Kiparske radionice s Hrvojem Dumančićem

| Art |

Zagrebačka dvorišta u samom centru grada oduvijek su plijenila pažnju svojim urbanističkim šarmom, intimnošću i tajanstvenošću. Neka zapuštena ali ponosna, a neka ponovno otkrivena i preuređena kriju zanimljive priče ljudi koji žive i stvaraju iza kulisa uličnih fasada, tvoreći tako male paralelne svjetove nasuprot uličnoj vrevi i ubrzanom gradskom tempu.

Jedno od takvih je i dvorište u Žerjavićevoj 6, gdje se nalazi  atelier kipara Hrvoja Dumančića, zagrebačkog umjetnika poznatog po svojim konjičkim skulpturama koje su osvojile svijet polazeći upravo s te adrese.

Kiparske radionice s Hrvojem Dumančićem

Već na samom ulasku, atelier svojom energijom i posebnošću prožimlje svakog, pa čak i one koji se nikada ranije nisu upuštali u bliski kontakt s umjetnošću. Ušetate li ikad u taj svijet na poziv umjetničke skulpture konja, umjetnik će vas osobno i s velikom pažnjom upoznati sa svakim detaljem.

Posljednjih godina Dumančić je odlučio povremno otvoriti vrata svog ateliera kako bi ljubiteljima umjetnosti, ali i konja približio svoj rad te ujedno privukao nove ljubitelje umjetnosti, kiparstva i onih željnih kreativnog stvaranja.

Kiparske radionice s Hrvojem Dumančićem

Sve popularnije kiparske radionice naprosto su očarale mnoge koji nisu imali nikakvog doticaja s kiparstvom, ali ih je znatiželja potaknula na iskazivanje individualnosti putem kreativnog izražavanja rukama. Radionice se održavaju jednom mjesečno, u malim grupama polaznika koji, družeći se u ugodnom okruženju uz piće i glazbu, tijekom nekoliko sati samostalno (uz mentorstvo kipara) izrade skulpturu konja.

Kiparske radionice s Hrvojem Dumančićem

Zanimljiva je ta transformacija menadžera, doktora, poslovnih ljudi, studenata i penzionera nakon prolaska vrata ateliera. Ulaskom u svijet umjetnosti postaju pravi kreativci koji iznenade sami sebe – otkriva umjetnik i dodaje – Predivno je vidjeti različite ljude kako se svim srcem unose u stvaranje te se uvjeriti kako dobro na njih utječe kreiranje rukama u glini, što je ujedno prava terapija idealna za kanaliziranje emocija.

Kiparske radionice s Hrvojem Dumančićem

Na samom kraju, radionica završava uz ugodno druženje uz fina vina i neko kulinarsko djelo samog umjetnika. U najavi je i večernja kiparska škola, koja će u dvomjesečnom razdoblju obuhvatiti osnove kiparstva.

Kiparske radionice s Hrvojem Dumančićem

Jedinstvena atmosfera, kreativan prostor, umjetničko ozračje i pristupačno vodstvo umjetnika uz kavu ili čaj dočaravaju jedan istinski radni sat umjetnika. Odlučite li se zakoračiti u svijet kreativnog stvaranja, nikada nećete požaliti zbog vremena koje ste darovali sami sebi! Jer u tom vremenu otkrit ćete svoju novu, neodoljivo kreativnu - umjetničku stranu!