5 najnominiranijih glazbenica za nagradu Grammy svih vremena

| Music |

Kada je u pitanju dodjela nagrada Grammy 2020., koja će se održati 27.siječnja , ove godine žene vode po broju nominacijama.

Naime, pet od osam nominacija za album godine pripale su ženama, uključujući Lanu Del Rey, Arianu Grande i Billie Eilish.

Ova promjena struje dolazi nakon što je u 2018.godini solo nagrada dodijeljena samo jednoj ženi, što je u konačnici pokrenulo hashtag #GrammysSoMale.

Grammy nagrade 2020. osjećaju se kao nova era čija je zadaća osigurati raznolikost članstva, predstavnika kreativne glazbene zajednice, svih žanrova, spolova i glasova kako bi se svijet promijenio na bolje.

Kada pogledamo nominacije za Grammyje od kada su nagrade započele 1959. godine, vidljiv je povijesni nedostatak raznolikosti , a prema izvještaju  iz veljače 2019. godine, najviše nominirani muškarci svih vremena su Quincy Jones s 80, Paul McCartney sa 78 i Jay Z sa 77 nominacija.

U međuvremenu, Beyoncé je jedina žena koja im se približava po broji nominacija te je jedina ženska osoba u 10 najboljih nominiranih s 70 nominacija.

U čast ovogodišnjih Grammy nagrada, u kojima dominiraju žene, ovo je pregled najnominiranijih žena u povijesti ove nagrade.

Beyoncé (Uključujući rad s Destiny's Child i Carters)

Beyoncé je sveukupno nominirana 70 puta, a Grammyja je osvojila čak 23 puta.

Njezine najpoznatije pjesme su Bills Bills Bills , Love on Top i Single Ladies.

Nepotrebno je napomenuti  koliki utjecaj Beyonce ima kao žena u glazbenoj industriji, prodavši do danas više od 118 milijuna ploča. 

Ove se godine nominirana je za čak četiri nagrade, uključujući i najbolji glazbeni film za 2019. godinu, The Lion King.

Instagram/@foreverdc

Dolly Parton

Ova country diva nominirana je 49 puta, a kipića je kući odjela 8 puta.

Njezine najpoznatije pjesme su Here You Come Again i Jolene, a svoj prvi Grammy osvojila je 1972.. Dvije njezine pjesme, Jolene i I Will Always Love You, uvedene su u Grammy Hall of Fame, dok joj je 2011.dodijeljena nagrada za životno djelo.

Instagram/@dollyparton

Emmylou Harris

Ako pripadate mlađim generacijama možda i niste čuli za ovu country kantautoricu koja je za Grammyja bila nominirana 47 puta, a nagradu je osvojila 13 puta.

Najpoznatija je po svojim pjesmama If I Could Only Win Your Love i Elite Hotel, a surađivala je s Bob Dylanom i Gramom Parsonsom te je svoj prvi Grammy osvojila 1976. godine za najbolji country vokalni nastup za pjesmu Elite Hotel, a 2018. godine dodijeljena joj je Grammy nagrada za životno djelo.

Instagram/@fiddle_town

Barbra Streisand

Nema tko nije čuo za Barbru Streisand. Ova pjevačica za Grammyja je bila nominirana 46 puta te je pobjedu odnijela 8 puta. Najpoznatija po pjesmama  Evergreen, iz filma A Star Is Born, i Don’t Rain on my Parade tijekom 60 godina svoje postigla je sve što jedan glumac-pjevač, tekstopisac-filmaš može postići.

Legendarna dobitnica EGOT-a (netko tko ima Emmyja, Grammyja, Oscara i Tonyja), prvi je put na Grammyjima nagrađena 1963. godine za svoj debi, album Barbra Streisand  te je četiri puta uvedena u Grammy Hall of Fame.

Instagram/@barbrastreisand

Aretha Franklin

Aretha Franklin nominirana je 44 puta, a kući je odnijela čak 18 kipića što je gotovo 50% od svih njezinih nominacija.

Neosporna kraljica soula najpoznatija je po pjesmama Respect, Chain of Fools i A Natural Woman (You Make Me Feel Like) , svoj prvi Grammy osigurala je coverom pjesme Respect 1967..

Franklin, koja nas je napustila u kolovozu 2018. je bila nevjerojatan filantrop i aktivist, a  njezine su pjesme potaknule društvene promjene pa je tako pjesma Respect postala himna građanskih prava.

Instagram/@ilovearethafranklin