Tjedni vodič - kamo, gdje, kuda ovoga tjedna?

| Guide |

 

Tjedni vodič 9.3. - 15.3.
Tjedni vodič 9.3. - 15.3.

Ovoga nas tjedna očekuje prgršt uzbudljivih događanja. Iskoristite lijepo vrijeme i slobodan vikend za posjet nekima od njih! Za početak ćemo izdvojiti neka događanja koja s nestrpljenjem iščekujemo već neko vrijeme...

Tjedan restorana Zagreb traje još samo do petka - ako već niste obavezno posjetite mjesta na kojima niste bili jer je ovo jedinstvena prilika koja nam se pruža samo jednom godišnje. Tjedan restorana je promotivna akcija sa svrhom promocije i promidžbe gastronomske scene  Hrvatske u suradnji s ugostiteljskim objektima. Restorani sudionici akcije izlaze u susret gostima putem posebne promotivne ponude. Koncept ove akcije napravljen je po uzoru na svjetske metropole te prilagođen hrvatskom tržištu. 

Također, do petka traje i Tjedan restorana u Centru za kulturu prehrane. To je kulinarska radionica koju nipošto ne smijete propustiti! Uživajte u pripremi jela i večeri uz čašu vina te doživite pravu hrvatsku gastronomsku priču u srcu Zagreba. 

Izdvojili bismo i izložbu VODA u studiju Moderne galerije Josip Račić. Na izložbi koju organiziraju Moderna galerija i ULUPUH sekcija za fotografiju, svoje će radove predstaviti Zoran Alajbeg, Mara Bratoš, Saša Ćetković, Marin Dražančić, Denis Gržetić, Maja Hrnjak, Romeo Ibrišević,Damir Klaić, Dražen Lapić, Iva Lulić, Anto Magzan, Tomislav Mrić, Alan Matuka, Ratko Mavar, Karmen Orlić, Zaneto Paulin, Josip Portada, Nenad Reberšak, Mario Romulić, Igor Šeler, Hrvoje Serdar, Vladimir Šimunić, Vladimira Spindler, Maja Strgar Kurečić, Zvonimir Tanocki, Siniša Uštulica, Zdravko Vukelić, Ino Zeljak. Pokrovitelj izložbe je Rotary Klub Zagreb Medvedgrad koji je uz izložbu tiskao kalendar koji prati rotarijansku godinu, a na kojem će biti otisnute odabrane fotografije s izložbe 'Voda 2015.' Sav prihod od prodaje kalendara ide u humanitarne svrhe, a svi fotografi doniraju prava za korištenje svojih djela u za izradu ovog kalendara. Izložba će se moći razgledati do 22. ožujka 2015.

Od ponedjeljka 9.3. do subote 14.3. u kinu Tuškanac počinju Frankofonski filmovi. Mjesec Frankofonije slavlje je svih frankofona i frankofila u Hrvatskoj. Obilježava se tijekom cijelog ožujka, a organizirano je na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Međunarodne organizacija Frankofonije prisutnih u Zagrebu (Belgija, Kanada, Grčka, Francuska, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Švicarska) uz potporu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Filmski dio prikazuje se na velikom tuškanačkom platnu svaku večer u 19 sati.

UTORAK 10.3. 

Kazališne predstave:

 • APAP: Nada Gambier/Action Scénique: Monstrous Encounters of Clowns, An Attempt to Swallow the World – rezidencija @ Teatar ITD
 • APAP: Viktoria Iloska (MK), Kliment Poposki (MK) i Tanja Ribarska (MK): UZROK BOLESTI - rezidencija @ Teatar ITD
 • L. F. Baum - I. Mrduljaš: Čarobnjak iz Oza - 18:00h @ Zagrebačko kazalište lutaka
 • M. Šparemblek: Johannes Faust Passion / balet - 19:30h @ Hrvatsko narodno kazalište
 • A. P. Čehov: Tri sestre - 19:30h @ Gradsko dramsko kazalište Gavella
 • I. Tijardović: Spli'ski akvarel - 19:30h @ Gradsko kazalište Komedija
 • Izbor iz djela D. Harmsa: Živio Harms! Čuda postoje - 20:00h @ Gradsko kazalište Komedija
 • Kazalište Planet Art / R. Queneau: Stilske vježbe - 20:00h

Koncerti: 

 • Oliver Dragojević i prijatelji - Sve nježne riječi svijeta @ Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
 • Jazz Lab: Lela Kaplovitz (vokal) - 17:00h @ Muzički salon SC - MM centar
 • The Business -  20:00h @ Vintage Industrial Bar
 • Hrvatski komorni orkestar - 20:00h @ Hrvatski glazbeni zavod
 • Blues utoRock - Ben Dover & open session - 21:00h @ Hard Place

SRIJEDA 11.3.

Koncerti:

 • Oliver Dragojević i prijatelji - Sve nježne riječi svijeta @ Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
 • KILLFEST TOUR 2015: Overkill + Sanctuary + Methedras + Suborned @ Tvornica kulture
 • Antenaplugged: Dino Dvornik tribute band, Neno Belan & Fiumens, Jura Stublić @ Green Gold Club
 • Zagrebački kvartet - 20:00h @ Hrvatski glazbeni zavod
 • Srijednjak: Fat Wreck Chords vs. Epitaph Records slušaonica - 20:00h @ KSET
 • Good Vibrations: Rolin Humes, Kundyak Mezhie - 20:30h @ Vintage Industrial Bar
 • Oridano Gypsy Jazz Band - 20:30h @ Vinyl bar & bar
 • Novi hrvatski jazz: Miro Kadoić Quartet - 21:00h @ SAX - Klub hrvatskih glazbenika
 • Robbie L & Akuul - 22:00h @ Funk klub

Kazališne predstave:

 • APAP: Viktoria Iloska (MK), Kliment Poposki (MK) i Tanja Ribarska (MK): UZROK BOLESTI - rezidencija @ Teatar ITD
 • M. Šparemblek: Johannes Faust Passion / balet - 19:30h @ Hrvatsko narodno kazalište
 • A. P. Čehov: Tri sestre - 19:30h @ Gradsko dramsko kazalište Gavella
 • I. Tijardović: Spli'ski akvarel - 19:30h @ Gradsko kazalište Komedija
 • Kazalište Planet Art / R. Queneau: Stilske vježbe - 20:00h

ČETVRTAK 12.3. 

Kazališne predstave:

 • M. Krleža: Gospoda Glembajevi / drama - 19:30h @ Hrvatsko narodno kazalište
 • T. Letts: Kolovoz u okrugu Osage - 19:30h @ Gradsko dramsko kazalište Gavella
 • R. Bitorajac / T. Filipović / Z. Lazić: Spektakluk - 20:00h @ Gradsko kazalište Komedija
 • Teatar Gavran / M. Gavran: Pivo, komedija - 20:00h @ Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
 • APAP: Nada Gambier/Action Scénique: Monstrous Encounters of Clowns, An Attempt to Swallow the World – rezidencija @ Teatar ITD
 • APAP: Viktoria Iloska (MK), Kliment Poposki (MK) i Tanja Ribarska (MK): UZROK BOLESTI - rezidencija @ Teatar ITD 

Koncerti:

 • Kayser - 20:00h @ Hard Place
 • Spiridon + Rezerve - 20:00h @ KSET
 • Začarana Močvara: Iva Bittová, Dunja Knebl - 22:00h @ Močvara

PETAK 13.3.

U petak počinje nekoliko zanimljivih događaja koje nikako ne smijete propustiti.

Dani Fitnessa i ljepote
Dani Fitnessa i ljepote

Iskoristite vikend i svoje slobodno vrijeme te se uputite na SKOK 2015: Dane ljepote i Fitnessa - najveći regionalni fitness i beauty događaj u 2015. godini koji se održava na Zagrebačkom velesajmu! Prepoznat kao vodeći regionalni event u svijetu fitnessa, SKOKFit projekt Orlando Fitness Grupe, u 2015. godini postaje PARTNER SUORGANIZATOR projekta DANI LJEPOTE Zagrebačkog Velesajma. Novim, drugačijim i bogatijim sadržajima osmišljen je i oblikovan novi projekt. Integracijom ova dva sadržaja koja su na europskom tržištu vrlo povezana otvramo regionalna vrata suradnje između zdravlja, tjelovježbe i estetike. Nikako ovo ne smijete propustiti!

Razvoj fitnessa u svijetu u proteklih nekoliko godina djelovao je i djeluje pozitivno na povećanje svijesti o važnosti bavljenja tjelovježbom i sportskom rekreacijom. Sukladno tome, pojedinac postaje SVJESTAN VAŽNOSTI brige o zdravlju, te je broj onih koji se svakodnevno uključuju u vježbanje i okreću zdravom načinu prehrane i života sve veći. Estetika i osjećaj za lijepo postali su važan dio naše svakodnevnice – odjeća, automobili, interijeri, eksterijeri, ljudsko tijelo… Gotovo da nema industrije i područja gdje oku ugodno nije važno. BITI U TRENDU… Pretilost i narušeno zdravlje ljudi uzrokovano nekretanjem i stresnim suvremenim načinom života postali su globalni problem u čije se rješenje ulažu milijarde, no na žalost, problemi su sve teže i teže rješivi.BITNO je djelovati…

Place2go
Place2go - međunarodni sajam turizma

Možda će vas ipak više zanimati Place2Go: Međunarodni sajam turizma koji također počinje u petak i traje tijekom cijelog vikenda - u Boćarskom domu Zrinjevac! 

U ljudskom životu bi rekli krenuo je u vrtić, a u vijeku jednog sajma 4. godina znači da je projekt „stao na noge“, da ga je publika prepoznala i da su izlagači sa prve tri godine bili zadovoljni, a institucije dale svesrdnu podršku. Ono što je ovaj „mali i simpatični“ sajam značajno je da raste, i to ne samo kvantitetom, već i kvalitetom. Vidljivo je to prije svega u činjenici da su ga prepoznale zemlje koje svoje turističke potencijale još do sada nisu prezentirale hrvatskom tržištu, a za prvi put upravo su odabrale Place2go. Tako će se ove godine po prvi puta predstaviti grad Bruxelles i egzotična Namibija, a od nama već dobro znanih ali i dalje atraktivnih izlagača, tu su i zemlje poput Tajlanda, Indije, Malezije, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Bugarske… Nemojmo zaboraviti ni nama bliske destinacije poput  Slovenije, Srbije, Austrije, Mađarske i naravno, mnogobrojnih hrvatskih izlagača. Novost je ove godine da će sudionici sajma u poslovnom dijelu, koji će se održati u petak od 10 do 14 sati, moći pozvati sve svoje poslovne partnere i dogovoriti nove poslove jer će tada sajam biti zatvoren za posjetitelje. Kao i prošlih godina i ove ćete moći uživati u delicijama s raznih strana svijeta u Gastro ulici. Tako ćete moći probati omiljene Putinove ruske specijalitete, pravi iranski čaj, indijski nan, wok iz Matijine radionice, originalni tajlandski Pad Thai, japanski sushi, pa čak i bavarske kobasice, a oni koji ne vole eksperimentirati uživati će u domaćim okusima. Na Place2go marketu moći ćete kupiti poneki suvenir u obliku začina, voća i povrća, domaćih proizvoda ili neke maštovite rukotvorine.

Posjetitelji će, kao i prijašnjih godina, imati priliku skupljati žigove izlagača te time sudjelovati u nagradnoj igri Place2go putovnica. Nagrade će i ove godine biti bogate, a izdvajamo putovanje u Pariz za dvije osobe, pet noćenja u Las Vegasu, četiri povratne aviokarte zaDubai, dvije za Istanbul, te putovanja u London, Beograd, Mađarsku. Kakav bi to bio sajam turizma bez putopisaca koji su i za ovogodišnji sajam pripremili zanimljiva predavanja. Ipak nećemo otkrivati sve detalje, već o njima kasnije saznajte na ovoj stranici.

Whiskey Sajam
Whisky Sajam

 U petak 13.3. i subotu 14.3. , održat će se i Whisky sajam Zagreb 2015 u Hypo kongresnom centru! To je prvi whisky sajam u Hrvatskoj - Whisky Fair ZG014! Isprobajte najbolje europske whiskyje, poslušajte zanimljiva predavanja te saznajte zašto Hrvati ne proizvode whisky. Ako ste poduzetnog duha, možete saznati i kako pokrenuti proizvodnju

A za sve male, i velike, ljubitelje sporta i klizanja ovaj vikend posvećen je ISU svjetskom juniorskom prvenstvu u sinkroniziranom klizanju koje se održava u petak 13.3. i subotu 14.3. u Zagrebačkom Domu sportova.

Kazališne predstave:

 • F. Hadžić: Političko vjenčanje - 20:00h @ Satiričko kazalište Kerempuh
 • Teatar Gavran / M. Gavran: Pacijent doktora Freuda, komedija - 20:00h @ Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Koncerti:

 • Superbake @ Hard Place
 • Blagdan band @ Hard Place
 • Vlasta Popić @ Tvornica kulture
 • Disciplin A Kitschme @ Močvara
 • Ekstrakt w/ Anthony Naples | The Trilogy Tapes @ Sirup
 • Plavi ciklus Zagrebačke filharmonije - 19:30h @ Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
 • Sassja - 20:00h @ KSET

Sassja, Remi, Frenkie, DJ Indigo - svi će ovog petka, petka trinaestog, biti u KSET-u gdje se  sprema promocija Sasjinog prvog albuma TAKTIČKI PRAKTIČNO koji je od sada dostupan i na Youtubeu. Čast prvog promotivnog koncerta dobio je upravo Zagreb, u kojem će Sassjina kombinacija dub-a, reggae-a, dancehalla – SIGURNO biti pun pogodak. Čak i bez ijednog koncerta na kojem je predstavila novi album, Sassja je već sad pozvana da nastupi na najutjecajnijim festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji. Koji su to bit će objavljeno kroz nekoliko tjedana. Ulaznice za koncert su u prodaji u KSET-u (Unska 3) ili Dirty Old Shopu (Tratinska 18) po cijeni od 30 kn. Na dan koncerta cijena ulaznice će biti 40 kn, a vrata se otvaraju u 20 sati.

 • Nipplepeople - 20:30h @ Vintage Industrial Bar
 • Zeleni zub u Močvari: Disciplin A Kitschme - 21:30h @ Močvara

SUBOTA 14.3. 

Koncerti:

 • Vlatko Stefanovski @ Tvornica kulture
 • LED ZEPPELIN tribute by KULA @ Hard Place
 • RAVE w/ Funk Guru, Qwerty & Itch @ Sirup
 • Metropolitan u Lisinskom - 18:00h @ Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
 • Metropolitan u Lisinskom: La Donna del Lago - 19:00h @ Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
 • Akademski harmonikaški orkestar Ivan Goran Kovačić - 20:00h @ Hrvatski glazbeni zavod
 • Krankšvester - 22:00h @ KSET
 • Bass Explosion 420 - 22:00h @ Močvara
 • Songkillers - 22:30h @ Metropolis music & billiards club Zagreb

Kazališne predstave:

 • APAP: Nada Gambier/Action Scénique: Monstrous Encounters of Clowns, An Attempt to Swallow the World – rezidencija @ Teatar ITD
 • APAP: Viktoria Iloska (MK), Kliment Poposki (MK) i Tanja Ribarska (MK): UZROK BOLESTI - rezidencija @ Teatar ITD
 • Filozofski teatar - 19:30h @ Hrvatsko narodno kazalište
 • F. Kafka: Amerika - 19:30h @ Gradsko dramsko kazalište Gavella
 • R. Bitorajac / T. Filipović / Z. Lazić: Spektakluk - 20:00h @ Gradsko kazalište Komedija

NEDJELJA 15.3. 

Kazališne predstave:

 • PEPELJUGA 15.03.2015., 11:00h @ Gradsko kazalište Trešnja
 • Ususret premijeri: Ekvinocij / opera - 11:00h @ Hrvatsko narodno kazalište
 • APAP: Nada Gambier/Action Scénique: Monstrous Encounters of Clowns, An Attempt to Swallow the World – rezidencija @ Teatar ITD
 • APAP: Viktoria Iloska (MK), Kliment Poposki (MK) i Tanja Ribarska (MK): UZROK BOLESTI - rezidencija @ Teatar IT

Koncerti:

 • Kajkavci u Lisinskom - Ivica Pepelko i gosti - 19:00h @ Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

IZLOŽBE KOJE VRIJEDI POGLEDATI OVOG TJEDNA:

 • Slike Velikog rata - izložba povodom obilježavanja 100 godina od početka 1. svjetskog rata  @ Hrvatski povijesni muzej
 • Volim matematiku @ Galerija Klovićevi dvori
 • Slike od slame i božićnjaci bačkih Hrvata Bunjevaca @ Etnografski muzej
 • Slavlje umjetnosti @ Galerija Makek
 • Bruno Planinšek: Portret dizajnera @ Tehnički muzej
 • Odjeci s bojišnice - Zagreb u Prvom svjetskom ratu @ Muzej grada Zagreba
 • Metamorfoza: san proždrljive gusjenice...priča o leptirima @ Hrvatski prirodoslovni muzej
 • Zagrebačkim ulicama... Zagreb u kamenu @ Hrvatski prirodoslovni muzej
 • Andreas Vesalius (1514.-1564.) - razotkrivanje ljudskoga tijela u renesansi @ Hrvatski prirodoslovni muzej
 • Zagrebačka zabavišta u drugoj polovici XIX. stoljeća i početku XX. stoljeća @ Hrvatski školski muzej
 • Foto Tonka @ Galerija Klovićevi dvori
 • Dim - priča o duhanu @ Etnografski muzej
 • SintArt 05 - Ivana Franke: Mogući stupnjevi slobode @ Zbirka Richter
 • Izložbe slika Rinelle Ivanković
 • Ivan Mladenović - Skulpture @ Galerija Događanja
 • Magdalena Peršić - Sponzoruša - 14:30h @ Galerija Događanja
 • U dobru i zlu - Vjenčanice i vjenčana oprema od 1865. do danas  @ Muzej za umjetnost i obrt7
 • Abeceda novca - interaktivna izložba za djecu o svijetu novca  @ Tehnički muzej
 • Izložba polaznika likovne radionice ANKIN @ Galerija Vladimir Filakovac
 • Nikola Grodanovski Kole - Jedan umjetnik dva zavičaja
 • Boško Budisavljević - Vis i anatomija otoka @ Galerija Modulor
 • Treći hrvatski triennale keramike @ Galerija Zvonimir
 • Kolekcija Vugrinec, remek-djela hrvatske moderne  @ Umjetnički paviljon
 • Dizajnerice 1930- 1980: kontekst - produkcija - utjecaji @ Galerija HDD
 • Dora Mihaljević @ Galerija CEKAO
 • Josip Gregurić: Nakon 40 godina u naivi @ Galerija Mirko Virius - Hrvatsko društvo naivnih umjetnika - HDNU
 • Željko Kipke - Grafički listovi, gramofoni, tonzure @ Gliptoteka HAZU
 • Vozila u domovinskom ratu @ Muzej automobila Ferdinand Budicki
 • Mladi osječki grafičari @ Galerija studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu
 • Ivana Ognjanovac - Babe i žabe @ Galerija studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu
 • Stari grad Barilović - 10 godina arheoloških istraživanja @ Arheološki muzej
 • Carla Arocha i Stephane Schraenen - Na ritmičan način - 10:30h @ Gliptoteka HAZU
 • Vlado Martek @ Tiflološki muzej
 • Vanja Babić - Transformacija @ Galerija Miroslav Kraljević
 • Marjan Richter - Slike poslije naslikanih slika @ Salon galerije Karas
 • Đurđica Kocijančić Šnidarčić  @ Galerija Vladimir Filakovac
 • Slike Muke i Uskrsnuća u Strossmayerovoj galeriji @ Strossmayerova galerija starih majstora HAZU
 • Polimer art - izložba studenata TTF-a Zavoda za dizajn tekstila i odjeće @ Galerija Vladimir Nazor
 • Snježana Ban i Damir Sokić: 1 + 1 = 3
 • Abeceda novca - interaktivna izložba za djecu o svijetu novca 21.02.2015 - 10.01.2016. @ Tehnički muzej