Što se događa ako nenamjerno oštetite ili uništite umjetničko djelo

| Art |

Oštećeno umjetničko djelo
@hauskonstruktiv

Noćna mora mnogih koji se kretali u muzeju ili galeriji je uništiti umjetnički rad! Izgubili ste ravnotežu, zapeli, sudarili se s nekim, to su zapravo vrlo izgledni scenariji koji vam mogu proći kroz glavu dok razgledavate umjetnička djela u nekom muzeju. Jeste li se pitali što bi se dogodilo ako uništite umjetničko djelo vrijedno stotine tisuća ili milijuna eura. Takve situacije nisu nemoguće, dapače, često i na internetu viđamo klipiće upravo takvih scenarija, čak je nedavno, samo dva dana nakon otvorenja izložbe Yayoi Kusama u Hirshhornu, posjetitelj u namjeri da snimi selfie oštetio jednu bundevu, a takvih situacija ima više nego što možete zamisliti, to najbolje znaju kustosi i voditelji muzeja i galerija.

Oštećeno umjetničko djelo
@olga_yurasova

Utješit ćemo vas i otkriti kako u slučaju nenamjernog oštećenja takvog djela štetu ne pokrivate vi nego osiguranje. Nakon što je umjetničko djelo oštećeno ili uništeno, galerija, muzej ili institucija u kojoj se incident dogodio ispunit će izvješće koje dokumentira što se i kako dogodilo i tko je bio uključen. Imajući na umu mogućnost takvih situacija, takve ustanove u startu poduzimaju mjere predostrožnosti, zbog toga postoje muzejski čuvari ili osiguranja, a izložbeni predmeti postavljaju se tako da se smanji potencijalna opasnost za umjetničko djelo koje je izloženo.
Šangajski muzej stakla naučio je to na teži način prošle godine kada je oštećena skulptura „Angel Is Waiting“ umjetnice Shelly Xue koja je skulpturu stvarala 27 mjeseci i posvetila je svojoj novorođenoj kćeri. Nakon uništenja, odlučila je preimenovati komad u „Broken“.
Što se događa s umjetničkim djelom nakon što je oštećeno? Carol Vogel za New York Times napisala je kako je slušanje konzervatora o tome kako popraviti Picassovu sliku „The Actor“ 2010. godine bilo ravno slušanju liječnika na hitnoj pomoći koji razgovaraju o liječenju pacijenta koji je prošao užasnu automobilsku nesreću.

Oštećeno umjetničko djelo
@anny_onon

Dakle, iako ne morate kroz muzej hodati prestravljeno razmišljajući o scenariju u kojem ste vi krivac za uništavanje umjetničkog djela starog stotine godine i vrijednog milijune eura, opreza nikad dosta. Osim što su djela vrijedna, u njih je uložen veliki trud i emocija koju nijedno osiguranje ne može isplatiti. Stoga uživajte u ljepoti eksponata, ali ako niste najspretnija osoba na svijetu oprezno.