija Abramović "The Artist is Present""