Tjedni vodič vodi vas kroz audio-vizualne poslastice

| Guide |

 Tjedni vodič (23.2.2015. - 28.2.2015.)

Tjedni vodič (23.2.2015. - 28.2.2015.)

Ovaj vam tjedan donosimo pregršt odličnih koncerta i glazbenika kao što su Ravi Coltrane Quartet u Lisinskom, Igor Grežina & grupa Tango te Jinxi u Saxu, Mark Lanegan Band u Laubi i Siddartha i Johnathan  u Tvornici kulture. No svakako izdvajamo Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox koji nikako ne smijete propustiti te dvije odlične predstave: pretpremijeru predstave Kolovoz u okrugu Osage u Gavelli i Političko vjenčanje u Kerempuhu. Od ostalih događanja mogao bi vas zanimati Sajam kućnih ljubimaca i TEDxMaksimir. O ostalim i spomenutim događanjima više pročitajte u nastavku!

Ponedjeljak (23.2.2015.)

  • ZagrebDox – Međunarodni festival dokumentarnog filma (22.02.2015. - 01.03.2015.)
ZagrebDox – Međunarodni festival dokumentarnog filma (22.02.2015. - 01.03.2015.)
ZagrebDox – Međunarodni festival dokumentarnog filma (22.02.2015. - 01.03.2015.)

S približno 150 filmova u 16 programa i uzbudljivim programskim novitetima ZagrebDox u veljači započinje svoju drugu festivalsku dekadu.

Jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 22. veljače do 1. ožujka 2015. u zagrebačkom Cineplexxu Centar Kaptol. U proteklih deset godina ZagrebDox je posjetilo više od 200 000 gledatelja, a na oko 2 000 projekcija prikazano je više od 1 500 filmova. S približno 150 filmova u 16 programa, uzbudljivim programskim novitetima kojima će se još intenzivnije približiti iskustvo dokumentarnog filma gledateljima i velikim brojem filmaša i profesionalaca iz cijeloga svijeta festival ulazi u svoju drugu dekadu.

Službeni natjecateljski program ZagrebDoxa uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju, dok službeni program uključujeBiografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox, Factumentarce i ADU Dox. Spomenimo i nove posebne programe Triler dox, Blistok i ZagrebDoXXL te dvije retrospektive hrvatskih dokumentaraca u selekciji filmske kritičarke i filmologinje Diane Nenadić – Autorsku večer Vinka Brešana i Retrospektivu hrvatskih glazbenih dokumentaraca.

Utorak (24.2.2015.)

  • BLUES UTOROCK - ČKD PRAHA, BEN DOVER & open blues rock session
BLUES UTOROCK - ČKD PRAHA, BEN DOVER & open blues rock session
BLUES UTOROCK - ČKD PRAHA, BEN DOVER & open blues rock session

Ovog utorka na Blues Utorocku uz HardPlaceov kućni band, Ben Dover, svira zagrebačka grupa ČKD Praha. Oni su skupina ljubitelja glazbe koji vole svirati i širiti dobru vibru! Band je nastao početkom 2007. godine, svirajući obrade, više - manje sebi za gušt, 'uz posel'. Naziv praške tvornice ČKD još se uvijek može primjetiti u zagrebačkim tramvajima, tako da je to bila inspiracija za naziv banda, ujedno i besplatna reklama. Nakon par godina sitnih svirki i uglavnom palamuđenja po probama, dolaskom klavijaturista počinju eksperimenti s vlastitim pjesmama na temelju rocka, uz prizvuke bluesa, ska i reggaea, a repertoar podebljavaju specifične obrade novog vala i rocka '80-ih, pokoji bedasti vic i dosjetka, sve za prijateljski urlik i rundu na šanku. Nakon dva banda slijedi nam obavezno neobavezni session. Svi koji su zainteresirani pridružiti se na jam sessionu neka ponesu svoje instrumente - gitaru, obou, usnu harmoniku, harfu...i vidimo se na stageu! Ako pak nećete ili ne znate svirati vidimo se na šanku! Upad je free!

Srijeda (25.2.2015.)

  • Ravi Coltrane Quartet
Ravi Coltrane Quartet
Ravi Coltrane Quartet

Sopran i tenor saksofonist Ravi Coltrane, koji je ime dobio po indijskom sitaristu Raviju Shankaru s kojim je njegov otac surađivao, stidljivo je stupio na jazz pozornicu, ne želeći se “šlepati” i koristiti slavom svoga oca Johna Coltranea i majke Alice Coltrane. Afirmirao se ponajprije zahvaljujući Elvinu Jonesu koji ga je pozvao u svoj sastav Jazz Machine u kojem je Coltrane tijekom 1990-ih izgradio reputaciju respektabilna glazbenika suvremenog jazza. Surađivao je s najznačajnijim jazzistima mlađeg naraštaja, posebice Steveom Colemanom, ali i legendama jazza poput Pharoaha Sandersa, McCoya Tynera, Herbiea Hancocka i Jacka DeJohnettea, kao i rockerom Santanom. Član je all star sastava Blue Note 7 i Saxophone Summit, a afirmirao se i kao vođa sastava objavivši niz samostalnih albuma. Pokrenuo je vlastitu izdavačku tvrtku RKM Music kroz koju promiče djelovanje mladih, progresivnih američkih jazzista, ali i nekih već afirmiranih kao što su Robin Eubanks i David Gilmore. Uz uspješnu karijeru jazz glazbenika, sustavno proučava i sistematizira očevu glazbenu ostavštinu.

Stoga ne propustite vrhunski jazz u Lisinskom u Maloj dvorani u 20 sati.

  • F. Hadžić: Političko vjenčanje
F. Hadžić: Političko vjenčanje
F. Hadžić: Političko vjenčanje

„Političko vjenčanje“ komedija je koja u prvi plan postavlja priču o mladom paru koji se želi vjenčati i započeti zajednički život. Preduvjet za to jest pristanak njihovih roditelja. Dogovara se večera i kreće potpuno razotkrivanje. Kroz susret i sukob te dvije obitelji dijametralno suprotnih svjetonazora gradi se zaplet ove punokrvne komedije karaktera koja ismijava svako atrofično mjesto naših brakova, obitelji i društveno-političke zajednice.

Predstavu pogledajte u srijedu u Satiričnom kazalištu Kerempuh s početkom u 20 sati.

  • Igor Geržina & grupa Tango
Igor Geržina & grupa Tango
Igor Geržina & grupa Tango

Saksofonist i skladatelj Igor Geržina, glazbenik je koji hrvatskoj javnosti poznat po svom autorskom radu te profesionalnoj suradnji s gotovo svim renomiranim imenima na hrvatskoj glazbenoj sceni. Geržina također već unazad par godina vrlo uspješno prezentira Hrvatsku i u svijetu s obzirom da se njegova glazba emitira na radijskim postajama na čak četiri kontinenta, te je već dobio mnoga priznanja, kao što su odlične recenzije na američkim i britanskim smooth jazz portalima te radio postajama. Iako rado gostuje na koncertima poznatih imena naše glazbene scene i svira u velikim dvoranama, te je nedugo gostovao Massimu na koncertima u Domu sportova i Sava centru, Geržina se uvijek rado vraća u Sax! gdje jednom mjesečno svira u intimnom prostoru našeg kluba i pred svojom navjernijom publikom. Specialni gosti: Grupa Tango. Vrijeme 21:00 sat.  Ulaz je besplatan.

Četvrtak (26.2.2015.)

  • Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a: U Apolonovu okrilju
Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a: U Apolonovu okrilju
Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a: U Apolonovu okrilju

Nakon nezaboravnog nastupa u solističkoj i dirigentskoj ulozi u sezoni 2013./2014., maestro Enrico Dindo vraća se na pozornicu Majstorskog ciklusa. Po vlastitoj želji tumači Devetu simfoniju Franza Schuberta, jedno od mnogih velikih djela u povijesti glazbe koja su isprva doživjela fijasko. Opsežna skladba obiluje tolikim neodoljivim melodijama da se čini kao da je uz Schuberta još nekoliko autora - Mahler i Mozart, Beethoven i Dvořák... Apolinijski duh prožima i prvi dio koncerta s Mozartovim koncertom i minijaturom Franje Krežme, virtuoza i koncertnog majstora orkestra preteče Berlinske filharmonije. Solist na koncertu je Pavel Berman, slavni sin još slavnijeg oca, legendarnog pijanista Lazara Bermana, iznimno suptilan violinist kojemu upravo ovaj repertoar neobično dobro odgovara. Ciklus pogledajte u Lisinksom u 19:30.

  • Tracy Letts, Slađana Kilibarda: Kolovoz u okrugu Osage / pretpremijera
Slađana Kilibarda: Kolovoz u okrugu Osage / pretpremijera
Tracy Letts, Slađana Kilibarda: Kolovoz u okrugu Osage / pretpremijera

Dobitnik Pulitzerove nagrade, tekst Tracyja Lettsa proglašen je "najuzbudljivijom novom dramom koju je Broadway vidio posljednjih godina", kao i "zapanjujućom kreacijom" koja može stajati uz bok "velikim američkim obiteljskim dramama". Bombastičnosti skloni tamošnji kritičari ovaj put, možda, i nisu pretjerali, jer "Kolovoz u okrugu Osage" doista je nešto što se u suvremenom dramskom pismu ne susreće često: čvrsto oblikovan komad što O'Neilla združuje s humorom, cinično duhovit i potresno tužan, smješten u međuprostor između (crne) komedije i melodrame, izvrsno napisanih, "sočnih" likova kakve bi svaki glumac poželio igrati. Nježnost i okrutnost kod Lettsa lice su i naličje prisnosti, a nezaboravni karakteri nižu se pred nama kao na traci, okupani neurozama, alkoholom, tabletama, histerijom, izgubljenošću, željom za bijegom... "Život je vrlo dug.", citat T. S. Eliota, tek je odškrinut prozor u disfukcionalnost jedne obitelji, gdje su žene one koje se bore, a muškarci su "slabiji spol". U režiji Slađane Kilibarde, "Kolovoz u okrugu Osage" ponajprije bi trebao biti priča o tome što smo (si) sve spremni učiniti kad ne znamo kako voljeti. Pretpremijeu pogledajte u Gavelli u 19:30.

Petak (27.2.2015.)

  • Mark Lanegan Band
Mark Lanegan Band
Mark Lanegan Band

Nakon prošlogodišnjeg rasprodanog koncerta u kinu Studentskog centra, Mark Lanegan Band vraća se u novi posjet Žednom uhu i Zagrebu, ali ovaj put u galeriji Lauba. Nastupu u Zagrebu 27. veljače 2015. prethodit će koncerti u Beogradu (24.2.), Skopju (25.2.) i Kotoru (26.2.), a povod turneji je novi album Mark Lanegan Banda nazvan "Phantom Radio" koji je svjetlo dana ugledao 21. listopada. U tridesetogodišnjoj glazbenoj karijeri, Mark je iza sebe ostavio devet solo albuma, ali također i niz albuma svirajući u američkom rock bendu Screaming Trees. Surađivao je s mnogobrojnim izvođačima (Kurt Cobain, Lead Belly, Queens of the Stone Age, Isobel Campbell...) Cijena ulaznica je od 100 do 150 kuna, a koncert počinje u 21:00 sat.

  • JINX Vikend (27.2.2015. – 28.2.2015.)
JINX Vikend (27.2.2015. – 28.2.2015.)
JINX Vikend (27.2.2015. – 28.2.2015.)

Grupa Jinx održat će u petak 27. i subotu 28. veljače dva intimna i ekskluzivna nastupa u klubu Sax. Nakon 2014. u kojoj su obilježili dvadeset godina na sceni Jinx u novu godinu ulaze s dva posebna zagrebačka koncerta. Prošlo je jako puno ljeta otkad je bend u svom gradu nastupio u manjem i intimnijem prostoru. Nastupi u Saxu bit će “napucani” hitovima Jinxa, pjesmama koje su protekla dva desetljeća postali međugeneracijski evergreen. Osim “Tamo gdje je sve po mom”, “Na Zapadu”, “Smijem se”, “Da smo se voljeli manje”, “Bye Bye Bye Baby Bye”, “Ljeto”, “Ruke”, “Toliko suza za tako malo sna” bit će na pozornici mjesta i za glazbene poslastice iz repertoara Yaye i bande koje nisu standardne na njihovim set-listama.

Ulaznice su u prodaji od 23. siječnja po cijeni od 70 kn u pretprodaji, odnosno 90 kn na dan koncerta, a mogu se kupiti na blagajni. Koncert počinje u 20:00 sata.

  • Siddharta
Siddharta
Siddharta

Kultna slovenska industrial/rock mašina Siddharta nastupit će u Velikom pogonu zagrebačke Tvornice kuture u petak 27. veljače zaokruživši time impresivnih 20 godina na sceni. Siddharta je osnovana 1995. Njihov prvi album “ID” odmah je skočio na vrhove glazbenih ljestvica 1999. Taj uspjeh su nadmašili 2001. s izlaskom albuma “Nord”, kojeg je premašio album “Rh”- 2003,a s kojim je uslijedio i rasprodani koncert na Stadionu Bežigrad. Zatim je uslijedio album “Petrolea” (2006) popraćen izrazitim produkcijskim pristupom te je u prosincu 2009. izašao album “Saga”. “Saga” je njihov prvi album koji nije snimljen u Sloveniji već u Los Angelesu i to s poznatim glazbenim producentom Rossom Robinsonom, koji je dvije godine kasnije s njima radio i na šestom albumu “Vi”, koji je snimljen uživo s publikom na stadionu Stožice.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 60 kn. Na dan koncerta, koji počinjeu 21:00 sat, cijena će iznositi 80 kn.

  • Drugi sajam kućnih ljubimaca (27.2.2015. – 1.3.2015.)
Drugi sajam kućnih ljubimaca (27.2.2015. – 1.3.2015.)
Drugi sajam kućnih ljubimaca (27.2.2015. – 1.3.2015.)

Veseli nas što možemo najaviti drugi Sajam kućnih ljubimaca koji će se održati 27.02.-01.03.2015. u Westgate Shopping Cityju. Sajam kućnih ljubimaca je raj za istinske ljubitelje i vlasnike životinja te za one koji žele kupiti ili udomiti ljubimca. Sajam kućnih ljubimaca je najveći događaj te tematike u Hrvatskoj. To je jedinstvena prilika za ljubitelje i vlasnike kućnih ljubimaca da se na jednom mjestu upoznaju s novim proizvodima, kupe potrepštine i hranu po promotivnim cijenama, nešto novo saznaju i nauče, pogledaju zanimljive izložbe, zabave se uz zabavni program - jahanje, ples s psima, pokazne vježbe radnih pasa.... Udomljavat ćemo i pse. Svoga ćete psa moći uključiti u sudjelovanje pri izboru za Glavnu njušku Westgate-a. Uz bogati sadržaj, mnoštvo izlagača, nagradne igre... sigurno ćete provesti kvalitetno vrijeme! Ulaz na sajam je besplatan.

Subota (28.2.2015.)

  • TEDxMaksimir
TEDxMaksimir
TEDxMaksimir

Kulturni centar Travno. 15:00 sati. 15 inspirativnih govornika, 4 glazbena gosta, 2 umjetnička artista, više od 6 sati TEDx programa,druženje uz večeru i glazbu nakon događaja pokloni partnera. Zvuči dobro zar ne?

Kako je to kada posao ili zanimanje postane strast u životu ? Da li uvijek treba raditi samo prema pravilima ili posao treba imati svoju ljudsku komponentu ? Uvijek smo na tragu da TEDovci znaju kako dobru ideju uz začin strasti pretvoriti u sjajan projekt ili djelo. Želimo vam pokazati kroz naše govornike kako strast u poslu ima vrlo važnu ulogu te da ju treba naglasiti kako biste svoje djelovanje učinili osobno prepoznatim. Uvjereni smo da ćete uživati u svakoj rečenici izgovorenoj od naših govornika na ovom događaju. Program će se sastojati od četiri sessiona (Srce, Pik, Karo, Tref). Trajanje događaja će biti više od 6 sati. GOVORNICI: Andrea Andrasy, Željko Vukmirica, Franjo Koletić, Bojan Jerbić, Draško Holcer, Goran Čolak, Ivka Armanda Todorović, Julien Duval, Maja Mesić, Marijo Možnik, Sara David, Silvija Šesto, Slaven Kosanović – Lunar, Vesna Ravenščak i Zlatko Stić. GLAZBENI GOSTI: Sara Renar, Igor Geržina, Franka Batelić i Lela Kaplowitz. ARTISTI: Triko Cirkus Teatar, Plesni studio Celtic Fantasy. Nakon događaja (oko 21 sat) priređujemo BONUS SESSION u predvorju uz večeru, druženje i glazbu.

  • JONATHAN + BIG STRIP GORILA
JONATHAN + BIG STRIP GORILA
JONATHAN + BIG STRIP GORILA

Riječka indie petorka Jonathan a za kraj veljače najavljuje gostovanje u Velikom pogonu Tvornici kulture. Prvi potvrđen datum u 2015. je 28. veljače kada se Jonathan vraćaju u Tvornicu kulture, ali u njezin Veliki pogon. U proteklih 12 mjeseci grupa je nakon rasprodanog Malog pogona u Zagrebu nastupila na Gričevanju, kao predgrupa Editorsima te na Pozitivnom koncertu na kojem ih je gledalo oko 1500 ljudi mada su svirali prvi i dosta rano. Uz odlične kritike debitantskog albuma “Bliss” i primjetan val hypea koji ne jenjava ovaj put će pokušati napasti veću dvoranu kluba u Šubićevoj. Osim pjesama s prvog izdanja na koncertima Jonathana se može čuti i novi materijal koji će se naći na nasljedniku planiranom za 2015. godinu. Snimanje je obavljeno na sessionu u Istri krajem studenoga, a uskoro kreće miks. U sljedećih 15-tak će se u TV eteru i na webu pojaviti videospota za njihov aktualni singl “Pictures” kojeg režira Daniel Bakotić.

Mladi indie-rock bend Big Strip Gorila nastupit će prije riječke petorke Jonathan u zagrebačkoj Tvornici kulture u subotu, 28. veljače. Ususret koncertu Jonathanu stiže nominacija za nagradu Porin u kategoriji Novi izvođač godine.

Ulaznice u pretprodaji 30 kn, a na dan koncerta 40 kn.