I Hrvatska ima svoju dalmatinsku lounge glazbu

| Art |

Krešimir Tomec i Marco Grabber, hrvatski Dalmatian lounge glazba za ljeto
Krešimir Tomec i Marco Grabber, Dalmatian lounge

Ovo ćete ljeto osim indijskog, španjolskog i latino chillouta u lounge klubovima diljem naše obale imati priliku čuti i hrvatsku verziju lounge glazbe vrhunske produkcije.  Konačno jedan novi zanimljivi projekt koji donosi nešto novo na hrvatsku glazbenuj scenu.

Naime, dvojac Krešimir Tomec, inače član Cubisma i Marco Grabber odlučili su svojim albumom „Dalmatian Lounge“ približiti izvornu dalmatinsku glazbu i mlađim naraštajima kao i novoj generaciji turista koji su otkrili Jadransku obalu. Hrvatske dalmatinske napjeve, koje na ovom albumu pjevaju najnagrađivanije klape - Cambi, Intrade, Šufit i mnoge druge spojili su s modernom lounge glazbom pa se dogodio svojevrsni nastavak projekta koji su započeli 2010. svojim prvim albumom „Dalmatian Dub“ koji je bio izrazito hvaljen od strane kritičara..

U stvaranju „Dalmatian Lounge“ sudjelovala su velika producentska imena iz SAD-a i UK koji su radili remixeve za svjetske zvijezde kao što su Beyonce, Lady Gaga, Justin Timberlake. Album je miksan u New Yorku, a masteriran u Londonu, a na njemu gostuju i strani DJ-i kao što su Chris Coco i Pete Gooding sa popularne Ibize.

„Dalmatian Lounge“ kao što i samo ime govori, zamišljen je kao jedan opuštajući CD s dalmatinskim motivima i melosom čiji zvuk  objedinjuje elektronsku glazbu i tradicionalne dalmatinske pjesme. Iako je a capella pjevanje jedini istinski zvuk klape, ovaj CD bi mogao približiti klapsku glazbu i širem, mlađem slušateljstvu. Najavni singl "Hvarska Serenada", posvećen je jednom od najljepših otoka, Hvaru i dragim ljudima koje su autori tamo upoznali.

Dečki su kao najavu projekta i izlaska njihovog albuma, koji se očekujem tijekom ovog mjeseca napravili izuzetno zanimljiv dokumentarac, iz kojeg cijela priča vezana uz ovaj zanimljivi projekt postaje jasnija.

U kratkom dokumentarcu koji možete pogledati dolje sudjeluju i Matija Dedić, Hrvoje Lozančić iz klape Cambi, Ozren Kanceljak, klapa Šufit, svjetski mediji sa svojim recenzijama i mnogi drugi.

Dalmatian Lounge, kratki dokumentarac