Proslavite i vi Međunarodni dan bluesa

| Art |

Međunarodni dan bluesa
Međunarodni dan bluesa

U čast inauguracije odnosno prvog Međunarodnog dana blues glazbe, ispred HBS-a će tim povodom u sklopu ljetnog festivala „Ljeto na Štrosu“, danas s početkom u 21 sat nastupiti sastav The Blues Insiders.

Peticija za proglašavanje internacionalnog dana blues glazbe, koja je raspisana 17. kolovoza 2011., dvije je godine kasnije urodila plodom. Već nakon nekoliko mjeseci odazvalo se tisuće blues entuzijasta, glazbenika, zvijezda i promotora. Nakon što je broj članova dosegnuo 10.000, odlučeno je da se internacionalnim danom blues glazbe proglasi prva subota u kolovozu.

Inicijativu je osmislio poznati blues glazbenik Johnny Childs (znamo ga iz filma The Junkman's Son), trenutni predsjednik New York City Blues udruge. Ove godine, 3. kolovoza, po prvi puta će se u cijelom svijetu obilježiti svjetski dan blues glazbe. Grad domaćin je New York.

Hrvatske blues snage, udruga koja promiče blues glazbu i kulturu u Hrvatskoj, također je podržalia projekt Međunarodnog dana bluesa. Hrvatsko obilježavanje svjetskog dana bluesa na Štrosu - zahvaljujući snažnoj međunarodnoj aktivnosti HBS-a u svjetskoj krovnoj blues udruzi The Blues Foundation iz Memphisa, kao i aktivnosti u Europskoj blues uniji sa sjedištem u Bruxellesu  uvršteno je među prvih 15 događanja tim povodom u svijetu.

Oni koji su u Zagrebu, neka se danas upute na Štros i podržite prvi Međunarodni dan blues glazbe, a oni koji nisu – znate što vam je slušati danas. Ostavljamo vas uz jednu od najpoznatiju blues glazbi ikad, „Red House“ Jimi Hendrixa.

Jimi Hendrix, Red House