Muzej legendarne Yayoi Kusame otvoren u Tokiju

| Art |

Instagram / @madametussaudshongkong

Yayoi Kusama, 88-ogodišnja japanska umjetnica svjetskog kalibra za koju malo tko nije čuo, dobila je svoj prvi samostalni muzej.

Kusama jedna je od najjedinstvenijih i najpoznatijih suvremenih ženskih umjetnika, koja danas svojevoljno djeluje i radi iz svog doma koji se nalazi u mentalnoj bolnici. Od malih nogu obilježena mentalnom bolešću, često govori o svojim djelima kao o prijenosu halucinacija koje ima na opipljiv medij. Opus Kusame je raznolik, kao i njezin izbor izražaja, od slikarstva, preko skulptura pa sve do performansa i okolišnih instalacija.

Instagram / @argimode

Kusami je prije nekoliko godina za oko zapela misteriozna peterokatnica bijele boje u Tokijskom dijelu zvanom Shinjuku. Zgradu je izgradio Kume Sekkei, a obilježavaju je obli zidovi fasade te visoki stropovi u unutrašnjosti koji su idealan domaćin radovima ove životopisne umjetnice.

Instagram / @spoontamago

Na prvom katu muzeja nalazi se trgovina sa zanimljivim suvenirima i poklonima, kao i ulaz. Drugi i treći kat prikazuju niz samostalnih umjetničkih djela Kusame, a na četvrtom katu nalaze se okolišne instalacije. Na petom katu smještena je čitaonica i arhiva dokumenata vezanih uz Kusamu, kao i terasa. Liftom iz prizemlja, svi posjetioci mogu doći na najviši kat gdje će ih dočekati nova skulptura ''Starry Pumpkin''.

Instagram / @ibaimai

Muzej je otvoren s izložbom pod imenom "Creation is a Solitary Pursuit, Love is What Brings You Closer to Art", a ističe najnoviji nastali niz slika umjetnice pod nazivom "My Eternal Soul". U muzeju se mogu razgledati i ostali noviji crteži te instalacije ove svjetski poznate umjetnice.

Instagram / @jepasto