WELIKI INTERVJU:

Intervju s Borisom Štajduharom - prvim hrvatskim fotografom koji je radio za Vogue

| Art |

Fotograf Boris Štajduhar ovog je tjedna dostavio deset fotografija finalistica za ovogodišnju Najseksi Hrvaticu by Štajdi stručnom žiriju koji, osim njega, čine: estetski kirurg Zoran Žgaljardić, guru luksuza Monty Shadow, talijanska luxury blogerica Audrey Tritto te vlasnik Waterman Svpetrvs resorta Marijan Dužić. Svatko od njih odabrat će jednu djevojku, a njihovi glasovi, zajedno s glasovima čitatelja portala nacional.hr i index.hr, odrediti će ovogodišnju najseksi Hrvaticu.

Podsjetimo, ove godine djevojke su fotografu Borisu Štajduharu, koji je nositelj izbora, pozirale u ekskluzivnom Waterman Svpetrvs resortu i hotelu Osam u Supetru na otoku Braču. Snimanje je održano u amfitetaru u sklopu resorta, a deset ljepotica za tu su priliku izgledom otputovale u pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća te se, zahvaljujućim spretnim rukama Ivana Klaića iz frizerskog studija Perman te vizažistice svjetskog glasa Lise Jericevich, transformirale u pin up ljepotice. Poslije snimanja koje, priznale su, na visokoj temepraturi nije bilo nimalo lako jer je potrajalo gotovo cijeli dan, razveselile su se kupanju u badićima iz nove Seafolly kolekcije koju obožavaju domaće trendseterice. Naime, resort je doslovce prepun bazena pa nije bilo teško potražiti osvježenje, a i plaža je svega stotinjak metara od mjesta snimanja.

Inače, Boris Štajduhar profesionalno se počeo baviti fotografijom u osamdesetima, član je HZSU-u i ULUPUH-a. Svoje fotografske radove objavljivao je u svim važnijim domaćim tiskovinama: Polet, Svijet, Start, Globus, Gloria, Cosmopolitan, Grazia, Playboy, Forbes…, prvi je hrvatski fotograf koji je radio i za Vogue. Izlaže samostalno i na skupnim izložbama.

Kada sam prvi put uzeo fotoaparat u ruke, pogledao kroz objektiv i snimio nekoliko fotografija, znao sam da sam našao svoj životni poziv- kaže Štajdi koji je surađivao s najprestižnijim regionalnim magazinima, a godinama izlaže na samostalnim i skupnim izložbama. Posljednjih osam godina organizira foto projekt Izbor najseksi Hrvatice. Autor je brojnih uspješnih kampanja za razne svjetski poznate brendove poput Nikea i Baldinini cipela. Potkraj 1983. uvršten je u “četvrtu generaciju zagrebačkih fotografa”, član sam ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

U javnosti je Štajdi poznat kao umjetnik pred čijim su se objektivom obnažile neke od najpoznatijih i najljepših Hrvatica.

Izbor za Najseksi Hrvaticu organizira već devetu godinu za redom, a u dok je u početku fotografirao samo poznate žene, kasnije je odlučio promijeniti koncept natjecanja i u izbor pozvati samo dotad nepoznate cure koje su se željele afirmirati u svijetu modelinga, postati manekenke ili influenserice.

Weliki Wall.hr intervju s ovim iznimnim umjetnikom pročitajte u nastavku:

WALL: S koliko si godina otkrio da te privlači svijet fotografije? Što te točno privuklo tom zanimanju? Imaš li uzora?

Fotografiranje me privuklo s dvadesetak godina, slučajno sam, na jednom putovanju, pogledao kroz objektiv fotoaparata I shvatio da kroz njega mogu kreirati svijet kakav mi se sviđa. Nemam nekih uzora, ali postoje brojni fotografi čiji rad iznimno cijenim. Jako volim radove Petera Lindbergha, a puno mi je kolega rekla da u našim poimanjima fotografije postoje brojne sličnosti.

WALL: Prvi si Hrvat čije su fotografije objavljene u Vogeu... reci nam nešto više o tome. (koje je to godine bilo, s kojim modelom, u čijem Vogueu, kakav je bio honorar i sl.)

U Vogueu sam objavio fotografije svjetske kampanje koju sam radio za talijanski modni brend Baldinini. Izašle su u svim izdanjima Voguae. Radio sam s Jasminom Hdaghom, ona je zapravo bila zaštitno lice.

WALL: Koje su po tebi idealne mjere za djevojku s prestižne duplerice? Da li preferiraš obline ili mršavice?

Nisu bitne mjere, bar ne brojke. Bitne su proporcije i skladna građa. Naša pobjednica iz 2015.g. je idealan primjer toga o čemu govorim.

WALL: Kako nagovoriš djevojke da se skinu? Da li ti uvijek uspjeva da se baš svaka skine? Da li se neke naljute?

Nemam neku posebnu taktiku nagovaranja. Važno je povjerenje, djevojke koje se skidaju vjeruju mi da će na fotografiji izgledati lijepo, seksi, provokativno, ali nikada vulgarno. Sve nude fotografije koje radim su visoko estetizirane I upravo zato sam uspio skinuti najviše poznatih Hrvatica. Nije mi se dogodilo da se neka poslije žalila ili naljutila. Štoviše, većinu sam fotografirao nekoliko puta.

WALL: Što ti je najseksi kod djevojaka? (kosa, pogled, grudi, guza...)

Ne mogu izdvojiti jednu stvar, seksi je način na koji osoba zrači, kakvu energiju šalje.

WALL: Imaš li neki svoj zaštitni znak? (bilo na fotografiji ili odjeća, kosa i sl.)

Pa recimo da je to duga kosa I crna odjeća.

WALL: Ispričaj nam molim te neku anegdotu sa snimanja. Da li je bilo kakvih nezgoda s životinjama, vremenskim neprilikama i sl.? (Negdje sam pročitala da je gepard skoro pojeo Kasandru)

Snimanje s Kasandrom je uistinu bilo neobično jer smo snimali u zološkom vrtu, u kavezu s gepardima I nilskim konjem, bez ikakve zaštite. Gepardi su se čitavo vrijeme zaletavali prema nama, ali mi se nismo obazirali. Mislili smo da je to neka njihova igra. Tek poslije su došli timaritelji koji su nam rekli da smo dobro prošli jer su gepardi bili gladni. Dali su nam tada da ih nahranimo.

WALL: Da li si kada dobivao nemoralne ponude od djevojaka? Jesu li ti se nabacivale na snimanju? 

Mislim da ne. Ako je toga I bilo, ja na to nisam obraćao pažnju. Mislim da je većina u startu shvatila da kod mene to ne pali pa nisu ni pokušavale…

WALL: S kojim si stranim slavnim osobama radio? Koja te posebno oduševila i zašto? 

Radio sam s mnogima, fotografirao sam Tinu Turner, Claudiu Schiffer, Lionela Richieja, Armanda Assantea, Iris Volf, Ciccolinu, Oliviera Toscanija, Evu Herzigovu, Roberta Englunda i još brojne druge. Super mi je bio Robert Englund (aka Freddy Kruger) koji je imao predviđeno sat vremna za snimanje, no nekako smo se skompali na prvu i ostali zajendo šest sati. Armanda Assantea sam, na njegov zahtjev, nekoliko puta fotografirao i oduševila me njegova neviđena strpljivost I profesionalnost.

Ciccolina me pozvala k sebi u Rim da ju snimim u njezinom domu.

WALL: Tko je po tebi jedna od najseksi Hrvatica?

Puno je jako lijepih Hrvatica, imamo uistinu predivne žene. Puno njih uopće nisu poznate, zbog čega sam ovaj izbor i usjemrio prema onima koje nisu svaki dan u medijima, javnost za njih uopće ne zna, a zaslužile su šansu da se probiju. I među poznatima je puno lijeph žena, ali baš ne mogu izdvojiti samo jednu.

Ako baš moram neku, onda je to Iris Volf koja je 2015.g. premoćno pobijedila na našem izboru i sada radi u produkciji ovogodišnjeg izbora.  Osim što je zbilja atraktivna, fotogenična i nevjerojatno profesionalna, pokazala se i kao vrhunska organizatorica s kojom ću u budućnosti zasigurno surađivati i kao modelom, ali i osobom izrazitih organizacijskih sposobnosti te neke čudne sposobnosti da je svi vrlo brzo zavole i onda slušaju sve što kaže. Jako rijetka i korisna osobina!

WALL: Na što ti nije žao potrošiti novce? (putovanja, odjeća, hrana...)

Na kvalitetnu foto monografiju (imam ih toliko da mi se polica već raspada, ali nikad dovoljno), putovanja i udoban automobil jer sam često na putovanjima pa mi je to važno.

WALL: Kako provodiš slobodno vrijeme kad ne fotkaš? Što te opušta?

Najviše me opuštaju putovanja, sjesti u automobil I odvesti se nekamo, promijeniti energiju I napuniti baterije. Doista volim voziti I nije mi problem odvoziti 1000 km ili više u komadu. To je moja strast I nikad me ne umori.

WALL: Da li već imaš zamisli kako ćeš i gdje slikati ovogodišnju dobitnicu titule najseksi Hrvatice? 

Imam nekoliko, ali za sada to još neću otkrivati.  Ovisit će i o djevojci koja će pobijediti.

WALL: Da li ti muški prijatelji zavide kad slikaš zgodne žene pa žele doći na snimanje?

Haha, često mi se nude da će doći “držati reflektore”, ali na kraju uvijek odustanu.

WALL: Ima li još nešto što bi volio dodati o sebi a nismo obuhvatili? 

Pa recimo da sam snimio najviše poznatih osoba, a prvi sam snimio puno toga. Recimo, prvu mušku duplericu objavljenu u ženskom magazinu, na fotografiji je bio Neven Ćorak. Snimio sam I prvu golu naslovnicu ženskog magazina Mila. Prvu miss Hrvatske koja se skinula za Playboy (Aleksandru Grdić), prvu golu svjetsku rekorederku- plivačicu Sanju Jovanović. Fotografirao sam bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka u Jarunu, u odijelu I kravati je ušao u vodu. Veljko Marton pristao se gol fotografirati samo meni. Skinuo sam I najstariju hrvatsku manekenku, Zvonu Vucković. Uoči Olimpijskih igara sam skinuo cijelu hrvatsku olimpijsku bob reprezentaciju

WALL: Koji su tvoji idući planovi i želje?

Ja sam član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i freealncer, a to mi omogućava slobodu da radim projekte koji mi se sviđaju I koji me inspriraju. Radim sve vrste fotografije, a u karijeri sam pokrivao baš sva fotografska područja: od portreta do arhitekture, reportaža, turističke fotografije, mode I beautyja, gourmeta…Sve su to za mene izazovi. Trenutačno vidim veliki potencijal u turizmu I predstavljanju naših turističkih atrakcija na umjetnički način.