Kraljica romske glazbe Esma Redžepova dolazi u Lisinski

| Art |

Esma Redžepova
Esma Redžepova

Esma Redžepova nastupit će 17.12. (ponedjeljak) u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu s početkom u 19.30 sati. Žena čiji su život i karijera jedan od najvećih glazbenih biljega ovih prostora, ove godine obilježava 55 godina rada, što je glazbena dugovječnost respektabilna i u svjetskim okvirima. Esma Redžepova napominje da nije slučajno izabrala Zagreb za početak svoje mini balkanske turneje jer je upravo za nekadašnji Jugoton objavila svoju prvu ploču.

"Na ovom zajedničkom druženju moja publika može očekivati da kroz pjesmu napravimo jedan muzički vremeplov i sjetimo se što je sve bilo hit u ovih 55 godina", kazala je Esma Redžepova uoči zagrebačkog koncerta.

U svojoj bogatoj karijeri Esma Redžepova održala je nebrojene koncerte, nastupila je na brojnim svjetskim prestižnim festivalima i snimila oko 1.000 pjesama, a za dobar dio njih Esma je autor glazbe i teksta. Objavila je više od 500 ploča, kazeta i CD-a, kako za domaće, tako i za strane diskografske kuće, kao što su World Connection, Asphalt Tango Records, Network Medien.
Godine 1976. na Prvom festivalu romske muzike, koji je održan u u Indiji, Esma je službeno proglašena Kraljicom romske glazbe, a priznanje joj je uručila osobno Indira Gandhi.

"Mislim da sam nadmašila svoje snove koje sam sanjala kao djevojčica. Tada sam vidjela samo sebe na sceni. Naravno da sam maštala da postanem velika, ali da budem iskrena, tada nisam očekivala ove nagrade i priznanja, tada mi je samo bilo važno da pjevam. Ali, vidite, svačiji trud se isplati i nagradi pa tako i moj. Imam još jednu želju koju želim u najskorije vrijeme ostvariti, a to je vidjeti da naš muzej proradi (Muzej muzike Esme i Steve Teodosievskog, op.a.). To će mi biti najveća nagrada koju trebam sama sebi omogućiti. Sve što je ovisilo o drugima sam osvojila, a sad radim da osvojim ono za što sam samo ja odgovorna", rekla je Esma Redžepova.*

Osim po svojoj bogatoj glazbenoj karijeri, Esma je poznata i kao humanitarka, za što je dvaput bila nominirana za Nobelovu nagradu. Zajedno sa svojim pokojnim suprugom Stevom Teodosievskim, također glazbenikom, odgojila je, školovala i udomila 47-ero djece.

 "...moj Stevo je bio čovjek koji mi nije dao da išta radim. Svaki put je htio reći da dovoljno zarađujem da si mogu priuštiti kućnu pomoćnicu...Uvijek je govorio da treba drugima platiti uslugu, tako bi svatko mogao zaraditi, da bi postojao protok novca. I pored toga što sam imala ženu koja mi je pomagala, uvijek sam željela sama napraviti ručak kad sam bila slobodna. Puno puta sam rekla da nisam postala pjevačica, sigurno bih bila dobra kuharica", zaključila je Redžepova.*

Ulaznice potražite na blagajni Lisinskog, na www.ulaznice.hr i u Aquarius Music Shopovima (Maksimirska16, Varšavska 13 i Branimir centar).

Kiril Dzajkovski feat Ras Tweed & Esma Redzepova - Raise Up Your Hands