Najbolji filmovi John Waynea su…

| Art |

John Wayne, najpoznatiji vestern glumac svih vremena, najbolji glumac, godišnjica smrti, Čovjek zvan hrabrost
John Wayne

John Wayne, američki glumac pravog imena Marion Michael Morrison umro je na današnji dan 1979. godine od posljedica raka pluća, gušterače i metastaza. Ova jedna od najvećih glumačkih legendi ne samo Hollywooda već i svjetskoga filma uopće sa svojih više od stotinu snimljenih filmova ubraja se među najplodnije filmske stvaraoce. Tijekom gotovo pedeset godina glumačke karijere, John Wayne ostvario je nekoliko povijesnih uloga, poput one u filmu Čovjek zvan hrabrost za koju je dobio Oscara za glavnu mušku ulogu.

Zahvaljujući prijateljstvu s Johnom Fordom, Wayne je dobio glavnu ulogu u klasičnom vesternu Poštanska kočija što je predstavljalo prekretnicu u njegovoj karijeri. Od tada je dominirao u tom žanru, postajući njezinim glumačkim sinonimom.

Povodom njegove smrti odabrali smo nekoliko njegovih najboljih uloga, namjeravali smo se ograničiti na top 5 najboljih filmova u kojima je glumio no s obzirom da se radi o velikom broju kultnih filmova nismo se mogli odlučiti pa našu listu čini čak sedam filmova koje nismo poredali nikakvim posebnim redom.

The Searchers

The Searchers

The Searchers je američki vestern John Forda za koji kažu da je najbolji film John Wayna ikad. U njemu glumi srednjovječnog ratnog veterana koji godinama pokušava naći svoju otetu nećakinju uz pomoć svog posvojenog nećaka. Iako nije osvojio nominaciju za važnije Oscara, od svog lansiranja smatra se pravim remek dijelom, jedinim od najboljih filmova ikad napravljenih.2008. godine proglašen je najboljim vesternom svih vremena, a nalazi se i na listi američkog filmskog instituta na 12. mjesta ljestvice 100 najboljih filmova svih vemena.

Pijesak Iwo Jime (Sands of Iwo Jima)

Pijesak Iwo Jime

Pijesak Iwo Jime američki je ratni film iz 1949. godine u kojem je glavnu ulogu za koju je bio nominiran za Oscara ostvario John Wayne. Radnja ovog filma prati grupu američkih marinaca od njihove obuke do bitke za Iwo Jimu koja se odvila za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Čovjek zvan hrabrost (True Grit)

Čovjek zvan hrabrost

Čovjek zvan hrabrost američki je vestern snimljen 1969. godine, a čija se radnja temelji na istoimenom romanu Charlesa Portisa, a protagonist je 14-godišnja djevojčica Mattie koja unajmljuje ostarjelog, ali revolverima vičnog federalnog šerifa čiji lik tumači John Wayne da pronađe ubojicu njenog oca. Za ovu ulogu Wayne je dobio i Oscara, a ako vam je radnja poznata, u pravu ste - 2010.godine su braća Coen snimila vlasititu verziju s Jeffom Bridgesom u glavnoj ulozi.

Nosila je žutu vrpcu (She Wore a Yellow Ribbon)

Nosila je žutu vrpcu

 Nosila je žutu vrpcu još je jedan vestern John Forda iz 1949. godine u kojem John Wayne ima glavnu ulogu vremešnog zapovjednika američke konjice koji je suočen sa serijom indijanskih napada. Film je drugi dio trilogije fokusirane na američku konjicu, a druga dva filma su Fort Apache (1948.) i Rio Grande (1950.). S budžetom od 1,6 milijuna dolara, film je bio jedan od najskupljih vesterna tog vremena, postao je veliki hit i ostao klasik do danas.

Rio Grande

Rio Grande

Rio Grande dio je poznate Fordove vestern trilogije s John Waynom iz 1950. godine.

Rio Bravo

Rio Bravo

Film glasovitog Howarda Hawksa zasigurno je jedan od najcjenjenijih, najpopularnijih i najutjecajnijih vesterna svih vremena. Žanrovski netipičan film, koji karakterizaciji slikovitih protagonista i izgradnji njihovih slojevitih međuodnosa posvećuje mnogo više pozornosti nego klasičnoj epskoj vestern priči o borbi dobra i zla.

Shootist

Shootist

The Shootist je poslijednji film John Wayna iz 1976. godine, a sadržaj filma je za njega imao i posebno značenje. Naime radi se o revolverašu na umoru koji provodi svoje posljednje dane u pokušaju da umre s dostojanstvom.