Tjedni vodič - ovo ne smijete propustiti!

| Guide |

Ako i vi volite planirati svoj tjedan kao i mi te kako se ne biste izgubili u moru događanja koje nas očekuje ovaj tjedan, svakako proučite naš popis najboljih događanja od ponedjeljka 16. veljače do nedjelje 22. veljače 2015. godine. Na Zagrebačkom velesajmu od 18. – 22. 02. 2015. održava se
ZAGREBAČKI SAJAM NAUTIKE, a od 18. – 21. 02. 2015. održava se HOTEL&GASTROTEH – 7. međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme, hrane, pića i gastronomskih inovacija,
zatim Fašnički koncert u HNK-u, Maske u Hrvatskom povijesnom muzeju, Miroslav Škoro - Sokak bez imena, Program proslave 135. rođendana Muzeja za umjetnost i obrt, MOSTRA u Zagrebu - Venecijanski filmski festival, ANTENAPLUGGED - Vatra i Tony Cetinski, Fred Frith Trio & 50th DayFr of the Year, HOUSE OF PABLO, Wedding Expo - sajam vjenčanja, Urban & 4 i Gosti, Kultur Shock u Rijeci, Metropolitan u Lisinskom i ZagrebDox - Međunarodni festival dokumentarnog film. Svakako si ostavite malo vremena tijekom tjedna kako biste otišli barem na jedan odabrani događaj. Vjerujte, pomno smo birali!

  • Ponedjeljak (16. 2. 2015.)

Fašnički koncert (HNK)

Fašnički koncert (HNK)
Fašnički koncert (HNK)

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu po prvi put uvodi u program Fašnički koncert kojim obilježava tradiciju karnevala i uvodi je u prostor teatra. U 19,30 sati održat će se Fašnički koncert pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, u režiji i koreografiji Staše Zurovca.

Na programu su: 1. Antonín Dvořák: Karneval, koncertna uvertira Op. 92 2. Johann Strauss: Krabuljni ples (Quadrilla na teme iz opere Krabuljni ples G.Verdija) 3. José Pablo Moncayo: Huapango (orkestralna fantazija) 4. George Gershwin: Porgy and Bess (ulomci iz opere) – Summertime – I Got Plenty O’Nuttin – Bess, You Is My Woman – It Ain’t Necessarily So 5. George Gershwin: Rapsodija u plavom.

Maske u Hrvatskom povijesnom muzeju

Maske u Hrvatskom povijesnom muzeju
Maske u Hrvatskom povijesnom muzeju

Hrvatski povijesni muzej 16. i 17. veljače 2015. od 10 do 18 sati poziva i nagrađuje sve vojnike, generale, pilote, tenkiste, mornaričke kapetane, dame, prinčeve i princeze, guvernante, medicinske sestre, kirurge, ratne umjetnike i izvjestitelje, i sve ostale prigodne „ratne“ maske! Naime, svi posjetitelji, oni veliki i oni mali, koji se navedenih dana dodatno potrude i dođu u Muzej odjeveni u zanimljivu masku, po mogućnosti iz vremena Prvog svjetskog rata, ostvarit će besplatni posjet izložbi Slike Velikog rata uz stručno vodstvo maskiranih muzejskih djelatnika.

No, osim razgleda izložbe uz maskirane vodiče, posjetitelji će se moći besplatno uključiti u zanimljive kreativne radionice te dodatne edukativne muzejske programe na kojima će, ukoliko već nisu, moći izraditi vlastitu masku i usput saznati brojne zanimljivosti iz svakodnevnog života ljudi s početka 20. stoljeća u Hrvatskoj i Europi. Vidimo se u Muzeju!

  • Utorak (17. 2. 2015.)

Miroslav Škoro - Sokak bez imena  (17. i 18. veljače – rasprodane karte! Dodan je i treći koncert 19. veljače!)

Miroslav Škoro - Sokak bez imena
Miroslav Škoro - Sokak bez imena

Sokak bez imena predstavlja potpuno novi glazbeno-scenski koncept kantautora Miroslava Škore u kojem kombinira sve najbolje iz svoje karijere. Na sceni u 20 sati će nam Škoro, pjevač, autor, televizijski voditelj, diplomat, koncert majstor i čovjek sa stavom, kroz svoj specifičan i šarmantan način ispričati priču o klincu iz Višnjevca čiji su dalmatinski korjeni vodili kroz život njegovu slavonsku dušu. Što su mu značili njegova majka i otac, obitelj, ravnica, blato i kamen? Kako ne zna svirati tamburu, ali je zna kititi. Zašto je njegova majka umjesto mobitela koristila prozor? Kako je proputovao svijet, stekao puno prijatelja i kumova i zašto tako dobro govori „zbrokanim lengvidžom“. Zašto je njegov stari mislio da Ameri nešto muljaju kad su se spustili na Mjesec i kako uloviti štuku na mrtvog bandara...?

Kroz glazbenu priču koju će pričati 11 vrsnih glazbenika, što tamburaša, što rokera i Vladarice, Škoro će otpjevati sve one pjesme koje je pisao o roditeljima, ljubavi,domovini, svojoj kući, konjima i drveću. Pjesme koje je pisao sebi i drugima;pjesme koje su postale dio naših života uz koje smo se rađali, bježali i vraćali se,nadali se, živjeli i umirali...

Program proslave 135. rođendana Muzeja za umjetnost i obrt

Program proslave 135. rođendana Muzeja za umjetnost i obrt
Program proslave 135. rođendana Muzeja za umjetnost i obrt

Davne 1880. godine, na inicijativu Društva umjetnosti i njegovog predsjednika Izidora Kršnjavija, osnovan je Muzej za umjetnost i obrt kao jedna od prvih institucija takve vrste u Europi, a u zagrebačkoj Ulici Marije Valerije (danas Praška ulica) otvoren je prvi Stalni postav MUO (u vlastitoj, današnjoj zgradi 1909. godine). Pozivamo vas, tim povodom U UTORAK, 17. VELJAČE 2015., OD 10 DO 18 SATI, BESPLATNO RAZGLEDAJTE VAŠ MUO, KOJEM JE 135 GODINA TEK…!

Uobičajeno vrijeme za razgled (do 19 sati) neznatno je skraćeno zbog radnog dijela obilježavanja 135 godina od osnutka MUO. Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO obratit će se uzvanicima i suradnicima ističući dosegnuto i moguć razvoj u budućnosti. Svečano će biti potpisan i Ugovor o donaciji s Oskarom Kogojem, slovenskim dizajnerom, akademikom, umjetnikom i istraživačem. Izlagao je u MUO 1986. godine na izložbi „Nature design“, a autori dizajna izložbe bili su Nenad Fabijanić i Boris Ljubičić. Boris Ljubičić, autor je logotipa MUO, dakle i aktualnog, povodom 135 godina osnutka.

MOSTRA u Zagrebu - Venecijanski filmski festival 17.02.2015 - 21.02.2015

MOSTRA u Zagrebu - Venecijanski filmski festival 17.02.2015 - 21.02.2015
MOSTRA u Zagrebu - Venecijanski filmski festival 17.02.2015 - 21.02.2015

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog starta, drugo izdanje programa ‘Venecija u Zagrebu’ održava se u kinu Europa od 17. do 21. veljače. Program kojim se zagrebačkoj publici predstavlja izbor talijanskih filmova prikazanih na posljednjem Venecijanskom filmskom festivalu (Mostri), organizira se u suradnji ovog prestižnog filmskog festivala sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Ova suradnja Zagreb je pridružila krugu gradova u kojima se predstavlja Mostra (Moskva, Sankt Petersburg, Bejrut i Singapur), s ciljem promocije talijanske kinematografije, ali i uspostavljanja dugoročne suradnje između međunarodnih festivala. U sklopu programa u prostorima kina moći će se razgledati i izložba fotografskih potreta Sophije Loren 'Ieri, oggi, Sophia'. Raspored projekcija:

 17.2. (utorak) - 20:30 h - velika dvorana - 'Mračne duše' - otvorenje

18.2. (srijeda) - 17:00 h - velika dvorana - 'Besraman život'

18.2. (srijeda) - 19:00 h - velika dvorana - 'Izuzetan mladić'

18.2. (sijeda) - 21:00 h - dvorana Müller - 'Perez'

19.2. (četvrtak) - 19:00 h - velika dvorana - 'Pasolini'

19.2. (četvrtak) - 21:00 h - velika dvorana - 'Bez imalo milosti'

20.2. (petak) - 19:00 h - velika dvorana - 'Hungry Hearts'

20.2. (petak) - 21:00 h - dvorana Müller - 'Italy in a Day'

21.2. (subota) - 19:00 h - dvorana Müller - 'Žene koje su postale mit: Sophia pripovjeda o Loren'

 21.2. (subota) - 21:00 h - velika dvorana - 'Poseban dan'

Napomena: Ulaznice za projekcije iz ovog programa mogu se kupiti na blagajni kina Europa od utorka, 10. veljače, po cijeni od 20 kn. Na otvaranje programa 17.2. ulazi se uz pozivnicu, no ograničen broj besplatnih ulaznica za otvaranje moći će se preuzeti na blagajni kina od subote, 14. veljače (uz ograničenje od 5 ulaznica po osobi).

  • Srijeda (18. 2. 2015.)

ANTENAPLUGGED - Vatra i Tony Cetinski

ANTENAPLUGGED - Vatra i Tony Cetinski
ANTENAPLUGGED - Vatra i Tony Cetinski

Najslušaniji zagrebački radio Antena Zagreb i Green Gold Club sa zadovoljstvom najavljuju koncertni spektakl – Tony Cetinski i Vatra! Jedinstvenog Tonya ne treba posebno najavljivati. Dovoljno je kazati kako je riječ o suverenom vladaru regionalnih radijskih i televizijskih pop ljestvica. čovjek sa bezbroj hitova i još više vrhunskih koncerata za koje se uvijek tražilo mjesto više, a u njegovim pjesmama uživa publika svih generacija. Sa druge pak strane, Vatra predvođena Ivanom Dečakom u Green Gold Club donosi istinski rock ugođaj. Nitko neće ostati ravnodušan uz najveće hitove Vatre, od prvog singla 'Vrati se' preko 'Tremola' pa do 'Tanga' i 'Saturna'.

Ne propustite novi iz serije koncerata AntenaPlugged, vidimo se u srijedu 18.02.2015. u 21:00h u Green Gold Clubu - Tony Cetinski i Vatra. ULAZ SLOBODAN - osigurajte na vrijeme svoje mjesto putem mobilnih aplikacija ili weba Green Gold Cluba.

  • Četvrtak (19. 2. 2015.)

Fred Frith Trio & 50th DayFr of the Year

Fred Frith Trio & 50th DayFr of the Year
Fred Frith Trio & 50th DayFr of the Year

Jedan od osnivača kultnog engleskog avantgardnog rock benda 'Henry Cow', tekstopisac, skladatelj, majstor improvizacije i multiinstrumentalist Fred Frith stiže u Teatar &TD s dvojicom kolega kompozitora odnosno perkusionistom Jordanom Glenom te basistom Jasonom Hoopesom. Koncert će se održati 19. veljače u velikoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 21 sat. Ovim fantastičnim triom, Fred Frith vratio se svojim korijenima, rock i folk glazbi odnosno geslu manje je više. Gitara, bas i bubanj čine glazbu ovog kolektiva jednostavnom, intimnom, a opet zaigranom.

Osim nastupa Fred Frith Trija na koncertnom je programu i audiovizualni projekt 50th Day of the Year. Glazbenici i skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, multimedijski umjetnik I. M. Klif te oblikovatelj zvuka Miroslav Piškulić, kroz zajedničku improvizaciju istražuju i predstavljaju proces stvaranja instant audiovizualne kompozicije. Ulaznice se po cijeni od 50 kn mogu kupiti u Dirty Old Shopu, Tratinska 18 te na blagajni Teatra &TD, od 11 do 13 sati te dva sata prije početka programa. Na dan koncerta cijena ulaznice bit će 70 kn.

  • Petak (20. 2. 2015.)

MASKENBAL U SUPERSUPER-u

Maskenbal u SuperSuperu s Roxanich vinima

Radni tjedan vam je bio dug i naporan, ali petak će doći jako brzo. I to ne bilo koji petak, ovaj petak možete otići na najbolji tulum u gradu - maskenbal u SuperSuper klubu. I samo ime govori da je lokacija brutalna jer pričamo o pravom pravcatom klubu kakvog je Zagreb zbilja zaslužio imati. Nalazi se u Katranu, ali je potpuno drugačiji (izgledom i konceptom) od onoga što ste navikli tamo gledati.

Tulum počinje već u 20h, ako vas zanima zašto, evo i odgovora organizatora "Baš zato što je petak i jedva čekamo da dođete. Znamo da to nije klasično vrijeme za tulum, ali budimo realni – sutradan je subota i znamo da ne želite provesti cijeli dan mamurno se vukući se po kući. Dajemo vam priliku da propisno zaružite, a da ne morate (nužno) doći doma u ranim jutarnjim satima. Ako se pak taj scenarij i dogodi, znači da je tulum zbilja bio supersuper.

Cijena upada je 100 kuna, a što za njih dobivate saznajte u nastavku: "Dobivate svašta! Udružili smo 3 DJa – jednu damu i dva frajera koje sigurno poznajete. Ivna Yuri će vas zagrijati, Ro aka Winnar (čitajte između redaka – hint: koja vina pijemo tu večer?) će vas lansirati u orbitu, a tamo će vas dočekati Eddy Ramich (objašnjenja nepotrebna). Obećajemo vam da ćete cijelu noć fino ćibrati (slasne zalogaje vam pripremamo) kako biste bili taman plemenito opijeni Roxanich vinima koja će biti po zbilja supersuper cijenama. Nemajte straha, znate da smo mi doma kad se radi o hedonizmu. I da, vino dobrodošlice je na nas.

E sad dio sa maskama, morate li se maskirati? "DAAA! Najbolji tulumi su uvijek pod maskama. Dajte mašti na volju, nema zadane teme. Prihvaćamo sve varijante, od krinke do full opreme." S obzirom da je broj gostiju na ovaj supersuper hedonistički tulum ograničen, potvrdite svoj dolazak na FB stranicu eventa kako bi na vrijeme došli do ulaznica.

HOUSE OF PABLO

HOUSE OF PABLO
HOUSE OF PABLO

22.2.2015., 21h Ulaznice: 30kn / na dan koncerta 40kn Festivalske ulaznice: 45kn

Kolektiv od šest zagrebačkih bendova koji iza sebe već imaju respektabilan broj koncerata, a još uvijek se nisu slegli dojmovi s njihovog prvog (rasprodanog) HOP festivala u KSET-u, u prosincu 2013. godine. Tada su shvatili da već s idućim HOP festivalom mogu i trebaju zakoračiti u veći prostor i naravno najbolji idući pick je bila Tvornica Kulture.

PETAK 20.02. KILLED A FOX / Muscle Tribe of Danger and Excellence / Straight Outta Fridge

SUBOTA 21.02. Malady Lane / Reflex Kid / She Loves Pablo

Wedding Expo Sajam vjenčanja 20.02.2015 - 22.02.2015

Wedding Expo Sajam vjenčanja 20.02.2015 - 22.02.2015
Wedding Expo Sajam vjenčanja 20.02.2015 - 22.02.2015

Wedding Expo, najveći među sajmovima vjenčanja u regiji, već šesti put održava se u Westgateu. Nakon novogodišnjih blagdana i siječanjskih popusta, dolazi veljača – vrijeme za zaljubljene. Tjedan nakon romantičnog Valentinova parovi se imaju priliku ruku pod ruku prošetati Westgate shopping cityjem i u tri dana uživati u ponudi za i oko vjenčanja. Vikend sajam od 20.-22. veljače ponovno okuplja najbolje od najboljih iz ove industrije. Od djevojačkih i momačkih večeri, organizatora originalnih prosidbi i vjenčanja preko restorana, hotela i sala za svadbene svečanosti, prigodne glazbe, ukrasa, rasvjete, najfinije luksuzne gastronomske ponude, vjenčane i svečane odjeće i obuće te accessoiresa do beauty ponude, papirnate konfekcije, foto i video produkcije, prijevoza i putovanja – okuplja Wedding Expo.

Ovaj sajam na kojem izlaže više od 150 izlagača posebno je privlačan mladencima, i onima koji će to tek postati, te njihovoj pratnji zbog velike i kvalitetne ponude i prigodnih popusta koje prati i zanimljiv zabavni program. Redovito su gusto posjećene i modne revije koje se održavaju tijekom sajma uz značajnu popraćenost medija i posjetitelja iz Hrvatske i regije. Na Expu, kojemu tepaju i da je najljepši sajam zbog estetike kojom ga prate organizator i izlagači, ulaz za posjetitelje, kojih u tri dana bude i do 80.000, je slobodan. Uz besplatan parking u garaži, dostupan je i besplatan prijevoz Westgateovim autobusima iz Zagreba i Zaprešića te prijevoz iz ostalih dijelova Hrvatske.

  • Subota (21. 2. 2015.)

Urban & 4 Gosti: Lovely Quinces, Milica Šerbedžija i zbor Mozartine

Urban & 4 Gosti: Lovely Quinces, Milica Šerbedžija i zbor Mozartine
Urban & 4 Gosti: Lovely Quinces, Milica Šerbedžija i zbor Mozartine

Damir Urban i njegova Četvorka održat će u subotu, 21. veljače u 20 sati prvi koncert u Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova. Urban & 4 upravo su ovih dana objavili novi album "Mamut" najavljen singlovima "Sutra ćemo pričati" i "Priđi mi bliže". Ulaznice u pretprodaju kreću od ponedjeljka 8. prosinca po cijeni od 60 kn koja je na snazi do 31. prosinca. Od 1. siječnja do 20. veljače cijena iznosi 70 kn, dok će na dan koncerta za ulaz trebati izdvojiti 90 kn.

Kultur Shock vas očekuje u Rijeci, u subotu, 21.02., OKC Palach!

Kultur Shock
Kultur Shock

Kultur Shock već petnaest godina haraju scenom, i svojim živim nastupima na sva tri kontinenta zaslužili su poštovanje kako fanova, tako i kritike. Kao i obično, njihovi koncerti zahtjevaju i  sudjelovanje publike koja je itekako pozvana da se, upijajući energiju sa pozornice, slobodno izražava u slavljenju glazbe i života. Ovaj bend nikada nije igrao na sigurno i ne namjerava to učiniti ni ovaj put jer nitko i ništa nije sveto, ali sve i svi su itekako bitni.  Kroz godine su razvili svoj osebujan, individualni stil, a žive svirke su im pravi dernek kojeg možemo očekivati i u subotu 21.02. u OKC Palach.

Predvođeni karizmatičnim Srđanom Jevđevićem (Gino Banana) bend vrlo otvoreno progovara o pitanjima koja se vežu za ljubav, homofobiju, NSA, socijalnu pravdu, dom, ovisnost, massmedije, pa čak i starenje, umiranje i smrt.

Izradi albuma pridonijeli su i neki poznati gosti, poput Krista Novoselića koji je svirao harmoniku i bas gitaru, Maria Butkovića, bivšeg člana, koji je na ''Unamerikanu'' i ''Aksamu'' doprinio svirajući električni bouzouki (grčka mandolina/lira), uz Jacka Endinoa koji svojim udaraljkama u pjesmi '' S one strane Plive'' podupire Đinov glas. Cijeli album može se besplatno skinuti s neta (ww.soundcloud.com/kulturshock) u audio formatu.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 55, 00kn mogu se kupiti putem sustava Entrio.hr ili u Dallas music shop Rijeka (Splitska 2a), a na dan konceta cijena ulaznice iznosi 75,00kn

  • Nedjelja (22. 2. 2015.)

ZagrebDox - Međunarodni festival dokumentarnog filma 22.02.2015 - 01.03.2015

ZagrebDox - Međunarodni festival dokumentarnog filma 22.02.2015 - 01.03.2015
ZagrebDox - Međunarodni festival dokumentarnog filma 22.02.2015 - 01.03.2015

S približno 150 filmova u 16 programa i uzbudljivim programskim novitetima ZagrebDox u veljači započinje svoju drugu festivalsku dekadu.

Jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 22. veljače do 1. ožujka 2015. u zagrebačkom Cineplexxu Centar Kaptol. U proteklih deset godina ZagrebDox je posjetilo više od 200 000 gledatelja, a na oko 2 000 projekcija prikazano je više od 1 500 filmova. S približno 150 filmova u 16 programa, uzbudljivim programskim novitetima kojima će se još intenzivnije približiti iskustvo dokumentarnog filma gledateljima i velikim brojem filmaša i profesionalaca iz cijeloga svijeta festival ulazi u svoju drugu dekadu.

Službeni natjecateljski program ZagrebDoxa uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju, dok službeni program uključuje Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox, Factumentarce i ADU Dox. Spomenimo i nove posebne programe Triler dox, Blistok i ZagrebDoXXL te dvije retrospektive hrvatskih dokumentaraca u selekciji filmske kritičarke i filmologinje Diane Nenadić – Autorsku večer Vinka Brešana i Retrospektivu hrvatskih glazbenih dokumentaraca.

Metropolitan u Lisinskom (18:30)

Metropolitan u Lisinskom
Metropolitan u Lisinskom

Mariusz Treliński, umjetnički direktor varšavske Poljske nacionalne opera debitira u Metu s duplom izvedbom rijetko izvođenih jednočinki, Čajkovskijevom romantičnom bajkom Jolanta, o psihološkom buđenju slijepe princeze i Bartokovim uznemirujućim Dvorcem Modrobradog u kojem novopečena mladenka Judith mora otvoriti sedam zaključanih vrata da bi otkrila svu dubinu muževih mračnih tajni. Valery Gergiev dirigira duplom izvedbom koja je producirana u suradnji s Teatr Wielki-Polish National Operom. Anna Netrebko u glavnoj ulozi Jolante, Piotr Beczala i Alexey Markov kao Vaudémont i Robert, dva rivala za njenu ljubav. Nadja Michael pjeva glavnu ullogu Judith u Dvorcu Modrobradog, a Mikhail Petrenko njenog misterioznog i opasnog novog muža.