Tjedni pregled aktualnih događanja u Zagrebu

| Guide |

Tjedni pregled aktualnih događanja u Zagrebu
@ croatiannationaltheatre

Novi tjedni vodič Wall.hr-a vaš je pregled događanja u Zagrebu koji vam pruža kulturna i zabavna događanja. Donosimo vam aktualni tjedni pregled događanja u Zagrebu u razdoblju od 20.- 27.11. 2017.

Tjedni pregled aktualnih događanja u Zagrebu
Galerija Klovićevi dvori

GALERIJE I MUZEJI

Klovićevi dvori: Vasko Lipovac – Retrospektiva
Velika retrospektivna izložba uglednog hrvatskog umjetnika Vaska Lipovca. Predstavljanje umjetnikova opusa u autorskom izboru uglednog povjesničara umjetnosti dr. sc. Zvonka Makovića bit će realizacija nastojanja da se Lipovčev opus sagleda na jednom mjestu i tako istovremeno naznače sve raznolike medijske i poetske odrednice unutar kojih je Vasko Lipovac pokušavao realizirati vlastito polje rada. Izložba je otvorena do 7. siječnja 2018.

Umjetnički paviljon: Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght.
Riječ je o projektu koji za cilj ima predstaviti publici ponajbolja djela iz zbirke Fundacije Marguerite i Aimé Maeght, jedne od globalno važnih privatnih fundacija moderne i suvremene umjetnosti, smještene u gradiću Saint-Paul-de-Vence, u blizini Nice.
Fundacija je globalnog značenja jer u svojoj zbirci čuva iznimno velik broj djela najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća. Stoga su u Umjetničkom paviljonu ponosni što su ostvarili dobru suradnju s Fundacijom Maeght te su oduševljeni što u Hrvatskoj imaju prilike predstaviti izbor umjetnika i njihovih djela iz njezine zbirke.

Tjedni pregled aktualnih događanja u Zagrebu
Kazalište Komedija/ Mama Mia

KAZALIŠTE

HNK: Tena Štivičić- Tri zime 21.11. u 19.30 h
U zimi 1945. godine majka i kći s mužem i tek rođenom djevojčicom po partijskom ključu useljavaju u vilu endehaškog emigranta. Kuća je naizgled prazna, ali ipak krije jednu preostalu stanarku i majčinu staru poznanicu. U zimi 1990. godine obitelj Kos okuplja se u istoj kući na karminama. Vrijeme je uoči Domovinskog rata, nova država je još u povojima. Nekadašnje podjele i stare polemike ponovno izlaze na površinu, a s novim naraštajima izviru i nova pitanja. U zimi 2011. godine u kući se priprema vjenčanje i obitelj Kos je ponovno na okupu. U osvit ulaska u Europsku uniju zatvaraju se neka obiteljska poglavlja i prekidaju duge šutnje, a novi moćnici vođeni samo ideologijom kapitala kroje sudbinu kuće u kojoj se i dalje talože godine i sjećanja.

HNK: Petar Iljič Čajkovski - Vladimir Malakhov- Labuđe jezero 22.11. u 19.30 h
Danas svakako najpopularniji bijeli balet, djelo koje je postalo sinonimom klasične baletne umjetnosti, poslije neuspjele praizvedbe 1877. u Sankt Peterburgu palo je u zaborav te postalo jedno od najvećih životnih razočarenja genijalnog skladatelja Čajkovskoga.
Prva potpuna i spektakularna izvedba baleta održana je poslije autorove smrti 1895. u sanktpeterburškom Marijinskom kazalištu u slavnoj koreografiji Petipaa i Ivanova, i od tada nije moguće zamisliti bilo koju svjetsku baletnu kuću koja na svojem repertoaru nema ovu svima dragu i razumljivu priču o princu koji se beznadno zaljubi u začaranu princezu-labudicu i zbog te ljubavi smrtno strada.

Kazalište Komedija: Mama Mia 25.11. u 19.30 h
MAMMA MIA je do danas u više od četrdeset zemalja – ne smije se naravno zaobići nego istaknuti i Broadway na Manhattanu – a svakim danom broj zemalja se uvećava. Do danas je MAMMA MIA vidjelo više od 54 milijuna ljudi i nije onda ni čudo što je musical imao prestižnu brzinu premijera, bržu nego i jedan musical u povijesti.

Tjedni pregled aktualnih događanja u Zagrebu

FILM

Kino Europa: Dalibor Matanić- Egzorcizam 20.11. u 17.15. h
Slučaj djevojke Maše Artuković, za koju se sumnja da bi mogla biti opsjednuta sotonom, okuplja svećenika posrnulog u vjeri koji se sprema napraviti svoj prvi egzorcizam, psihijatricu Sofiju s izraženom netrpeljivošću prema religiji, Lidiju, novinarku konzervativne crkvene televizije koja ima namjeru pred kamerama raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, njezinog snimatelja Borisa koji poznaje Mašu iz djetinjstva te Mašinu sestru Veru ogrezlu u religijski fanatizam koja dočekuje sve njih u nadi da će se stanje njezine sestre popraviti.

Kino Europa: Sofia Coppola- Opčinjen 21.11. u 19.15 h
Remake kultnog pulp trilera Dona Siegela (Prljavi Harry, Bijeg iz Alcatraza) iz 1971. s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi. Irac John McBurney (Colin Farrell) ratni je plaćenik na strani Sjevera u Američkom građanskom ratu. Teško ranjenog u šumi ga pronalazi mlada Amy i odvodi ga u ženski internat kako bi se oporavio. John je jedini muškarac u izoliranoj južnjačkoj vili te budi znatiželju religioznih djevojaka koje ondje žive. Njegova pojava na površinu izvlači potisnute strasti i kućom se počnu širiti seksualne tenzije koje John lukavo iskorištava. Kada djevojke razotkriju njegove zavodničke sklonosti, odluče ga kazniti. Film je u Cannesu nagrađen za najbolju režiju.

Tjedni pregled aktualnih događanja u Zagrebu
@louis_fonsi_official

KONCERT

ARENA ZAGREB
Luis Fonsi- Love Dance 26.11. u 20 h
Trenutno najveća svjetska atrakcija Luis Fonsi svojim glazbeno-plesnim showom rasprodaje sve svjetske dvorane.
Njegov najpoznatiji hit "Despacito" na YouTubeu je pogledan više od četiri milijarde puta.